ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς Τουρκία η νέα πλατφόρμα Deepsea Metro 1

Αναμένεται ο καθορισμός του σημείου γεώτρησης ενώ παραμένουν και τα ερωτηματικά για την πρώτη πλατφόρμα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο, στις 10 Φεβρουαρίου το νέο πλοίο της Τουρκίας -Deepsea Metro 1- αγκυροβόλησε σε ισπανικό λιμάνι για ανεφοδιασμό, έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Μαλαισία. 

Το προηγούμενο διάστημα ο Αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «Υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ είχε ανακοινώσει ότι η τουρκική πλευρά την παρούσα περίοδο βρίσκεται ένα βήμα πριν τον καθορισμό του σημείου της διεξαγωγής της πρώτης γεώτρησης. Το πρώτο πλοίο της Τουρκίας , το Deepsea Metro 2 έφτασε στην Τουρκία στις αρχές του προηγούμενου έτους και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Φατίχ (Πορθητής)». Με τα συγκεκριμένα δυο πλοία και το Μπαρμπαρός και τα υπόλοιπα βοηθητικά σκάφη, η Τουρκία στοχεύει σε διεξαγωγή ερευνών και γεωτρήσεων τόσο στη Μαύρη Θάλασσα όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. 

 Το σημείο

Τ/κ πηγές που παρακολουθούν από κοντά τα βήματα της Τουρκίας στο ζήτημα της ΑΟΖ, επισημαίνουν στην «Κ» ότι σταδιακά οι ενέργειες της Τουρκίας θα εξαπλωθούν σε όλα τα οικόπεδα, τα οποία καθόρισε πριν από περίπου εννέα χρόνια η «ΤΔΒΚ» σε συνεργασία με την Τουρκία, και την τουρκική Εταιρία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ). Σε πρώτη φάση, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Τουρκία να εστιάζει σε περιοχές όπου το προηγούμενο διάστημα εστίασε την προσοχή του ο ιταλικός και γαλλικός παράγοντας.

Από την άλλη πλευρά, τη δική του βαρύτητα θα έχει και το σημείο που θα επιλέξει η Τουρκία να προχωρήσει σε γεώτρηση, εφόσον θα σημαίνει πολλά και για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με την κ. Λουτ

Παράλληλα με τις εξελίξεις στα ανοιχτά της Κύπρου, η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στην περιοχή του Καστελόριζου. Σε διπλωματικό και περιφερειακό επίπεδο οι επιλογές της τουρκικής πλευράς παραμένουν περιορισμένες και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ειδικοί στην Άγκυρα. Ελλάδα και Κύπρος το τελευταίο διάστημα έχουν οικοδομήσει επιτυχημένες συνεργασίες με χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ. Σε αυτό το δίκτυο συνεργασίας εμπλέκονται πλέον και οι ΗΠΑ με το Κατάρ. Το τελευταίο, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με την Άγκυρα σε διάφορα πεδία, δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου και της περιοχής. Υπό αυτές τις συνθήκες, στο διπλωματικό πεδίο οι περιορισμένες επιλογές της Άγκυρας εμπεριέχουν την προοπτική της μελλοντικής συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης, τη Δαμασκό και τον Λίβανο. Μέχρι να ανοίξει ο δρόμος για τέτοιου είδους συνεργασίες, η Άγκυρα στηρίζεται στον τ/κ παράγοντα και φυσικά στη γνώριμη και συνηθισμένη επιλογή της στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, στην προβολή ισχύος.

Η ετοιμότητα 

Μια άλλη παράμετρος επίσης σε επικοινωνιακό επίπεδο, άπτεται του ότι η κυπριακή διπλωματία περιμένει να δει ποιες κινήσεις θα γίνουν εκ μέρους της Τουρκίας, από εδώ και πέρα ώστε να προχωρήσει σε αντίδραση. Ήδη έχει απευθυνθεί σε εταιρείες υποστήριξης για να διακόψουν την όποια πιθανή συνεργασία θα είχαν με τα τουρκικά γεωτρύπανα. Από την άλλη πλευρά, τη δική του βαρύτητα θα έχει και το σημείο που θα επιλέξει η Τουρκία να προχωρήσει σε γεώτρηση, εφόσον θα σημαίνει πολλά και για τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη με την κ. Λουτ για τους όρους αναφοράς και στην οποία δεν αποκλείονται από πηγές επιπτώσεις αν και εφόσον η Άγκυρα παραβιάσει την κυριαρχία της Δημοκρατίας στην ΑΟΖ. 

Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν πως δεν έχει αυτή τη στιγμή η Τουρκία την επιχειρησιακή δυνατότητα διεξαγωγής γεώτρησης. Κάτι που αναμένεται όμως να επιβεβαιωθεί ή όχι από τα πεπραγμένα. 

Η τουρκική πρόταση

Από τη σκοπιά της Άγκυρας, στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ εξακολουθεί να τίθεται και μια άλλη επιλογή. Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα μπορούσαν να αναπτύξουν ένα πλαίσιο συνεργασίας δίχως να αναμένουν την επίλυση του Κυπριακού. Η τ/κ πλευρά τονίζει ότι αυτό το πλαίσιο συνεργασίας δεν πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για την αναβάθμιση της «ΤΔΒΚ».

Τίθεται ως παράδειγμα μάλιστα η Ταιβάν. Στην περίπτωση αυτής της μη αναγνωρισμένης χώρας, οι διεθνείς συνεργασίες στο πεδίο της οικονομίας έρχονται στο προσκήνιο δίχως οι εμπλεκόμενες πλευρές να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις διπλωματικές πτυχές της όλης υπόθεσης. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση της Κύπρου. Στα πλαίσια λοιπόν του συγκεκριμένου οπτικού πεδίου, η Άγκυρα προτείνει την άμεση δημιουργία μιας δικοινοτικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση του ζητήματος της ΑΟΖ. Το όλο εγχείρημα θα μπορούσε να δρομολογηθεί και υπό την αιγίδα της Ε.Ε., με ένα ταμείο στο εξωτερικό ή άλλου είδους δημιουργικές προτάσεις που εστιάζουν στη συνεργασία όλων. 

Σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά επιμένει στο δικό της βέτο για την προαναφερόμενη εισήγηση της τουρκικής πλευράς, τότε, από τη σκοπιά της Άγκυρας δημιουργούνται προβλήματα εφόσον ένα απλό μερίδιο που θα καθορίσει κυρίως η ε/κ πλευρά από μόνη της δεν ικανοποιεί την τ/κ πλευρά. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X