ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Προς Τουρκία το μήνυμα για Ταμείο Υδρογονανθράκων

Οι ειδικοί πολιτικοί λόγοι που ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Πρόεδρο της Βουλής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η δημιουργία του Ταμείου Υδρογονανθράκων φαίνεται πως θα στείλει παραπάνω από ένα μηνύματα, αμιγώς πολιτικά και με αποδέκτες εκτός Κύπρου όπως λένε οι πληροφορίες της «Κ», κάτι που το θέλει ειδικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ωστόσο η ψήφιση του νομοσχεδίου θα καθυστερήσει για ακόμη 15 μέρες μετά και την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη εβδομάδα ώστε να εξεταστούν όλες οι τροπολογίες που έχουν καταθέσει τα κόμματα.

Έτσι καταγράφεται καταρχήν το ότι ενώ η πρόταση νόμου βρισκόταν τουλάχιστον για δυο χρόνια σε ένα συρτάρι στη Βουλή, τώρα οι πολιτικοί λόγοι που ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της Βουλής κατά την τελευταία τους επικοινωνία για θέμα, φαίνεται πως το καθιστούν επείγον.

Αυτούς τους λόγους που το καθιστούν επείγον, τους γνωρίζουν τα κόμματα όπως είπε ο κ. Συλλούρης και μάλιστα από την ενημέρωση που έλαβαν κατά την τελευταία συνεδρία του εθνικού. Οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείουν αφενός τις ανακοινώσεις που έπονται για το ΦΑ και που χρονικά τοποθετούνται για την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και αφετέρου τα όσα μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ερντογάν κατά την τελευταία τους συνάντηση αλλά και τελικά τις κινήσεις που ετοιμάζεται να κάνει η Τουρκία με το πλωτό γεωτρύπανο.

Τι είπαν Τσίπρας-Ερντογάν

Στη συνάντηση των δυο και θέλοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός να καταδείξει πως η Λευκωσία κινείται και προς όφελος των τ/κ πάνω στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε τη γενική ιδέα στον Ταγίπ Ερντογάν. Η οποία κινήθηκε πέριξ του ότι βασικά θα ωφεληθούν και οι δυο κοινότητες.

Ο Ερντογάν μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να είδε θετικά τη δημιουργία του ταμείου κι αυτά παρά τα μηνύματα που έστελνε η Τουρκία αλλά και οι τ/κ πως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Αυτή ήταν περίπου και η ενημέρωση που φέρονται να έλαβαν τα κόμματα κατά την ενημέρωση του Εθνικού. Βέβαια την ίδια ώρα πηγές δεν αποκλείουν το οτιδήποτε σε σχέση με την πιθανή συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

Πιθανόν είναι λοιπόν να καταγράφεται αυτή η βιασύνη εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη ώστε να γίνει νόμος το ταμείο και να λειτουργήσει ως ένα βαθμό αποτρεπτικά προς την Τουρκία. Παράλληλα από την εικόνα δεν βγαίνει και το ότι τέλος του μήνα έχουν συνάντηση οι Αναστασιάδης-Ακιντζί και ενδεχόμενη ψήφιση του ταμείου θα έδινε ένα χαρτί στα χέρια του Προέδρου Αναστασιάδη για τη συνέχεια.

Οι τροπολογίες

Βασικό θέμα της συζήτησης σε επίπεδο κομμάτων για το Ταμείο Υδρογονανθράκων και λόγος της 15ήμερης παράτασης που έχει δοθεί στο θέμα, είναι οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί. Μερικές εξ αυτών αφορούν την κατεύθυνση των εσόδων που θα μπαίνουν σε αυτό (αποπληρωμή χρέους για παράδειγμα ή όχι), ποια θα είναι η αμοιβή του εκτελεστικού διευθυντή, πόσο ποσοστό θα προορίζεται για άλλες μορφές παραγωγής ενέργειας (ΑΠΕ) κτλ.

Οι τροπολογίες αυτές αποτελούν το βασικό μέρος της συζήτησης ανάμεσα στα κόμματα, εξού και αποφασίστηκε η τελική 15ήμερη αναβολή οπότε και δεν έλαβε καν χώρα η ψήφιση τροπολογιών στις οποίες συμφωνούν όλα τα κόμματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X