ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσδοκούν σε δείπνα για να δρομολογηθεί εκ νέου η διαδικασία

Η δεύτερη συνάντηση των ηγετών θα γίνει σε τρεις και πλέον εβδομάδες

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Το δείπνο της Δευτέρας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ακόμη κι αν όλα «πάνε στραβά», δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, είναι η εκτίμηση κυβερνητικής πηγής στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε, σε κανέναν από τους δύο ηγέτες δεν συμφέρει η παράταση του αδιεξόδου, ιδίως στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος ήδη άρχισε να αισθάνεται την «πιεστική παρουσία» του νέου ευνοούμενου της Αγκυρας στα Κατεχόμενα, του Κουντρέτ Οζερσάι.

«Όπως κι αν πάνε τα πράγματα, βλέπω να έχουν και άλλο δείπνο», προέβλεψε. Αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν ότι το δείπνο δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, γι’ αυτό και τις μέρες αυτές η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εργάζεται σκληρά για την προετοιμασία του και την Παρασκευή είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε πηγή των Ηνωμένων Εθνών, το κύριο βάρος πέφτει στο να δρομολογηθεί ξανά η διαπραγματευτική διαδικασία.
Πέραν τούτου, όμως, όπως ανέφερε η ειδική αντιπρόσωπος Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η ημερήσια διάταξη του κοινωνικού δείπνου είναι ανοιχτή και επαφίεται στον κάθε ηγέτη τι θα επιλέξει να εγείρει.

Τις τελευταίες ημέρες, οι προσπάθειες της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ κινούνται σε τρεις άξονες. Πρώτον, να εργαστεί με τους ηγέτες για την επανάληψη της διαδικασίας. Δεύτερον, να φέρει μαζί τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους προς όλους τους εμπλεκόμενους και τρίτον, να αναδείξει τον ρόλο που διαδραματίζει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη διαδικασία.

Μετά το δείπνο, η ειδική αντιπρόσωπος θα στείλει την αναφορά της στον Αντόνιο Γκουτιέρες και στη συνέχεια θα απουσιάσει για διακοπές. Με βάση αυτά, το επόμενο δείπνο δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν περάσουν τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες, εκτός κι αν γίνει κάτι ιδιωτικό μόνο μεταξύ των δύο ηγετών. Να σημειώσουμε ότι μετά το δείπνο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται εκτός Κύπρου για λίγες μέρες.

Θέλουν αναβάθμιση «ΤΔΒΚ»

Οι πληροφορίες που έχουν από τα Κατεχόμενα ξένες αντιπροσωπείες, είναι πως η Αγκυρα δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την αποδοχή εκ μέρους του Μουσταφά Ακιντζί της πρόσκλησης της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για δείπνο. Ανάλογη στάση με την Άγκυρα τηρεί και ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος πιέζει για «διπλωματικές» αποστολές στο εξωτερικό μέσω των οποίων να αναλυθούν στα Ηνωμένα Έθνη, τις Βρυξέλλες, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων. Είναι θετικό, πάντως, ότι δεν υπάρχει ενθάρρυνση από τους διεθνείς παράγοντες, οι οποίοι στελνουν συντονισμένα το μήνυμα για επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Καλά τα ΜΟΕ, αλλά προέχει η διαδικασία λύσης

Στις δύο τελευταίες του εκθέσεις (στρατηγική αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και κανονική έκθεση για την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης), ο γ.γ. ανέδειξε σειρά θεμάτων για συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αφενός για υποβοηθήσουν τον νέο ενισχυμένο ρόλο «συνδέσμου» της Δύναμης και αφετέρου για την ολοκλήρωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εκκρεμούν.

Στο πρώτο θέμα, ο κ. Γκουτιέρες έγραψε το εξής στην έκθεσή του: «Στις ανταλλαγές με τις αρχές, η ομάδα αναθεώρησης διαπίστωσε ότι η πολιτική βούληση γι’ αυτή τη συνεργασία υπάρχει και στις δύο πλευρές, κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα. Μακροπρόθεσμα, ελπίζω ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν απευθείας για να επιλύσουν ορισμένες από τις διαφορές τους. Ένα καλό παράδειγμα αυτού υπάρχει ήδη στο Κοινό Δωμάτιο Επικοινωνιών, το οποίο φέρνει μαζί αστυνομικούς και οι εμπειρογνώμονες από τις δύο πλευρές, υπό την αιγίδα της UNFICYP, για να εργαστούν σε ποινικά θέματα».

Σε σχέση με τις προσπάθειες για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος, ο κ. Γκουτιέρες χαρακτήρισε στην έκθεση ευπρόσδεκτη τη δέσμευση και των δύο πλευρών για τη συνέχιση των εργασιών των τεχνικών επιτροπών, καλώντας τες να εξασφαλίσουν ότι οι επιτροπές μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με πρακτικό και προσανατολισμένο προς τα αποτελέσματα τρόπο, χωρίς εμπόδια από γραφειοκρατικούς περιορισμούς.

Ενώ για τα ΜΟΕ έγραψε: «Σε πολλές περιπτώσεις, παρότρυνα τις πλευρές να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν αμοιβαία αποδεκτά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε ένα περιβάλλον που ευνοεί μια διευθέτηση. Τους επόμενους μήνες, ενθαρρύνω τις πλευρές να σημειώσουν πρόοδο, ακόμη και σε μικρά βήματα, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των δικών τους μηχανισμών για την άμβλυνση των εντάσεων. Η UNFICYP είναι έτοιμη να βοηθήσει τις πλευρές να δημιουργήσουν νέους μηχανισμούς ή διαδικασίες στο θέμα αυτό».

Πηγή των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή προέχει το θέμα της επανάληψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας και εδώ εστιάζονται όλες οι προσπάθειες. Κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι σε σχέση με τις τεχνικές επιτροπές, με εξαίρεση αυτή για τα πολιτιστικά ζητήματα, οι υπόλοιπες υπολειτουργούν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένεται σύντομα το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και λίγο αργότερα (έχει καθυστερήσει ο εργολάβος) το οδόφραγμα της Λεύκας. Όπως προνοεί το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, μέχρις τις 15 Ιουνίου ο γ.γ. του ΟΗΕ θα πρέπει να υποβάλει νέα έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών. «Μέχρι στιγμής, η έκθεση περιέχει πολύ λίγα πράγματα», είπε πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

Αν όμως περάσει και ο Απρίλιος χωρίς καμία πρόοδο, η έκθεση καλών υπηρεσιών και η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα υποβληθεί μέχρι τις 10 Ιουλίου, θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ως μοχλοί πίεσης. Το «εναντίον ποιου» θα ξεκαθαριστεί αναλόγως των εξελίξεων. Για την ώρα και ο γ.γ. του ΟΗΕ και οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί επανάληψη της διαπραγμάτευσης στη βάση των εισηγήσεων Γκουτιέρες. Για την Τουρκία, βλέπουν με ανησυχία την έλλειψη ενδιαφέροντος, ενώ για τον Μουσταφά Ακιντζί εκτιμούν ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Το πώς όλα αυτά θα κρατήσουν ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει μέχρι τα μέσα φθινοπώρου, απομένει να το δούμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X