ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Πρόθυμη να συζητήσει για χαλαρή ομοσπονδία η Τουρκία

Επιμένει στο τέλος του στάτους κβο ο Κουντρέτ Οζερσάι

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει νέες ιδέες για το Κυπριακό εμφανίζεται η Τουρκία. Ανεξάρτητα από την τροπή των εξελίξεων στις συνομιλίες, η τουρκική πλευρά δίνει σημασία στο διάλογο και στη συνεννόηση με Αθήνα και Λευκωσία για τη διευθέτηση του Κυπριακού, και σε ότι αφορά το πεδίο της ενέργειας. Στα πλαίσια της στάσης της, η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να «ακούσει» εναλλακτικές προτάσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν οι νέες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας αλλά και οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» από την Άγκυρα. Στα πλαίσια των επαφών του με τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «είμαστε πρόθυμοι για συζήτηση τόσο για την ομοσπονδιακή λύση όσο για τη διζωνική ή άλλου είδους λύση».

Στην Άγκυρα η νέα τοποθέτηση του κ. Τσαβούσογλου σχετίζεται με την νέα συζήτηση περί χαλαρής ομοσπονδίας που ξεκίνησε στην ε/κ πλευρά και εκλαμβάνεται ως ένα νέο μήνυμα της τουρκικής πλευράς προς την Λευκωσία. Η συγκεκριμένη δήλωση συνδυάζεται με νέες «προειδοποιητικές βολές» της τουρκικής πλευράς για το ζήτημα του φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο, η τουρκική πλευρά θέλει να στείλει το μήνυμα ότι συζητά εναλλακτικές προτάσεις για το Κυπριακό σε συνδυασμό με την προοπτική συνεργασίας στην ΑΟΖ.

Επιμένει στο τέλος του στάτους κβο ο Οζερσάι

Στα πλαίσια των επαφών του στην Άγκυρα, ο κ. Οζερσάι επιμένει στη σημασία του τέλους του υφιστάμενου στάτους κβο. Ο ίδιος προβάλλει την άποψη ότι η τουρκική πλευρά δεν πρέπει να σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο σχετικά με την ονομασία που θα έχει η λύση στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι τίθεται ζήτημα παραμέτρων της λύσης, εφόσον οι δυο πλευρές δεν καταφέρνουν να ερμηνεύσουν με τον ίδιον τρόπο το επίμαχο πλαίσιο του ΟΗΕ, και η νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα παρέχει την ευκαιρία για ξεκαθάρισμα των προθέσεων των πλευρών και του τοπίου στο Κυπριακό.

Επίσης, στο ζήτημα της ΑΟΖ, ο κ. Οζερσάι τάχθηκε υπέρ αποφασιστικών βημάτων, δίχως να παραγνωρίζει την σημασία της διατήρησης του διαλόγου σε διάφορα ζητήματα με την ε/κ πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Σε άλλη χώρα του κόσμου το ΑΚΕΛ μετά το κάζο της οικονομικής καταστροφής που έφερε στον τόπο, θα είχε ...»
Ανώνυμος  |  10:00

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Knak, με τα λίγα λόγια που γράψατε, χαρακτηρίζεστε από ένα έντονο φανατισμό, αυτός ο ίδιος που είναι ...»
Yiannos  |  09:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση