ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρώτη ημέρα επαφών του Προέδρου της Βουλής στο Λονδίνο

Ο κ. Συλλούρης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους βουλευτές για τη διμερή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ

ΚΥΠΕ

Γεύμα εργασίας με Βρετανούς βουλευτές-μέλη των ομάδων Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου και Συντηρητικοί Φίλοι του Ισραήλ, είχε στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Παρόντες στο γεύμα ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος σερ Ρότζερ Γκέιλ, Μάθιου Όφορντ, Τερέζα Βίλιερς, Σέριλ Μάρεϊ, Μπομπ Μπλάκμαν, Στίβεν Κραμπ και ο λόρδος Πόλακ, ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης και η αναπληρώτρια πρέσβειρα του Ισραήλ Σάρον Μπαρ-Λι και οι αξιωματούχοι των δύο ομάδων Τζέισον Χαραλάμπους και Τζέιμς Γκερντ.

Ο κ. Συλλούρης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους βουλευτές για τη διμερή συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ όπως επίσης και για την τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα και την επιθυμία διεύρυνσης αυτών των συνεργασιών.

Συζητήθηκε επίσης το Brexit, το οποίο ο κ. Συλλούρης χαρακτήρισε «πρόκληση και ευκαιρία», εκφράζοντας την ελπίδα η έξοδος της Βρετανίας να γίνει με τον ομαλότερο δυνατό τρόπο.

Θέματα επί των οποίων επίσης αντηλλάγησαν απόψεις ήταν μεταξύ άλλων η ενεργειακή συνεργασία και ασφάλεια και η συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Επίσης, η συνεργασία σε επίπεδο διασποράς και εθνικών κοινοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας μετά το γεύμα εργασίας, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί είναι να φέρει έμπρακτα αποτελέσματα ως προς τη διεύρυνση τη συνεργασίας Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου με δεδομένο το Brexit.

«Πρώτος στόχος είναι η συνεργασία στα θέματα παιδείας και έρευνας αλλά και σε όλα τα άλλα θέματα οικονομίας. Συνάντησα το πρωί στελέχη του Βρετανικού Συμβουλίου που ενδιαφέρονται για συνεργασία με δικά μας πανεπιστήμια, αλλά και με τους βουλευτές φίλους του Ισραήλ και φίλους της Κύπρου συζητήσαμε αυτή τη συνεργασία, καθώς και την ενίσχυση με πρακτικό τρόπο της τριμερούς συνεργασίας Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας. Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον και είναι μια επίσκεψη πολύ διαφορετική όπως διαπιστώθηκε από όλους μας, γιατί ήταν λιγότερο πολιτική και περισσότερο ουσιαστική».

Ο Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Τζέισον Χαραλάμπους δήλωσε ότι το γεύμα ήταν μια αναγνώριση των θερμών σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημείωσε ότι η οργάνωση κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει αυτή την τριμερή σχέση, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και ως προς την ενίσχυση της ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε επίπεδο πολιτισμού, τεχνολογίας και τουρισμού.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες επαφές του, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι θα κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο «χωρίς όμως να αφήνουμε πίσω όλα τα άλλα θέματα που υπάρχουν, τα πολιτικά, οι τοποθετήσεις για το Κυπριακό, το πρόβλημα με την Τουρκία και τις παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ κάτι το οποίο όλοι αντιλαμβάνονται. Και σε αυτό το σημείο έχουμε μιλήσει για πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης της προσπάθειας της Τουρκίας να παρενοχλήσει τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είχε προηγηθεί συνάντηση στο κοινοβούλιο με τον Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο, τον επί δεκαετίες βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος σερ Ρότζερ Γκέιλ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν διάφορα θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ στη συνάντηση προστέθηκε αργότερα και ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής των Εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους.

Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ δήλωσε χαρούμενος που υποδέχθηκε στο κοινοβούλιο τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και που είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του τις προοπτικές λύσεις του Κυπριακού.

«Ως Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο χαίρομαι που τα πράγματα μοιάζουν επιτέλους να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια να ξεπεραστούν και ότι δε θα είναι εύκολο. Αλλά αυτό για το οποίο μπορούμε να διαβεβαιώσουμε είναι ότι εμείς οι φίλοι της Κύπρου στο βρετανικό κοινοβούλιο θα συνεργαστούμε με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και με όλους τους Κύπριους για να εξασφαλίσουμε τη λύση που θέλουμε», πρόσθεσε ο σερ Ρότζερ.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του κ. Συλλούρη στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε αρχίσει νωρίτερα το πρωί με συνάντηση στο οίκημα της Υπάτης Αρμοστείας με αξιωματούχους του Βρετανικού Συμβουλίου και του οργανισμού Universities UK International που πρεσβεύει και προωθεί τα βρετανικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό.

Εκεί συζητήθηκε η προοπτική περαιτέρω συνεργασίας Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου στους τομείς της ανώτερης εκπαίδευσης, των επιστημών σε τομείς όπως η ιατρική και η τεχνητή νοημοσύνη, της έρευνας και ανάπτυξης, ιδίως ενόψει Brexit.

Όπως επιβεβαιώθηκε, Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν στενή συνεργασία στην ανώτερη εκπαίδευση, όχι μόνο με τους φοιτητές από την Κύπρο αλλά και με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (π.χ. Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας Παν. Κύπρου ΚΟΙΟΣ με το Imperial College London).

Επιπρόσθετο πεδίο ενίσχυσης της συνεργασίας εκτιμήθηκε ότι θα είναι η Διασυνοριακή Εκπαίδευση (Transnational Education-TNE), δηλαδή η προοπτική εγκαθίδρυσης περισσότερων βρετανικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην Κύπρο για φοίτηση και απόκτηση πτυχίων.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώνεται με συναντήσεις του κ. Συλλούρη με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο Γουέστμινστερ Ίαν Μπλάκφορντ και τον Αντιπρύτανη Εξωτερικών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Λίνκολν, καθηγητή Τόμπι Γουίλκινσον.

Οι επαφές του Προέδρου της Βουλής συνεχίζονται στο Λονδίνο την Πέμπτη και μεταφέρονται την Παρασκευή στο Κέμπριτζ και στο Μπρίστολ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση