ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψάχνουν ηγέτη για το Κίνημα οι διαγραφέντες του ΔΗΚΟ

Μέχρι το τέλος της βδομάδας λύνει τη σιωπή του ο Μάριος Καρογιάν

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να λύσει τη σιωπή του ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν μιλώντας για τα όσα τεκταίνονται το τελευταίο διάστημα στο ΔΗΚΟ. Ο ίδιος, μετά και την παραπομπή του στο πειθαρχικό είχε  προετοιμάσει τα ΜΜΕ πως μετά τις εκλογές θα τοποθετηθεί για τους χειρισμούς του προέδρου του ΔΗΚΟ για τη διαγραφή του ιδίου κι άλλων στελεχών, αλλά και για την επόμενη μέρα.

Οι προεδρικές εκλογές ωστόσο πέρασαν οι διαγραφές ολοκληρώθηκαν και ο Μάριος Καρογιάν δεν έχει λύσει τη σιωπή του, αναβάλλοντας τη διάσκεψη τύπου από βδομάδα σε βδομάδα. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, εξετάζει με προσοχή την επόμενη κίνησή του. Κατά πόσο μπορεί δηλαδή να προχωρήσει στην εξαγγελία μίας κίνησης για την οποία άλλωστε πιέζουν διαγραφέντα στελέχη. Το κύριο ζήτημα που τίθεται και προβληματίζει το καρογιανικό στρατόπεδο είναι το ποιος θα ηγηθεί της όλης διαδικασίας, καθώς ο Μάριος Καρογιάν φαίνεται να μην έχει τέτοιες βλέψεις.

Η αναβολή

Μπορεί την επομένη των προεδρικών εκλογών η πολιτική ατζέντα να επικεντρωνόταν στον εμφύλιο που μαινόταν στο ΔΗΚΟ λόγω διαγραφών, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε τότε το γεγονός ότι ο Μάριος Καρογιάν ήταν ο μόνος που δεν τοποθετήθηκε αλλά προετοίμασε τα ΜΜΕ πως θα προχωρούσε τις επόμενες μέρες στην πραγματοποίηση διάσκεψης τύπου. Μία φαρυγγίτιδα που ταλαιπωρούσε τον πρώην ΔΗΚΟϊκό πρόεδρο υπήρξε η αιτία, ώστε να αναβάλει την προγραμματισμένη διάσκεψη. Δεν ήταν μόνο η φαρυγγίτιδα ωστόσο.

Πηγές αναφέρουν πως, ο Μάριος Καρογιάν, ανέμενε την επιστροφή του Νικόλα Παπαδόπουλου από το εξωτερικό και στη συνέχεια την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Διαδίδετο μάλιστα πως ο Μάριος Καρογιάν ανέμενε από τον Πρόεδρο την αξιοποίηση δύο εκ των στενών του συνεργατών στο Προεδρικό, κάτι που δεν έγινε και συνέβαλε στην αναβολή της όποιας τοποθέτησης. Χάθηκε βέβαια μια κατάλληλη ευκαιρία και χρονική συγκυρία, καθότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργικού ξεκίνησε η κρίση στην ΑΟΖ. Μία διάσκεψη για τα εσωκομματικά του ΔΗΚΟ μπροστά στην ενεργειακή κρίση, όχι μόνο θα περνούσε απαρατήρητη αλλά θα προκαλούσε την ενόχληση πολλών.

Αρχικός στόχος της διάσκεψης δεν ήταν η εξαγγελία κινήματος σε πρώτη φάση, αλλά η προσπάθεια του κ. Καρογιάν να προκαλέσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε πολιτικό συνέδριο και να θέσει παράλληλα ζήτημα καλπονοθείας στις εσωκομματικές εκλογές του 2014. Στο ενδεχόμενο που ο Νικόλας Παπαδόπουλος αρνείτο τη διεξαγωγή ενός πολιτικού συνεδρίου, θα μπορούσε να ανοίξει έτσι εύκολα ο δρόμος για τη δημιουργία ενός νέου Κινήματος των αντιφρονούντων. Μάλιστα, ο ίδιος στο διάστημα που πέρασε από τις διαγραφές μέχρι και σήμερα, είχε επαφή με όλους τους αντιφρονούντες ούτως ώστε οι όποιες επόμενες κινήσεις να γίνουν συλλογικά αλλά και να τυγχάνουν της συναίνεσης όλων.

Οι σκέψεις

Με τον χρόνο να έχει αφήσει πίσω του τις διαγραφές, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο ζήτημα δημιουργίας νέας πολιτικής στέγης. Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα δημιουργίας Κινήματος ή πλατφόρμας εντός ΔΗΚΟ πολλές φορές συζητήθηκε αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Αυτή τη φορά ωστόσο τα πράγματα διαφέρουν καθώς μία σειρά διαγραφέντων στελεχών ψάχνουν πολιτική στέγη. Όπως αναφέρουν κύκλοι, η οργανωτική δομή είναι κάτι που υπάρχει και φάνηκε άλλωστε πως μπορεί να λειτουργήσει κατά τις προεδρικές εκλογές. Το μεγάλο ζήτημα είναι πως επί του παρόντος δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα μπορεί να ηγηθεί της όλης διαδικασίας. Ο Μάριος Καρογιάν έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει την φιλοδοξία να ηγηθεί ενός τέτοιου κινήματος, αλλά υποστηρίζει πως είναι καλύτερο να μπει μπροστά ένα νέο άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο.

Πρόσωπο το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν έχει ακόμη βρεθεί. Πέραν τούτου, η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν μαζί με τους διαγραφέντες ακολουθούσαν δύο τουλάχιστον βουλευτές όπως για παράδειγμα ο Άγγελος Βότσης και ο Γιώργος Προκοπίου οι οποίοι βρίσκονται πιο κοντά στο καρογιανικό στρατόπεδο. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλο ρήγμα στο ΔΗΚΟ αλλά παράλληλα θα βοηθούσε στη δυναμική του νέου Κινήματος. Σενάριο που φαίνεται απόμακρο επί του παρόντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση