ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: «Είναι με λύπη που παρακολουθούμε τις ενέργειες της Τουρκίας»

«Γίνονται επιβεβλημένες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση»

ΚΥΠΕ

Σε διπλωματικά μέτρα ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προβαίνει η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου τα τελευταία 24ώρα.

«Είναι με λύπη που παρακολουθούμε τις ενέργειες τις τελευταίες ώρες της Τουρκίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο χαιρετισμού του στη λειτουργία για την γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στην Παναγία Χαρίτων στην Λευκωσία.

Όσον αφορά την κυπριακή Κυβέρνηση, πρόσθεσε, «προσπαθούμε με κάθε τρόπο διατηρώντας την ψυχραιμία και προς αποφυγή της όποιας κρίσης να προβαίνουμε σε τέτοια διπλωματικά μέτρα ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι «οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, όχι μόνο δεν βοηθούν εις την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αλλά και ποσώς δεν συμβάλουν στις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ίδιο θέμα εξερχόμενος από την εκκλησία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «γίνονται οι επιβεβλημένες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση». «Πέραν τούτου δεν θα ήθελα να επεκταθώ», πρόσθεσε.

«Οι χειρισμοί αυτές τις ώρες είναι πάντοτε στα πλαίσια της επιβαλλομένης από δικής μας πλευράς αποφυγής ο,τιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει (την κατάσταση) χωρίς να παραγνωρίζουμε την ίδια ώρα και τα όσα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πράττει η Τουρκία», σημείωσε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των συνεχόμενων επαφών που έχει η Κυβέρνηση με την εταιρεία ΕΝΙ ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα έχει αργότερα σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία στελεχών της εταιρείας που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, ενώ αύριο αναμένεται να φθάσει στην Λευκωσία και στέλεχος από την έδρα της εταιρείας στην Ιταλία.

Eπίσης αναφέρθηκε στις περιφερειακές συνεργασίες που έχει προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με δυνάμεις της περιοχής, σημειώνοντας ότι βασικός στόχος μας, είναι η συγκέντρωση όλων των συμμαχιών μας σε ένα περιφερειακό άτυπο φόρουμ το οποίο θα μετεξελιχθεί σύντομα σε σημαντικό μοχλό ασφάλειας και συνεργασίας για όλη την περιοχή.

Στο πλαίσιο χαιρετισμού του στη λειτουργία για την γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στην Παναγία Χαρίτων, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία στο χώρο του Υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου Τζιμπράν Μπασίλ.

«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μία φορά ότι δεν είναι παρά η μαρτυρία του άριστου των σχέσεων Κύπρου και Λιβάνου, και του σημαντικού ρόλου στην ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των οποίων διαδραματίζει και η Μαρωνιτική κοινότητα», είπε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό υπογράμμισε ότι «βασικός και αμετάθετος στόχος μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, ως πρώτιστη και ύψιστη υποχρέωση, αλλά και ως απαίτηση της αποκατάστασης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης».

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι να επιτύχουμε εκείνη τη λύση μέσα από την οποία θα δημιουργείται ένα κράτος με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και όλων βεβαίως των θρησκευτικών ομάδων και κοινοτήτων», είπε.

Ένα σύγχρονο κράτος, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «το οποίο θα δομεί τη λειτουργία του σε μία λύση που θα ανταποκρίνεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

«Ένα κράτος, στο οποίο το σύνολο των νόμιμων πολιτών, θα μπορεί μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης να ευημερεί απαλλαγμένο από τις όποιες εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε λέγοντας ότι «στην προσπάθεια αυτή υιοθετώ πλήρως και προωθώ σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματά σας, τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, ως επίσης και το απολύτως επιβεβλημένο αίτημά σας για την επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «σε μία νέα πιθανή Διάσκεψη για το Κυπριακό, η τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά και η Τουρκία, θα είναι επιτέλους πρόθυμες να εργαστούν, μέσω αμοιβαίου σεβασμού, εποικοδομητικά για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι «αποτελεί πεποίθησή μου πως η ασφάλεια και η σταθερότητα σε μία χώρα συνιστούν τον βασικό παράγοντα ευημερίας».

Για αυτό ακριβώς, είπε, «και οι δικές μας προσπάθειες δεν εξαντλούνται στο τραπέζι του δικοινοτικού διαλόγου».

«Οι προσεκτικές μας κινήσεις τα τελευταία χρόνια μετέτρεψαν την Κύπρο, παρά το μικρό της μέγεθος, σε αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας, περιφερειακό πυλώνα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας και συνεισφορέα ασφάλειας στην περιοχή, αναλαμβάνοντας μία ειλικρινή προσπάθεια να γεφυρωθούν διαφορές και να καθιερωθούν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «με δική μας πρωτοβουλία έχουμε συνομολογήσει μαζί και με την Ελλάδα, Τριμερείς Συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη».

Συνεργασίες, σημείωσε, «οι οποίες έχουν ήδη προχωρήσει σε μια δυναμική τροχιά υλοποίησης συγκεκριμένων έργων και δράσεων, βασισμένων πάντα στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στη σύγκλιση προς το κοινό όφελος και οι οποίες δεν στρέφονται, και το υπερτονίζω, σε καμία των περιπτώσεων, εναντίον των συμφερόντων άλλων χωρών».

«Βασικός στόχος μας, είναι η συγκέντρωση όλων των συμμαχιών μας σε ένα περιφερειακό άτυπο φόρουμ το οποίο θα μετεξελιχθεί σύντομα σε σημαντικό μοχλό ασφάλειας και συνεργασίας για όλη την περιοχή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση