ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Το έργο και η δράση που ανέπτυξε ο Αρχιεπίσκοπος τιμούν τον θεσμό που εκπροσωπεί

«Δεν δίστασε πολλάκις να αρθρώνει θαρρετό, πατριωτικό, μαχητικό και οξύ κάποιες φορές»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το πολυσχιδές έργο και η δράση που ανέπτυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ τιμούν τον θεσμό που εκπροσωπεί και τον αναδεικνύουν ως μία εκ των λαμπροτέρων και διακεκριμένων εκκλησιαστικών μορφών του τόπου, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση που έγινε στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών Αρχιερατείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι διαδεχόμενος, την πλειάδα των εκλεκτών και άξιων προκατόχων του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο ο Μακαριώτατος Χρυσόστομος Β,’ έχοντας πλήρη συνείδηση της αποστολής του, κλήθηκε και πέτυχε να δώσει συνέχεια στη μακραίωνη αυτή παράδοση, η οποία θέλει την Εκκλησία να συνδέεται άρρηκτα με τη φυσική και εθνική επιβίωση της πατρίδος μας.

Διαπνεόμενος ο Μακαριώτατος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, από τα χαρακτηριστικά της ευθυκρισίας, της σωφροσύνης και της φιλοπατρίας, δεν εξήντλησε το χρέος του στον εκκλησιαστικό αγώνα για την πνευματική ανύψωση του κλήρου και του λαού.

«Αντίθετα, τάσσοντας εαυτόν στη σθεναρή υποστήριξη των απαράγραπτων δικαίων του λαού μας, δεν δίστασε πολλάκις να αρθρώνει θαρρετό, πατριωτικό, μαχητικό και οξύ κάποιες φορές, αλλά υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο λόγο, συνδέοντας το χρέος του ως Εκκλησιαστικού ταγού, και με τον εθνικό αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας», υπογράμμισε.

Στάθηκε πολύτιμος αρωγός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «προσφέροντας συνεχή στήριξη στις προσπάθειες και τον αγώνα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, για την επανένωση της πατρίδας μας, την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας».

Στήριξη που υποδεικνύει το δρόμο της σφυρηλάτησης της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας και της αλληλεγγύης στο εσωτερικό μέτωπο, απαραίτητης προϋπόθεσης για την επιτυχή έκβαση του αγώνα της επανένωσης της πατρίδος μας, υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παιδιόθεν ανατραφείς στους κόλπους της Εκκλησίας και με βαθύτατη θεολογική κατάρτιση, κατά τη μακράν εκκλησιαστική και καρποφόρα διακονία του έως και σήμερα που αξιώνεται της υψηλότερης ιερατικής τιμής της Εκκλησίας της Κύπρου ως Προκαθήμενος της, εκδαπάνησε με συνέπεια και αφοσίωση εαυτόν εις την υπηρεσία της».

Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την άμεση φροντίδα, άμα τη εκλογή και την ενθρόνιση του, της αποκατάστασης της διοικητικής και κανονικής τάξης της Αυτοκέφαλου Εκκλησίας μας, με την επανασύσταση και τη δημιουργία Μητροπόλεων και Επισκοπών, την αντίστοιχη αύξηση των μελών της Ιεράς Συνόδου, και τη σύνταξη και εφαρμογή νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, πρόσθεσε.

Απόφαση που αποδείχθηκε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «υψίστης σημασίας για την αποτελεσματικότερη άσκηση του πνευματικού και ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας, αλλά και για την καθοριστική της συμβολή στα θεολογικά και πνευματικά ζητήματα της Εκκλησίας σε Πανορθόδοξο επίπεδο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην ίδρυση και λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, ύστερα κα από την προσωπική πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου και την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Η δημιουργία της Θεολογικής Σχολής δεν αποτελεί παρά φυτώριο θεολογικής παιδείας για τον τόπο μας, που προσφέρει τα πνευματικά, εκείνα, εφόδια σε ανθρώπους, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν την εκκλησιαστική, κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και επιστημονική αποστολή της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι πέραν των ζητημάτων που αφορούν το λειτουργικό της Εκκλησίας, και του αξιομνημόνευτου, πολύπλευρου φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου και δραστηριότητας που συνέχισε και ανέπτυξε η Εκκλησία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ποιμαντορίας του, ιδιαίτερης επίσης βαρύτητας αναδεικνύεται η φροντίδα που επέδειξε για την καλλιέργεια της σχέσης μεταξύ της Εκκλησίας και των πιστών.

Μία σχέση κατά την οποία η Εκκλησία, αντιλαμβανόμενη πλήρως το ρόλο της για την ευημερία της κοινωνίας, προβάλλοντας το ήθος και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον Χριστιανισμό, στάθηκε δίπλα στον άνθρωπο, προσέγγισε αποτελεσματικά τα σύγχρονα πιεστικά προβλήματα του και τις ανάγκες του, δίνοντας δύναμη αλλά και ουσιαστική στήριξη στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι η καθολική παρουσία εκπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, ιδιαιτέρως δε των δύο προκαθημένων των Παλαιφάτων Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Αντιοχείας, της πολιτικής ηγεσίας και πλήθους κληρικών και λαϊκών στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, είναι πρόδηλη της τιμής και του σεβασμού ως προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου.

Πρόσθεσε ότι είναι την ίδια στιγμή, ένδειξη τιμής και σεβασμού και ως προς την Κυπριακή Εκκλησία και του σημαίνοντα ρόλου που αυτή διαδραμάτισε και διαδραματίζει διαχρονικά, σε κάθε πτυχή της ιστορίας του τόπου όσο και στις διορθόδοξες, διεκκλησιαστικές και οικουμενικές της σχέσεις.

Τέλος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου εκ μέρους της πολιτείας και του λαού ευγνώμονες ευχαριστίες για την πολύτιμη προσφορά του κατά τη μακρά εκκλησιαστική του διακονία, στο ποίμνιο και τον τόπο, και του ευχήθηκε υγεία και μακροημέρευση για τη συνέχιση του πολύτιμου και πολυποίκιλου εκκλησιαστικού, κοινωνικού και εθνικού σας έργου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X