ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Πώς τα τσούγκρισε ο Ενδιάμεσος ενόψει ευρωεκλογών

Η εκ περιτροπής θητεία και οι διαβουλεύσεις με Σενέρ Λεβέντ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τέλος στις όποιες διαβουλεύσεις συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα της αλλαγής στις επικείμενες ευρωεκλογές ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης. Αποκάλυψε παράλληλα πως το Κίνημα θα στηρίξει τον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ ο οποίος θα κατέλθει στις ευρωεκλογές με ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από άλλες ανεξάρτητες υποψηφιότητες.

Τι συνέβη όμως ώστε να ακολουθήσουν ξεχωριστούς δρόμους τα κόμματα που συνεργάστηκαν στις προεδρικές εκλογές; Σύμφωνα με τον Γιώργο Περδίκη, στελέχη του Κινήματος, είδαν με δυσφορία τη στάση που τήρησε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στην πρόσφατη ψήφιση των νομοσχεδίων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Θεωρούμε ότι κινήθηκαν με αυτόνομο τρόπο χωρίς να σεβαστούν τη μεταξύ μας συνεργασία και το κοινό πρόγραμμα που είχαμε συνυπογράψει για την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου και προφανώς με τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει θέμα να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και καιρό συζητούνται τα επόμενα βήματα του ενδιάμεσου χώρου και το ενδεχόμενο ενός κοινού ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές. Και αυτό καθόλου τυχαία, όχι μόνο για τις συγκλίνουσες θέσεις τους σε κυπριακό και οικονομία αλλά και επειδή το μεγαλύτερο διακύβευμα των επικείμενων εκλογών κρύβεται στο αν η έκτη έδρα θα καταληφθεί από τον ενδιάμεσο χώρο ή αν θα την κερδίσει το ΕΛΑΜ του οποίου τα ποσοστά βάσει δημοσκοπήσεων φαίνεται να αυξάνονται αρκετά. Αυτό τον κίνδυνο φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα κόμματα του χώρου που έχουν ήδη ξεκινήσει την αντιπαράθεση με το κόμμα της Ακροδεξιάς.

Πέραν όμως της επικοινωνιακής πολιτικής, σε επίπεδο κινήσεων εδώ και καιρό συζητείται η κοινή πορεία όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΚΟ αλλά και κοινές συναντήσεις για διερεύνηση του εδάφους. Η ΕΔΕΚ είχε αναλάβει πρωτοβουλία για κοινή συμπόρευση με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις των προεδρικών εκλογών και συγκεκριμένα με το Κίνημα Οικολόγων και την Αλληλεγγύη. Στο κάδρο μπήκε και η Συμμαχία Πολιτών, με τους Οικολόγους και την Αλληλεγγύη να βλέπουν θετικά μία ευρύτερη συμμαχία με τη συμπερίληψη της Συμμαχίας Πολιτών, αλλά με την ΕΔΕΚ να φέρει ενστάσεις στο ενδεχόμενο σύμπλευσης με τον Γιώργο Λιλλήκα. Το ανέφερε άλλωστε και ο Μαρίνος Σιζόπουλος στη συνέντευξή του στην «Κ» ότι μέρος της ΕΔΕΚ θεωρεί εν πολλοίς υπαίτιο τον Γιώργο Λιλλήκα για τον αποκλεισμό του Νικόλα Παπαδόπουλου από τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σε αυτό το πλαίσιο η ηγεσία της ΕΔΕΚ ευνοούσε ένα σενάριο σύμπλευσης των τριών, χωρίς ωστόσο να απέκλειε και την αυτόνομη πορεία του κόμματος των Σοσιαλιστών. Η υποψηφιότητα του Δημήτρη Παπαδάκη-που δεν ευνοεί συνεργασία με την Ελένη Θεοχάρους- θεωρείται δεδομένη, ενώ συζητήσεις γίνονται και με γνωστό διεθνολόγο, προετοιμάζοντας το έδαφος συνεργασίας μαζί του και για τις βουλευτικές εκλογές του 2021.

Εκ περιτροπής έδρα

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, είχε τεθεί και το θέμα της εκ περιτροπής έδρας όπως ανέφερε η «Κ» σε δημοσίευμά της την Κυριακή. Πιο συγκεκριμένα η ιδέα που τέθηκε και προωθείτο κυρίως από τους Οικολόγους είναι τα συνεργαζόμενα μέρη, ως ισόνομα, να μοιραστούν την θητεία εκ περιτροπής. Με αυτό τον τρόπο όπως αναφέρουν κύκλοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν ενδεχόμενες προστριβές υποψηφίων ενός κοινού ψηφοδελτίου. Τη θέση αυτή την έθεσε και το 2014 ο Γιώργος Περδίκης, με την ΕΔΕΚ να την απορρίπτει.

Αυτή τη φορά ωστόσο, το ισοζύγιο δυνάμεων διαφοροποιείτο καθώς και η Ελένη Θεοχάρους φέρεται να ήταν διατεθειμένη –εάν εκλέγετο – να μην ολοκληρώσει τη θητεία της αλλά να την μοιραστεί με τα συνεργαζόμενα μέρη. Πρόταση με την οποία διαφωνούσε η ΕΔΕΚ θεωρώντας ότι την έδρα θα έπρεπε να την καταλάβει ο υποψήφιος που θα λάμβανε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Θα πρέπει αν σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, ο Πρόεδρος των Οικολόγων είχε προτείνει ένα κοινό ψηφοδέλτιο του ενδιάμεσου χώρου, στο οποίο θα συμμετείχαν αξιόλογες και υπερκομματικές προσωπικότητες τις οποίες θα στήριζαν τα κόμματα. Η πρότασή του απορρίφθηκε από όλους πλην της Συμμαχίας Πολιτών.

Δεδομένου του αδιεξόδου το Κίνημα Οικολόγων προχώρησε σε διαβουλεύσεις με τον δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος όπως ανέφερε και την Κυριακή σε δημοσίευμά της η «Κ» θα κατέλθει ως υποψήφιος μαζί με μία σειρά άλλων ανεξάρτητων προσωπικοτήτων. Οι Οικολόγοι βλέπουν θετικά ένα τέτοιο σενάριο και όπως θετικά βλέπουν και τον σχηματισμό ενός τέτοιου ψηφοδελτίου με προσωπικότητες κοινής αποδοχής.  

Συμμαχία και Λεβέντ

Με τον ίδιο τρόπο αναμένεται να κινηθεί η Συμμαχία Πολιτών. Στη Συμμαχία Πολιτών βλέπουν με ιδιαίτερη επιφύλαξη το ενδεχόμενο μοναχικής καθόδου. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κίνημα έχει να λύσει τα δικά του ζητήματα, τόσο μετά την πτωτική πορεία των εκλογικών ποσοστών στις προεδρικές εκλογές, όσο και με την αποχώρηση μίας πλειάδας κομματικών. Μία μοναχική πορεία είναι σίγουρα κάτι που δεν ευνοείται στους κύκλους της Συμμαχίας. Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη υπάρχει η σκέψη για ενθάρρυνση και οικονομική στήριξη –βάσει της κομματικής χορηγίας- μίας ομάδας πολιτών ενώ σύμφωνα με πηγές της «Κ» βρίσκονται και οι ίδιοι σε διαβουλεύσεις με τον Σενέρ Λεβέντ.

Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη με τα νέα δεδομένα. Πολιτικές πηγές, δεν αποκλείουν την σύμπλευση και της Αλληλεγγύης στην Κίνηση Λεβέντ, δεδομένου ότι η κα Θεοχάρους δεν θα θελήσει να διεκδικήσει η ίδια την έδρα. Η ΕΔΕΚ δεν αποκλείεται πλέον να κινηθεί ανεξάρτητα, κάτι που δεν έβλεπε εξαρχής αρνητικά το κόμμα των Σοσιαλιστών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X