ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρίχνουν στα χαμηλά τις επικρίσεις Οδυσσέα οι Υπουργοί

Πετρίδης και Κουγιάλης δεν βλέπουν σκοπιμότητες πίσω από την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δεν δίνουν συνέχεια στην ένταση που φαίνεται να προκύπτει μεταξύ Κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή για το θέμα των οικιακών αποβλήτων και τις απευθείας αναφορές στον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη και τον ΥΠΕΣ Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με επιστολή του  προς τον Γενικό Εισαγγελέα, καταγγέλλει το Υπουργικό Συμβούλιο και πιο συγκεκριμένα τους προαναφερόμενους υπουργούς και τον Σωκράτη Χάσικο για τους χειρισμούς τους στο θέμα διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων.

Πετρίδης και Κουγιάλης σχολιάζοντας το κατά πόσο υπάρχει κάποια σκοπιμότητα πίσω από την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα των οικιακών αποβλήτων, ο κ. Πετρίδης είπε «καμία, όχι», ενώ ο κ. Κουγιάλης είπε «δεν νομίζω. Νομίζω ότι και αυτός θα ήθελε να διαλευκανθεί αυτό το θέμα και για να γίνει ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, διότι έχει και αυτός κάνει τις υποδείξεις του σε διάφορα σημεία αυτής της διαδικασίας».

Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «εμείς πάντα δεν θέλουμε να έχουμε συγκρούσεις με θεσμούς. Νομίζω αυτά που είπαμε, αυτά είναι (και) αυτά ισχύουν».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «οι όροι εντολής της ερευνητικής επιτροπής αφορούν τον τρόπο, με τον οποίον έγιναν οι σχετικές εισηγήσεις, με βάση τον οποίον δημιουργήθηκε μια μονάδα διαχείρισης αποβλήτων η οποία παράγει μια καύσιμη ύλη η οποία φαίνεται να είναι αδύνατο να διατεθεί στην αγορά. (Πρόκειται για) μια προϋπόθεση που είχε θέσει και η ΕΕ για να συγχρηματοδοτήσει το έργο.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα. Σε περίπτωση που δημιουργούνταν και άλλες τέτοιες μονάδες, το πρόβλημα θα ήταν πολλαπλάσιο. Αυτό το γεγονός δικαιώνει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2013 που απέτρεψε ένα λανθασμένο και πολυδάπανο σχεδιασμό, ο οποίος επιβαρύνει σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά και θα τα επιβάρυνε πολύ περισσότερο εάν ολοκληρωνόταν αυτός ο σχεδιασμός.

Στην απόφαση αυτή λήφθηκε υπόψη και η χωρητικότητα στη μονάδα στην Κόσιη η οποία είναι πολύ περισσότερη από τις ανάγκες της Λάρνακας και της Αμμοχώστου, καθώς και οι υποχρεώσεις μας έναντι της ΕΕ για τη διαχείριση αποβλήτων μέσω διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, κάτι το οποίο τόνιζε επανειλημμένα και το Τμήμα Περιβάλλοντος, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κυβέρνηση είναι αυτή που με δική της πρωτοβουλία αποφάσισε την πλήρη διερεύνηση του θέματος και οι όροι εντολής της επιτροπής είναι εις γνώση και του Γενικού Εισαγγελέα».

Σε ερώτηση αν επικρέμαται η απειλή του προστίμου των 30 χιλιάδων ευρώ ημερησίως, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «αυτό το θέμα αφορά τον Κοτσιάτη. Έχω πει πολλές φορές ότι ο Κοτσιάτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη λειτουργία στην Κόσιη. Δηλαδή, υπάρχει μια μονάδα διαχείρισης οικιακών αποβλήτων στην Κόσιη με χωρητικότητα πέραν των 200 χιλιάδων τον χρόνο, οι ανάγκες της επαρχίας Λάρνακας και της Αμμοχώστου είναι περίπου 100 χιλιάδες, για αυτό είχαμε κρίνει τότε ότι τα σκουπίδια από τη Λευκωσία έπρεπε να είχαν μεταφερθεί στην Κόσιη για διαχείριση.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν προχωρήσαμε σε δεύτερη μονάδα. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα επέλθει μια συμφωνία με τον διαχειριστή στην Κόσιη και θα ξεκινήσει ο σταδιακός τερματισμός της λειτουργίας στον Κοτσιάτη.
Το πρόβλημα που εξηγεί ο Υπουργός Εσωτερικών σήμερα είναι ότι, όταν εμείς αποφασίζαμε να κάνουμε αυτή τη μονάδα στο Πεντάκωμο, η ΕΕ έθεσε ως προϋπόθεση για συγχρηματοδότηση της τη διάθεση αυτού του καυσίμου, του SRM, για το οποίο σήμερα διαφαίνεται - είναι αυτό που έχουμε εντοπίσει ως Υπουργικό Συμβούλιο - ότι δεν υπάρχει αγορά στην Κύπρο. Δηλαδή, δεν θα μπορούμε να το διαθέσουμε με αποτέλεσμα, πιθανόν, η ΕΕ να έλθει και να μας αποκόψει τη συγχρηματοδότηση που είναι γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ».

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης είπε ότι «είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τότε και κάποιες ανησυχίες για την ευρύτερη αυτή πολιτική, ότι υπάρχουν άλλες τεχνολογίες πιο σύγχρονες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αλλά μετά από κάποιες εισηγήσεις και διαβεβαιώσεις ότι αυτή ήταν η κατάλληλη πολιτική για την Κύπρο και θα μπορούσε και θα εξασφαλιζόταν η αγορά για αυτό το καύσιμο, είχε προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός έστω και εν μέρει. Και ευτυχώς που ήταν μόνο εν μέρει και δεν ολοκληρώθηκε».

Σε ερώτηση από ποιούς απαρτίζεται η ερευνητική επιτροπή, ο κ. Κουγιάλης είπε «από τον Δώρο Ιωαννίδη, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, και δυο ειδικούς επί του θέματος», ενώ ο κ. Πετρίδης είπε ότι «χρειάζονται ειδικοί για το θέμα, διότι είναι ένα ζήτημα που άπτεται τεχνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων για τα οποία χρειάζονται ειδικοί».

Πρόσθεσε ότι «εμείς προχωρούμε πάντα και με τις υποδείξεις του Γενικού Εισαγγελέα, αν υπάρχει κάτι που αφορά είτε τη σύνθεση, είτε τον τρόπο διορισμού».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X