ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρίχνουν την τράπουλα των ευρωεκλογών

Αρχισε η ονοματολογία των ψηφοδελτίων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί οι προεδρικές εκλογές να ολοκληρώθηκαν, ωστόσο, για την επόμενη διετία προβλέπονται ανακατατάξεις σε θέσεις και αξιώματα στην κομματική σκακιέρα. Στελέχη και πολιτικά πρόσωπα διεκδικούν, άλλοι κομματικά αξιώματα άλλοι θέση στο ευρωκοινοβούλιο για τις εκλογές του Ιουνίου του 2019. Αν και τα δύο ζητήματα διαφέρουν, αμφότερα φαίνεται να επηρεάζουν αλληλένδετα τις όποιες πολιτικές εξελίξεις και την κομματική σκακιέρα.

Ο ΔΗΣΥ μπαίνει σε εκλογικό συνέδριο χωρίς καμία ανανέωση, ωστόσο, στήνει ήδη σκηνικό για ένα ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές που θα τον βοηθήσει να διατηρήσει τα ποσοστά του. Στο ΑΚΕΛ το εκλογικό συνέδριο αργεί, βέβαια γίνονται ήδη παρασκηνιακά διεργασίες για ομαλή διαδοχή. Σε αυτό το πλαίσιο διενεργούνται επαφές και για τις ευρωεκλογές.

Στο ΔΗΚΟ τα βλέμματα είναι στραμμένα αποκλειστικά στα εσωκομματικά ζητήματα, με τις ευρωεκλογές να αποτελούν μακρινό ζήτημα.Παρά την εσωκομματική κρίση, θεωρείται επί του παρόντος απομακρυσμένο σενάριο να αμφισβητηθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος από άλλο στέλεχος. Θα υπάρξουν, ωστόσο, ανακατατάξεις στην ηγεσία, καθώς τόσο η θέση του αναπληρωτή προέδρου όσο και αυτή του αντιπροέδρου παραμένουν κενές. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί ο υπόλοιπος ενδιάμεσος χώρος. Ήδη οι προεδρικές εκλογές έδειξαν οργανωτικές αδυναμίες. Αν αυτό συνεπάγεται προσπάθεια κοινού ψηφοδελτίου για την έκτη έδρα θα διαφανεί το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι πως μία σύμπλευση είναι μέσα στα σενάρια που συζητούνται ήδη, καθώς τόσο η ενδυνάμωση του ΕΛΑΜ όσο και η εμφάνιση δύο νέων κινήσεων αποτελούν κίνδυνο επιβίωσης για τα μικρότερα κόμματα του χώρου.

Στοίχημα οι ευρωεκλογές για τον ΔΗΣΥ

Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ επιβεβαίωσαν τις ενδείξεις πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν θα έχει καμία ανανέωση κατά τη δεύτερη θητεία της προεδρίας του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Λευτέρης Χριστοφόρου ανανεώνει τη θητεία του στη θέση του αναπληρωτή προέδρου, ενώ την ίδια στιγμή θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπως άλλωστε και την πενταετία που πέρασε. Τη θέση των αντιπροέδρων διεκδικούν οι Στέλλα Κυριακίδου, Γιώργος Γεωργίου, Νίκος Νουρής και Ευθύμιος Δίπλαρος. Ο Νίκος Νουρής φέρεται να έχει και την εύνοια της ηγεσίας, καθώς αυτή τη στιγμή θεωρείται το δυνατό κοινοβουλευτικό χαρτί του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Ευθύμιος Δίπλαρος από την πλευρά του θεωρείται πως έχει ιδιαίτερο έρεισμα στη συναγερμική βάση, ενώ εδώ και καιρό κινητοποιείται έντονα με επαφές και συζητήσεις με τα μέλη.

Παρά τις μικρές αλλαγές στην ανώτατη πυραμίδα του κόμματος ένα θέμα είναι για το πώς θα μπορούσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου να αξιοποιήσει άλλα νέα στελέχη όπως ο Δημήτρης Δημητρίου, ο Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο Μιχάλης Σοφοκλέους. Από το κάδρο δεν πρέπει να παραλείπεται ότι αμέσως μετά το εκλογικό συνέδριο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα επιλέξει τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, με τον Δημήτρη Δημητρίου να θεωρείται το φαβορί για τη θέση, καθώς αποτελεί στενό συνεργάτη του συναγερμικού προέδρου. Σε αυτό το πλέγμα δυνάμεων στήνεται ήδη το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2019.

Το αν κάποια από τα στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα θα έχουν μία θέση στο ψηφοδέλτιο είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το σίγουρο είναι πως ο Λευτέρης Χριστοφόρου επαναδιεκδικεί θέση στο ευρωκοινοβούλιο και αυτός είναι για πολλούς και ο λόγος που ο ίδιος επιθυμεί εκ νέου τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, ούτως ώστε να διατηρήσει την επαφή με τη συναγερμική βάση. Μαζί με τον Λευτέρη Χριστοφόρου έντονα ακούγεται το όνομα της Στέλλας Κυριακίδου. Όπως αναφέρουν συναγερμικές πηγές, το πιθανό είναι να κατέλθει στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και στη συνέχεια να μεταβεί στη θέση επιτρόπου της Ε.Ε. Κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα καταστήσει το ψηφοδέλτιο πιο ανταγωνιστικό και ο ΔΗΣΥ θα διατηρήσει τα ποσοστά του σε μία εκλογική μάχη που η αποχή καταγράφει μεγάλα ποσοστά. Το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο νυν Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων Χρίστος Στυλιανίδης. Αν και στις Βρυξέλλες φέρεται να έχει κτίσει ένα δυνατό προφίλ, προς το παρόν θεωρείται αμφίβολος ο επαναδιορισμός του. Αυτό φέρεται να συνδέεται με το γεγονός ότι από το Κραν Μοντάνα και εντεύθεν οι σχέσεις του κ. Στυλιανίδη με το Προεδρικό δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο. Το αν αυτό θα αλλάξει το επόμενο διάστημα είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα καθαρά πολιτικό πρόσωπο το οποίο δεν φαίνεται να είναι έτοιμο να αποσυρθεί από την κονίστρα της πολιτικής. Σύμφωνα με τις κομματικές πηγές, δεν αποκλείεται να κατέλθει στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Το πώς θα γίνει η αλλαγή είναι άγνωστο, καθώς ο διορισμός των Επιτρόπων γίνεται μετά τις ευρωεκλογές.

ΑΚΕΛ με ανανέωση αλλά και μετακινήσεις
Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θεωρείται ανάσα ζωής για το κόμμα της Αριστεράς, καθώς έδωσε στην ηγεσία του ΑΚΕΛ τον χρόνο να προχωρήσει σε μία ομαλή διαδικασία διαδοχής χωρίς δύσκολα διλήμματα ενώπιόν της. Αν και το εκλογικό συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί σε δύο χρόνια, άρχισαν ήδη οι συζητήσεις για το ποιοι θα αναλάβουν το κόμμα στη νέα εποχή του. Ήδη στα συλλογικά όργανα του κόμματος έχουν παρθεί αποφάσεις βάσει χρονοδιαγραμμάτων για αλλαγές σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κόμματος, ενώ όπως έχει αναφέρει και στο παρελθόν η «Κ» αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην ηγετική πυραμίδα, δεδομένου ότι ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αφυπηρετεί μαζί με τους Τουμάζο Τσελεπή, τον γενικό οργανωτικό Χρίστο Αλέκου και ενδεχομένως τον γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση.

Σε ό,τι αφορά τον Χρίστο Αλέκου υπήρξε συζήτηση στα πολιτικά πηγαδάκια για το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησής του, ούτως ώστε ο νέος οργανωτικός να μην κάνει το βάπτισμα του πυρός με τις κρίσιμες για το ΑΚΕΛ βουλευτικές εκλογές, ωστόσο, είναι ένα σενάριο μάλλον απομακρυσμένο. Οι αφυπηρετήσεις πάντως ανώτατων στελεχών ανοίγουν αυτόματα την πόρτα για την εμπλοκή νεαρότερων στελεχών σε καίρια πόστα, ενώ την ίδια στιγμή μελετάται ο τρόπος να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία. Σε αυτό το κάδρο συζητείται ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού των Νέων Δυνάμεων και η πιο ουσιώδης εμπλοκή στελεχών που ανήκουν στο δυναμικό της ευρύτερης Αριστεράς.

Μαζί με τη διαδικασία αλλαγών και ανανέωσης, στο ΑΚΕΛ συζητείται έντονα και η επόμενη εκλογική μάχη. Ποια πρόσωπα δηλαδή θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών ούτως ώστε να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, όπως επίσης και τις δύο έδρες του. Δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, όπως επίσης και η επαναδιεκδίκηση της έδρας από τον Νεοκλή Συλικιώτη. Ο Τάκης Χατζηγεωργίου δεν θα επαναδιεκδικήσει, καθώς βάσει καταστατικού έχει ολοκληρώσει το όριο θητειών που του αναλογούν. Ο ίδιος, ωστόσο, με την πρόσφατη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» όπου μιλάει για την Αριστερά στη νέα εποχή, φαίνεται να θέλει να συνεχίσει να έχει ρόλο και λόγο στα πολιτικά δρώμενα.

Το πώς θα αξιοποιηθεί από το κόμμα, δεδομένου και του ερείσματος που έχει στην Αριστερά και ευρύτερα, είναι ένα ζήτημα ανοικτό, καθώς σύμφωνα με κομματικές πηγές, οι σχέσεις του με την ηγεσία, δεν διάγουν την καλύτερη περίοδο. Πάντως, στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ συζητούνται και άλλα ονόματα, από τους βουλευτές που φέρεται να ολοκληρώνουν το όριο θητειών τους. Μεταξύ τους η βουλευτής Αμμοχώστου Σκεύη Κουκουμά, η οποία είχε εκφράσει ενδιαφέρον στο παρελθόν για τις Βρυξέλλες, όπως επίσης και ο βουλευτής Πάφου Ανδρέας Φακοντής.

Πρώτα εσωκομματικές και μετά οι Βρυξέλλες για ΔΗΚΟ
Μπορεί σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να έχουν ξεκινήσει δειλά τις συζητήσεις για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, στο ΔΗΚΟ τα βλέμματα είναι επί του παρόντος στραμμένα αποκλειστικά στο εκλογικό συνέδριο του Ιούνη. Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αλλά και η διαγραφή μιας σειράς στελεχών δεν δίνει πολλά περιθώρια συζήτησης για οτιδήποτε άλλο πέραν από την επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ.
Ήδη θεωρείται απομακρυσμένο το ενδεχόμενο κάποιο στέλεχος να αμφισβητήσει και να διεκδικήσει την προεδρία απέναντι από τον Νικόλα Παπαδόπουλο και αυτό γιατί η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ήδη καρατομηθεί. Αν και κάποια στελέχη έβλεπαν θετικά τη διεκδίκηση της προεδρίας από τον βουλευτή Λεμεσού Άγγελο Βότση, ένα τέτοιο σενάριο θεωρείται απομακρυσμένο. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται στην υπόλοιπη ηγετική πυραμίδα. Ο Μάρκος Κυπριανού έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου.

Ήδη ο γ.γ. του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας με συνέντευξή του στην «Κ» αποκαλύπτει ότι προτίθεται να διεκδικήσει, ενώ πολύ πιθανή είναι η διεκδίκηση της θέσης και από τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη. Ο κ. Μαυρίδης φέρεται να έχει την πλήρη εύνοια της σημερινής ηγεσίας, η οποία, ωστόσο, δεν βλέπει αρνητικά και την υποψηφιότητα Μαρίνου Μουσιούττα. Ο τελευταίος, έχει στενές σχέσεις και με την κυπριανική πλευρά του ΔΗΚΟ και ενδεχομένως η υποψηφιότητά του να θεωρείται συνενωτική, ικανοποιώντας εν πολλοίς και τις δύο τάσεις. Άγνωστο είναι το τι θα γίνει με τη θέση του αντιπροέδρου, καθώς ο Χρίστος Πατσαλίδης είχε παραιτηθεί από την αντιπροεδρία λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές. Υπάρχει η φημολογία ότι στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος θα τεθεί ζήτημα αύξησης των θέσεων των αντιπροέδρων από μία σε τρεις, όπως ισχύει και στον ΔΗΣΥ. Σε ένα τέτοιο σενάριο αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να κάνει ανοίγματα προς τη μετριοπαθή τάση του κόμματος ή αν θα ευνοήσει τις υποψηφιότητες δικών του προσώπων για πλήρη έλεγχο του κόμματος και ενδεχομένως επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας του κόμματος.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως οι ευρωεκλογές μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα για το κόμμα. Δεδομένη θεωρείται επί του παρόντος η επαναδιεκδίκηση της έδρας από τον Κώστα Μαυρίδη, ενώ ο Μάρκος Κυπριανού, παρά τη φημολογία για μετάβαση στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζει στον στενό του περίγυρο πως δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα επιδιώξει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο ούτως ώστε να διατηρήσει τα ποσοστά του και να διαψεύσει όσους μιλούν για διάσπαση του κόμματος. Αν σε αυτό το πλαίσιο θα τεθεί ζήτημα σύμπλευσης με κάποιο από τα μικρά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, όπως τους Οικολόγους ή την Κίνηση Αλληλεγγύης είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Γρίφος το ποιος θα κατακτήσει την έκτη έδρα

Ποιος θα κατακτήσει την έκτη έδρα στο ευρωκοινοβούλιο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται εντόνως στα πηγαδάκια του ενδιάμεσου χώρου το τελευταίο διάστημα. Μετά και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, διαφάνηκαν όχι μόνο οι οργανωτικές ελλείψεις των μικρότερων κομμάτων αλλά και η αδυναμία συσπείρωσης, κάτι που εντείνει τις σκέψεις και τις συζητήσεις για κοινό ψηφοδέλτιο κάποιων εκ των Κινήσεων. Στην ΕΔΕΚ θεωρούν πως το κόμμα διατηρεί τα ποσοστά του, ωστόσο, υπάρχουν και κομματικές πηγές που εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το αν το κόμμα θα διατηρήσει την έδρα του. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η ΕΔΕΚ είχε συμπλεύσει κάτω από ένα κοινό ψηφοδέλτιο με τους Οικολόγους.

Το αν αυτό επαναληφθεί είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως ο Δημήτρης Παπαδάκης είναι έτοιμος να επαναδιεκδικήσει, ενώ η ενδεχόμενη επανεκλογή του αναβάλλει τις εσωκομματικές τριβές που ήδη καλλιεργούνται εντός της ΕΔΕΚ, καθώς ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής θεωρείται ως το πρόσωπο που μπορεί να αμφισβητήσει τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Από πλευράς της Αλληλεγγύης, η Ελένη Θεοχάρους θέλει να διεκδικήσει επανεκλογή της. Αντιλαμβάνονται, ωστόσο, στην Κίνηση Αλληλεγγύης πως μία μοναχική πορεία στις ευρωεκλογές μειώνει δραστικά τις πιθανότητες επανεκλογής. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν φεύγει από την ατζέντα και τους σχεδιασμούς το ενδεχόμενο κοινού ψηφοδελτίου.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι Οικολόγοι. Σε λίγους μήνες, ο Γιώργος Περδίκης θα κληθεί να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα στην Έφη Ξάνθου, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί, συνεπώς, μία έδρα στο ευρωκοινοβούλιο δεν θα θεωρείτο άσχημη εξέλιξη για τον πρόεδρο των Οικολόγων, ο οποίος δεν φαίνεται να βιάζεται να αφυπηρετήσει από την πολιτική ζωή. Το αν αυτή η κάθοδος θα γίνει κάτω από ένα κοινό ψηφοδέλτιο, είναι ένα ζήτημα ανοικτό και πολύ πιθανό βάσει των τελευταίων εξελίξεων. Ήδη στον ενδιάμεσο χώρο υπάρχει η ανησυχία για τη δυναμική που παρουσιάζει το ΕΛΑΜ και για το ενδεχόμενο να κλειδώσει την έκτη έδρα. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα αλλάξει πλήρως τον κομματικό χάρτη του τόπου. Από το κάδρο βέβαια δεν πρέπει να παραλείπεται και η αναμενόμενη παρουσία δύο νέων πολιτικών κινήσεων. Η παρουσία της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά και του Νέου Κύματος του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, όπου και οι δύο θα λάβουν το βάπτισμα του πυρός στην εκλογική διαδικασία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση