ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ριζοσπαστικά μέτρα για την οικονομία συζητούν στα κατεχόμενα

Ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για κατάργηση τουρκικής λίρας και αλλαγή νομίσματος

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στα κατεχόμενα ξεκίνησαν διαβουλεύσεις και μελέτες για λήψη «ριζοσπαστικών» μέτρων που αφορούν το μέλλον της τ/κ οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκοκυπριακό τύπο και την τ/κ ιστοσελίδα Κίμπρις Ποστασί.

Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Έρχιουρμαν με αφορμή την συμπλήρωση των 100 ημερών της «πρωθυπουργίας» του, η τ/κ πλευρά ανακοίνωσε ότι πλέον βρίσκονται στο επίκεντρο μια σειρά νέων πρωτοβουλιών για την οικονομία.

Με σημείο αναφοράς την επιδείνωση της γενικής εικόνας της τουρκικής οικονομίας και της τουρκικής λίρας, ο κ. Έρχιουρμαν αναφέρθηκε στα νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τ/κ οικονομία. «Έχουμε μια σειρά δομικών προβλημάτων. Κάποια από αυτά πρέπει να τα επιλύσουμε εμείς. Η δημόσια μεταρρύθμιση είναι ένα από αυτά. Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι νέοι νόμοι για την οικονομία έχουν σταλεί στη βουλή, είναι δομικές αλλαγές, στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε», τονίζει ο κ. Έρχιουρμαν.

«Υπάρχουν, επίσης, και δομικά προβλήματα, στα οποία αδυνατούμε να επέμβουμε» σημείωσε παράλληλα ο «πρωθυπουργός». «Υπό την σκιά των εξελίξεων στην ΤΔΒΚ, στο διεθνές σκηνικό αυξάνεται η τιμή του ξένου νομίσματος και του πετρελαίου και χάνει αξία η τουρκική λίρα. Όπως κατανοείται δεν μπορούμε να επέμβουμε σε αυτήν την εξέλιξη. Συζητούμε συνεχώς με το υπουργείο Οικονομικών και τα άλλα υπουργεία και ενδέχεται να έρθουν στο προσκήνιο μέτρα, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως ριζοσπαστικά».

Στον ορίζοντα σειρά ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών για την οικονομία

Με αναφορά σε αυτά τα μέτρα, ο κ. Έρχιουρμαν τόνισε: «Σε αυτό το ζήτημα συνεργαζόμαστε στενά με την Τουρκική Δημοκρατία. Το ζήτημα της τουρκικής λίρας επηρεάζει άμεσα την οικονομία. Συνομιλούμε με τον Ρετζέπ Άκνταγ. Επειδή χρησιμοποιούμε την υουρκική λίρα πρέπει να αυξηθεί η βοήθεια (παροχή, υποστήριξη) της Τουρκίας και αυτή η βοήθεια πρέπει να λάβει συστημική μορφή. Εξαιτίας των τουρκικών εκλογών δεν πρόκειται να διανύσουμε απόσταση κατά τον επόμενο 1,5 μήνα, ωστόσο, ξεκινήσαμε τις προσπάθειες μας για λύση.

Σχετικά με το ξένο νόμισμα υπάρχουν μια σειρά προτάσεων. Στο τραπέζι μας βρίσκονται ριζοσπαστικές προτάσεις όπως η μετάβαση σε διαφορετικό νόμισμα, η σταθεροποίηση των ξένων νομισμάτων. Δεν εννοώ ότι οπωσδήποτε θα λάβουμε αυτά τα μέτρα. Εφόσον όμως αντιμετωπίζουμε προβλήματα που δεν εξαρτώνται από εμάς, εξαιτίας της υποβάθμισης της τουρκικής λίρας πρέπει να συζητήσουμε ξεκάθαρα με την Τουρκική Δημοκρατία αυτά τα ζητήματα και ξεκινήσαμε να τα συζητάμε».

Ο κ. Έρχιουρμαν αναφέρθηκε επίσης και σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών της «πρωθυπουργίας» κυρίως στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Πρώτη φορά πάντως υψηλόβαθμο στέλεχος της τ/κ πλευράς φέρνει στο επίκεντρο το ενδεχόμενο της κατάργησης της χρήσης της τουρκικής λίρας και μετάβασης σε ξένο νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Χωρίς plan Β η πρόσκληση για διάλογο στην παιδεία

«Τα σχόλια σας κ. Ντόπρο είναι άκρως προσβλητικά για όλους τους εκπαιδευτικούς. Θα ήταν σωφρωνέστερο ...»
Ελένη Χαλλούμα  |  17:50

Νέο ρεκόρ για τις αγορές Κυπρίων στα Κατεχόμενα

«Treksete na enischisete tin tourkiki ikonomia ke sto telos aferontas posa stichizi na pas ken a erthi ...»
ANDREAS  |  13:40

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν ξεκινήσαμε εμείς την επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων

«ΠΑΝΤΩΣ, ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΑΤΕ ΚΥΡΙΑ ΜΟΥ........ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ..........»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  11:49

Στα βαθιά από τον Σεπτέμβριο η ηλεκτρονική υγεία

«Και τα δεδομένα μας θα τα βλέπει ο κάθε ρατσιστής που είναι γεμάτος προκαταλήψεις. Τέλεια!»
Χρυστάλλα Μαγγανή  |  10:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση