ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα χαρτιά παραμένει η δεύτερη γεώτρηση στο «11»

Πραγματοποιήθηκαν νέες εντατικές έρευνες από τη γαλλική Total στον στόχο «Ονησίφορος»

Newsroom K

Στα χαρτιά παραμένει η δεύτερη γεώτρηση στο τεμάχιο «11» από την γαλλική Τotal, αφού δεν επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερου», το οποίο αναφέρει ότι πάρθηκε απόφαση για νέα γεώτρηση νοτιότερα του κοιτάσματος «Ονησίφορος».

Η TOTAL βασιζόμενη στις επιστημονικές αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων τα οποία εξήχθησαν από τη γεώτρηση στο «Ονησίφορος Δυτικό 1» από το γεωτρύπανο West Capella, επεξεργάζεται τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί από την πρώτη γεώτρηση πριν δυο μήνες και θα ανακοινώσει επίσημα μέχρι το τέλος του χρόνου αν ο γαλλικός ενεργειαός κολοσσός θα επανέλθει στο τεμάχιο «11» με δεύτερη γεώτρηση.

Το κέντρο ενδιαφέροντος μετατοπίζεται σε νοτιότερο τμήμα του τεμαχίου «11»

Υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που αναφέρει ότι η εταιρεία έχει προβεί στην ενημέρωση του Υπουργείου Ενέργειας και της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, κατά το τελευταίο 48ωρο, διαψεύδεται. 

Υπήρξε από την πρώτη γεώτρηση στο «11» η διαπίστωση ότι η γεωλογία του «Ζορ» συνεχίζεται και γύρω από τον «Ερατοσθένη», όπου υπάρχουν σημαντικές σε αριθμό και έκταση γεωλογικές δομές. Αυτό το γεγονός από μόνο του αυξάνει τόσο την ελπίδα, αλλά κυρίως τις επιστημονικές πιθανότητες, νέων ανακαλύψεων, προβαίνοντας και σε διευκρίνιση των τεθέντων στόχων. Εξάλλου, τα παραπάνω δεδομένα αφορούν όχι αποκλειστικά την TOTAL, αλλά και τις Eni και ExxonMobil που έπονται στον χορό των γεωτρήσεων.

Κατά τον τελευταίο μήνα, εκ παραλλήλου με τις επιστημονικές αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων που αποκτήθηκαν μέσα από τη γεώτρηση, πραγματοποιήθηκαν και νέες εντατικές έρευνες στο τεμάχιο «11» από τη γαλλική Total στον στόχο «Ονησίφορος», ενώ την Πέμπτη, ολοκληρώθηκαν σημαντικές εξειδικευμένες έρευνες από πλευράς του γαλλικού κολοσσού, με δύο ειδικά πλοία.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα συγκλίνουν ότι το κέντρο ενδιαφέροντος μετατοπίζεται σε νοτιότερο τμήμα του τεμαχίου «11» εν σχέση με την πρώτη γεώτρηση, και συνεπώς πιο κοντά στην υποθαλάσσια οροσειρά του «Ερατοσθένη» και στο αιγυπτιακό υπερκοίτασμα Ζορ.

Πρόκειται για διαφορετική περιοχή από αυτήν που αρχικά και πριν την πρώτη γεώτρηση η Total είχε καθορίσει ως επιλογή, δηλαδή τον στόχο «Ονησίφορος Ανατολικό», που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικότερα του στόχου όπου έγινε η γεώτρηση.

Εξάλλου, η κυπριακή ΑΟΖ ξανατίθεται σταδιακά στο προσκήνιο της επικαιρότητας, καθώς πέρα από την επάνοδο της TOTAL κατά τους επόμενους μήνες η ιταλική ΕΝΙ ξεκινά με την διενέργεια δύο γεωτρήσεων, ενώ ακόμα δύο είναι προγραμματισμένες από την ExxonMobil/Qatar Petroleum στο πρώτο εξάμηνο του 2018 η ExxonMobil.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση