ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε διάλογο με αστερίσκους Άγκυρα, Βερολίνο και Ουάσιγκτον

Προβλήματα επισκιάζουν το καλό κλίμα και το πρώτο βήμα εξομάλυνσης που κάνει η Τουρκία με τη Δύση

Λίγο μετά τις τελευταίες επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα και την Καγκελάριο της Γερμανίας στο Βερολίνο, η Άγκυρα στέλνει για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα αισιόδοξα μηνύματα για την προοπτική της εποικοδομητικής εξομάλυνσης των σχέσεων της με την Δύση.

Οι κύκλοι του τουρκικού Προεδρικού και της τουρκικής Πρωθυπουργίας εκπέμπουν το μήνυμα ότι οι τελευταίες επαφές βοηθούν τις εμπλεκόμενες πλευρές για να προχωρήσουν μια ώρα αρχύτερα στην ανοικοδόμηση του κλίματος εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις.

«Ο Πρόεδρός μας συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών πάνω από τρεις ώρες σχετικά με ζητήματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα στις διμερείς σχέσεις, οι δυο παλιοί σύμμαχοι, Τουρκία και ΗΠΑ, εξακολουθούν να συνομιλούν ακόμη και στις πιο δύσκολες συγκυρίες», επισημαίνει στην «Κ» μια καλά ενημερωμένη τουρκική πηγή.

Η ίδια πηγή ενημερώνει ότι η τουρκική πλευρά πρότεινε στην συνάντηση της Άγκυρας μια συμβιβαστική λύση για την πόλη Μίμπιτς της Συρίας. Σύμφωνα με την τουρκική πρόταση, οι ΗΠΑ θα υποχρεώσουν την κουρδική πλευρά να αποσυρθεί άμεσα από αυτήν την περιοχή και κυρίως από το δυτικό κομμάτι του Ευφράτη. Στην συνέχεια, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν από κοινού τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, οι οποίες θα εμποδίσουν την εκ νέου ενίσχυση των εξτρεμιστικών στοιχείων. Παράλληλα, εφόσον γίνει αποδεκτό το σχέδιο της Άγκυρας, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη για να αναθεωρήσει την ένταση της επιθετικότητάς της στο Άφριν.

Την ίδια στιγμή, όπως δείχνουν οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ», η Άγκυρα χτύπησε και την πόρτα της γερμανικής καγκελαρίας με μια σειρά συμβιβαστικών λύσεων. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ, εμφανίζεται έτοιμος για να δώσει το πράσινο φως για την απελευθέρωση Γερμανών πολιτών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές και την συνέχιση αγοράς γερμανικού πολεμικού εξοπλισμού εάν και εφόσον η γερμανική πλευρά υποστηρίξει θέσεις της Άγκυρας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και συνεργαστεί με την τουρκική κυβέρνηση στην καταπολέμηση της οργάνωσης Γκιουλέν.

Η ευρωπαϊκή προοπτική, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό

Το ποια άλλα θέματα ήρθαν στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των κρίσιμων συναντήσεων σε Άγκυρα και Βερολίνο, αποτελεί επίσης ένα κρίσιμης σημασίας ερώτημα για το οποίο μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής δεν είχαν διαρρεύσει αρκετές πληροφορίες. Παρόλα αυτά, οι ελάχιστες πληροφορίες που συζητούνται στην τουρκική πρωτεύουσα για το εν λόγω ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, η Άγκυρα ξεκαθάρισε σε ΗΠΑ και Γερμανία ότι δεν έχει παραιτηθεί από την ευρωπαϊκή προοπτική. Επίσης, αποκλείεται η άμεση διακοπή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, της συνεργασίας της Τουρκίας με την νατοϊκή συμμαχία. Αυτό που ζητά η Άγκυρα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα πεδία, πάνω σε πιο ισχυρά θεμέλια και με βάση την αλληλοκατανόηση και τα κοινά συμφέροντα.

Η αμερικανική και γερμανική κυβέρνηση «χαιρετίζουν» την εν λόγω τοποθέτηση της Άγκυρας. Ωστόσο, οι δυο πλευρές επισημαίνουν σε αυστηρό ύφος στην τουρκική πλευρά ότι η συνέχιση της ομαλής συνεργασίας εξαρτάται από την στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα μελλοντικά σε μια σειρά ζητημάτων, όπως για παράδειγμα στο πεδίο των σχέσεών της με τις ευρωπαϊκές χώρες, στο προσφυγικό ζήτημα, στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Στα δυο τελευταία πεδία, ΗΠΑ και Γερμανία ζητούν την αποφυγή της κορύφωσης της έντασης.

Παραμένουν τα αγκάθια

Τουρκικές πηγές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από τη σκοπιά του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον, δίνουν μια διαφορετική ερμηνεία στις προαναφερόμενες εξελίξεις.

Οι πηγές μας τονίζουν ότι παρά την θετική ατμόσφαιρα σε Άγκυρα και Βερολίνο, διάφορα αγκάθια εξακολουθούν να επισκιάζουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση. Στην περίπτωση του Μίμπιτς, η αποδοχή του τουρκικού σχεδίου ενδέχεται να σκοντάψει στην άρνηση των Κούρδων και στην εμπλοκή άλλων παραγόντων που στοχεύουν στην επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Δύση (Ρωσία, Ιράν κ.ο.κ.). Στο πεδία του εκδημοκρατισμού και της υπεράσπισης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων καμία πλευρά δεν μπορεί να εμπιστευτεί πλήρως την Τουρκία, ενώ η εργαλοιοποίηση των εν λόγω βασικών αρχών της Δύσης από την Άγκυρα, είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει ολόκληρη την Ε.Ε.

Τέλος, σε Αιγαίο και Κύπρο, η τουρκική πλευρά δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει άμεσα νέες επιπλοκές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X