ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θέλει συναίνεση με Ενδιάμεσο ο Αναστασιάδης

Προϋπόθεση Ν. Παπαδόπουλου να μείνει η κυβέρνηση αμέτοχη στα της Δημοκρατικής Παράταξης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πριν από τρεις περίπου μήνες, ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτήριζε αναξιόπιστο τον Νίκο Αναστασιάδη και καλούσε τους πολίτες να κουρέψουν την κυβέρνησή του. Στο ίδιο πλαίσιο και ο Νίκος Αναστασιάδης θέλοντας να αποδομήσει το προεκλογικό πρόγραμμα του ανθυποψηφίου του επεσήμανε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν λύνονται με τα λεφτά της μαμάς, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μερών λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές. Τα πάντα ρει και ουδέν μένει, ωστόσο, στη διαλεκτική της πολιτικής, καθώς με το τέλος του προεκλογικού έχουν πέσει σημαντικά και οι αντιπαραθετικοί τόνοι. Σε ποιο βαθμό όμως και για πόσο; Με το Κυπριακό που αποτελούσε το κύριο σημείο τριβής Αναστασιάδη-Ενδιάμεσου να βρίσκεται σε στασιμότητα, ο Νίκος Αναστασιάδης στρέφεται στην υλοποίηση όσων προεκλογικά υποσχέθηκε στην εσωτερική διακυβέρνηση. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να έχει τη στήριξη του ενδιάμεσου χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο ανοίγει πλέον διάλογο με τα κόμματα του χώρου, ελπίζοντας σε κοινοβουλευτική στήριξη. Στο ΔΗΚΟ σημειώνουν πως είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τις πολιτικές του Προέδρου δεδομένου ότι συμφωνούν, αλλά και με την προϋπόθεση ότι ο ίδιο θα μείνει αυτή τη φορά εκτός των εσωκομματικών ζητημάτων και ιδιαίτερα στο κεφάλαιο Δημοκρατική Παράταξη. Το αν ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο συνεννόησης μετά τον άνευ προηγουμένου προεκλογικό πόλεμο θα διαφανεί το επόμενο διάστημα και δη στα πρώτα νομοσχέδια.

Κυπριακό στον πάγο

«Εμείς πιέζουμε για επανέναρξη των συνομιλιών, οι υπόλοιποι σταμάτησαν να ασχολούνται» λένε κύκλοι στο Προεδρικό, παραδεχόμενοι πως το Κυπριακό βρίσκεται πλέον στάσιμο για το επόμενο διάστημα και αρνούμενοι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει σκληρύνει τη στάση του. Όπως σημειώνεται δεν είναι στις άμεσες προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών να διορίσουν ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, ωστόσο, η βοηθός γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ροζμαρί Ντι Κάρλο, ερχόμενη στην Κύπρο, θα προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές. Σημείο σύμφωνα με προεδρικούς κύκλους που επιβεβαιώνει πως οι τρίτοι αδιαφορούν. Στο ΔΗΚΟ επισημαίνουν πως όντως παρατηρείται στασιμότητα και σημαντικές διαφορές των δύο πλευρών που δεν φαίνεται να γεφυρώνονται. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο επισημαίνουν πως δεν υπάρχει λόγος επίρριψης ευθυνών στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αν και διακριτικά και ευσχήμως θα υπογραμμίζουν «λανθασμένες» κινήσεις όπως η αποδοχή της πενταμερούς.

Με το Κυπριακό συνεπώς να βρίσκεται στάσιμο και τη σύμπλευση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ χάριν αυτού να παύει, ο Νίκος Αναστασιάδης στρέφει το βλέμμα του στα της εσωτερικής διακυβέρνησης, καθώς, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, στόχος του είναι να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να παραδώσει ένα σύγχρονο κράτος. Καθόλου τυχαίες και οι πολύωρες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου οι οποίες προηγήθηκαν, στις οποίες στόχος ήταν να διαφανεί πού βρίσκεται κάθε υπουργείο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού τους. Βασικός σκόπελος θεωρείται η γραφειοκρατία της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία καθυστερεί την υλοποίηση ζητημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Αναστασιάδης βάζει κάτω τέσσερις προτεραιότητες για τις οποίες χρειάζεται τη συμβολή των άλλων δυνάμεων ούτως να τις υλοποιήσει:

• Συνεργατισμός και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.
• Μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Υφυπουργείο Τουρισμού.


Σε ό,τι αφορά τον συνεργατισμό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο Νίκος Αναστασιάδης επιχειρεί να ανοίξει γέφυρες με τις υπόλοιπες δυνάμεις και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έχει ήδη ζητήσει τις προτάσεις των ανθυποψηφίων του κατά τον προεκλογικό. Προτάσεις που ήδη μελετούν τα υπουργεία. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως σκέψη για να συζητήσει προεκλογικές θέσεις των κ.κ Παπαδόπουλου και Λιλλήκα γίνονταν και προεκλογικά, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει θετικά κάποιες εξ αυτών. Καθόλου τυχαία και η εφαρμογή του φορέα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μία κίνηση που εκτιμάται πως ο Νίκος Αναστασιάδης κτίζει το έδαφος ώστε εάν χρειαστεί, να έχει τη στήριξη των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων εάν και εφόσον χρειαστεί στο ζήτημα του Συνεργατισμού.

Μεταρρύθμιση και Εσωτερικών

Και όσο κι αν η οικονομία είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει και στόχο αποτελεί να επιλυθούν οι προκλήσεις το συντομότερο, στους κύριους στόχους της κυβέρνησης είναι και η μεταρρύθμιση του κράτους ξεκινώντας από τη δημόσια υπηρεσία και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήδη για το θέμα των μεταρρυθμίσεων τα υπουργεία έχουν ήδη ξεκινήσει δουλειά, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βάζει χρονοδιάγραμμα για υλοποίηση ζητημάτων στους υπουργούς του. Ήδη όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές γίνεται παράλληλα και σκέψη για αναδιαμόρφωση υπηρεσιών σε υπουργεία. Σκέψεις γίνονται συγκεκριμένα για το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς πολλές υπηρεσίες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με το εν λόγω υπουργείο υπάγονται σε αυτό, όπως το Ταμείο Θήρας, ενώ πολιτικές πηγές διερωτούνται για ποιο λόγο η Υπηρεσία Μετανάστευσης να υπάγεται στο εν λόγω υπουργείο και όχι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως σε άλλες χώρες. Αυτές οι σκέψεις δεν αποκλείεται να συνδέονται με το ότι ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει υπό την ευθύνη του –από τον καιρό που ήταν υφυπουργός παρά τω Προέδρω – την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας. Μία απαλλαγή από «δευτερεύουσες» υπηρεσίες, ενδεχομένως να δώσει τον αναγκαίο χρόνο στον υπουργό Εσωτερικών να κλείσει σύντομα το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της δημόσιας υπηρεσίας.

Ανοικτοί σε διάλογο

Μπορεί όμως το ΔΗΚΟ και δη ο Νικόλας Παπαδόπουλος να συμπλεύσει με την κυβέρνηση Αναστασιάδη, μετά και τη σύγκρουση που παρατηρήθηκε προεκλογικά; Η αλήθεια είναι πως ΔΗΚΟϊκά στελέχη σημειώνουν πως μετά και την ήττα των προεδρικών εκλογών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει την διακυβέρνηση Αναστασιάδη κατά την προηγούμενη θητεία, καθώς αυτή κρίθηκε από την ίδια κοινωνία επανεκλέγοντάς τον. Στο ΔΗΚΟ ξεκαθαρίζουν πως θα στηρίξουν τις πολιτικές του Νίκου Αναστασιάδη στην εσωτερική διακυβέρνηση νοουμένου βεβαίως ότι συμφωνούν, ξεκαθαρίζοντας πως ήταν και παραμένουν ανοικτοί σε διάλογο. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως το 2014, όταν ξεκίνησε η μεγάλη κρίση Νίκου Αναστασιάδη-Νικόλα Παπαδόπουλου, ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος, έστω κι αν προχώρησε σε αρκετές τροποποιήσεις, στήριξε νομοσχέδια και μνημονιακά προγράμματα. Αυτό όπως εκτιμάται θα γίνει και το επόμενο διάστημα εκεί και όπου συμφωνούν. ΔΗΚΟϊκά στελέχη σημειώνουν πως τουλάχιστον στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο Νίκος Αναστασιάδης υλοποίησε την προεκλογική πρόταση του Ενδιάμεσου για σύσταση φορέα. Πρόταση την οποία όπως λένε χλεύαζε προεκλογικά. Συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι, όπως επίσης και για το Υφυπουργείο Τουρισμού. Κάποιες διαφωνίες παρατηρούνται στα νομοσχέδια μεταρρυθμίσεων και δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την όποια τελική συναίνεση με κάποιες τροποποιήσεις.

Η σχέση Νίκου Αναστασιάδη - Μάριου Καρογιάν αποτέλεσε και στο παρελθόν σημείο τριβής στις σχέσεις του Προέδρου με τον Νικόλα Παπαδόπουλο

Με προϋποθέσεις

Για την όποια συναίνεση των δύο μερών θεωρείται, έστω και σιωπηρά, χωρίς να τεθεί δημοσίως δεδομένο πως ο Νίκος Αναστασιάδης θα μείνει εκτός των όποιων εσωκομματικών ζητημάτων έχει να διευθετήσει το ΔΗΚΟ και κυρίως αμέτοχος γύρω από το κεφάλαιο που ονομάζεται Δημοκρατική Παράταξη. Στο ΔΗΚΟ θεωρούν δεδομένο πως προεκλογικά ο Νίκος Αναστασιάδης είχε ενθαρρύνει και υποβοηθήσει την καρογιανική πλευρά να στραφεί εναντίον του Νικόλα Παπαδόπουλου. Με τις προεδρικές να έχουν περάσει, θεωρούν ως αυτονόητο ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο θα κλείσει εν πολλοίς την πόρτα. Το αν ο Νίκος Αναστασιάδης κλείσει την πόρτα συνεργασίας στη Δημοκρατική Παράταξη είναι ένα ζήτημα που συζητείται. Αν και δημόσια, τόσο το προεδρικό όσο και στελέχη δεν παραδέχονται την όποια εμπλοκή, πολιτικοί κύκλοι υπογραμμίζουν τις καλές σχέσεις Νίκου Αναστασιάδη και Μάριου Καρογιάν. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας είχε παρευρεθεί σε συναντήσεις μεταξύ στελεχών για τη δημιουργία της κίνησης, αλλά δεν φαίνεται να εμπλέκεται επί του παρόντος στην όλη διαδικασία. Το ποιοι θα ηγούνται και θα αποτελούν την Δημοκρατική Παράταξη είναι ένα θέμα που θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μετά το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ. Όπως ανέφερε και στο παρελθόν η «Κ» δεδομένο είναι ότι θα ηγηθεί του σχήματος ο Μάριος Καρογιάν, κάτι που θα αναβιώσει το τρίγωνο Νίκου Αναστασιάδη-Μάριου Καρογιάν- Νικόλα Παπαδόπουλου.

Σε περιοδείες ο Αναστασιάδης

Αίσθηση είχε προκαλέσει προεκλογικά όταν ο Νίκος Αναστασιάδης είχε αφήσει τις μακρόσυρτες ομιλίες και περιόδευε σε όλες τις επαρχίες, βλέποντας κόσμο, ακούγοντας τα προβλήματα των πολιτών και εξαγγέλλοντας επενδυτικά έργα ανά περιοχή. Δύο μήνες μετά την εκλογή του ετοιμάζεται για νέα περιοδεία. Αυτή τη φορά για να διαπιστώσει πού βρίσκονται τα εν λόγω έργα. Από τις αρχές Μαΐου, μέχρι και τον Ιούλιο, ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιβλέψει τα έργα τα οποία γίνονται σε Λάρνακα, Αμμόχωστο, Λεμεσό Λευκωσία και Πάφο, σε μία προσπάθεια να πιέσει για γρήγορα αποτελέσματα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X