ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:44
 

Δημοσκόπηση «Κ»: Σε ελεύθερη πτώση οι μικροί

Διατηρεί τα ποσοστά του το ΔΗΚΟ, άφαντοι ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης φαίνεται να λειτουργεί στα μικρότερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αν κάποιος λάβει υπόψη τις παρασκηνιακές κινήσεις τους για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2019, σε συνδυασμό με τα επικίνδυνα μικρά ποσοστά που φαίνεται να λαμβάνουν αυτή τη στιγμή βάσει ερευνών. Δημοσκόπηση, που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η εταιρεία SYMMETRON Market Research, παρουσιάζει τα μικρά κόμματα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και συγκεκριμένα, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι να μένουν εκτός Βουλής, αν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή. Αντίθετα, το ΔΗΚΟ διατηρεί τα ποσοστά του συγκεντρώνοντας 9,5% παρά το πογκρόμ διαγραφών όπως επίσης και το ΕΛΑΜ συγκεντρώνοντας 3,5%. Ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά με 23,4%, ενώ το ΑΚΕΛ ακολουθεί με 15%.

Πρωτιά σε ΔΗΣΥ

Στην πρόθεση ψήφου στο ενδεχόμενο που οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, ο ΔΗΣΥ λαμβάνει το 23,4% συσπειρώνοντας το συναγερμικό ακροατήριο στο 81,8%. Πλην του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ αντλεί ψήφους από όλα τα άλλα κόμματα. Από το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει το 3,5%, από την ΕΔΕΚ το 8,5% του σοσιαλιστικού ακροατηρίου, το 6% από τη Συμμαχία Πολιτών και το 5,7% από τους Οικολόγους. Τα πιο σημαντικά είναι τα ποσοστά που λαμβάνει από την Αλληλεγγύη (39%) καταδεικνύοντας πως ένα μεγάλο μέρος των Συναγερμικών που ψήφισαν το 2016 Αλληλεγγύη, γυρίζουν πίσω. Άλλο κόμμα θα στηρίξουν το 26,1% ενώ η αποχή βρίσκεται στο 4,1%.

Παρά την εκλογική ήττα και τις διαγραφές που ακολούθησαν το ΔΗΚΟ φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά του στο 9,5%

Το ΑΚΕΛ ακολουθεί δεύτερο με 15% έχοντας σημαντική διαφορά από το πρώτο κόμμα. Το ακελικό ακροατήριο συσπειρώνεται στο 76,6% ενώ δεν έχει καμία εισροή από ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη και Οικολόγους.  Λαμβάνει το 8,6% από την ΕΔΕΚ, 4,3% από τη Συμμαχία Πολιτών και 1,2% από το ΔΗΚΟ.

Συντηρεί ποσοστά

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ, παρά τις διαγραφές και τις συνεχείς εσωκομματικές διαμάχες, δεν φαίνεται να μειώνει τα ποσοστά του αλλά περίπου τα διατηρεί στο 9,5%. Το δηκοϊκό ακροατήριο συσπειρώνεται ωστόσο στο 67,5%. Από τον ΔΗΣΥ λαμβάνει λιγότερο από 0,8%,  1,5% από το ΑΚΕΛ, 6% από τη Συμμαχία Πολιτών, 10% από την Αλληλεγγύη και 7,9% από τους Οικολόγους. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από την ΕΔΕΚ δεν λαμβάνει ψήφους. Από την αποχή λαμβάνει το 1,2%. Όπως όλα δείχνουν, πλην της ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ κατάφερε να αποκτήσει έρεισμα και να προσελκύσει ψήφους από τα συνεργαζόμενα κατά τις προεδρικές εκλογές κόμματα.

Στην επικίνδυνη ζώνη

Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου; Όπως όλα δείχνουν, παρουσιάζουν πρόβλημα επιβίωσης, κινδυνεύοντας να μείνουν εκτός Βουλής. Με δεδομένο ότι το εκλογικό όριο εισδοχής κομμάτων είναι στο 3,6%, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι μένουν εκτός. Το ΕΛΑΜ από την άλλη συγκεντρώνει το 3,5%.

Η ΕΔΕΚ συγκεντρώνει το 2,4% συσπειρώνοντας το σοσιαλιστικό ακροατήριο μόλις στο 46,4%. Οι κύριες εκροές του είναι προς τον ΔΗΣΥ (8,5%) και το ΑΚΕΛ (8,6%). Οι εισροές της ΕΔΕΚ προέρχονται κυρίως από τη Συμμαχία Πολιτών στο 8,9%, ενώ λαμβάνει 1,1% από το ΑΚΕΛ και 0,4% από τον ΔΗΣΥ και το 1% από την αποχή. Ακολουθούν οι Οικολόγοι με 2%, όπου το ακροατήριο του κόμματος συσπειρώνεται στο 47,3%. Αμελητέα είναι η εισροή από το ΑΚΕΛ 0,7%,  ωστόσο από την ΕΔΕΚ έχει εισροή της τάξεως του 7,1%. Το κρίσιμο σημείο είναι για την Αλληλεγγύη και τη Συμμαχία Πολιτών που και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μόλις 1,2%. Η Συμμαχία Πολιτών συσπειρώνεται μόλις στο 26% και λαμβάνει 6,3% από την ΕΔΕΚ και 1,2% από το ΔΗΚΟ. Η Αλληλεγγύη συσπειρώνεται στο 32,1% λαμβάνει 3% από τη Συμμαχία Πολιτών και 8,7% από άλλες επιλογές πλην των γνωστών κομμάτων. Από τον ΔΗΣΥ λαμβάνει το μόλις 0,6% και 3% από την ΕΔΕΚ. Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν το 17,6% ενώ η επιλογή άκυρο/λευκό/ αποχή το 23,4%.

Στο παρά ένα    

Το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση συγκεντρώνει, το 3,5% φτάνοντας στην τέταρτη θέση σε ό,τι αφορά την εκλογική του δύναμη. Συσπειρώνεται στο 80,4% ενώ αντλεί ψήφους από Αλληλεγγύη (4,9%) και Οικολόγους 5,7%. Από το ΔΗΚΟ έχει εισροές της τάξεως του 2,7% και 2,3% από τον ΔΗΣΥ.

 

ΔΗΣΥ 23,4% ΑΚΕΛ 15% ΔΗΚΟ 9,5% ΕΔΕΚ 2,4% Συμμαχία Πολιτών 1,2% Αλληλεγγύη 1,2% Οικολόγοι 2% ΕΛΑΜ 3,5% Αναποφάσιστοι 17,6% Άλλο 0,8% ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ/ΑΠΟΧΗ 23,4% 

Υπό αμφισβήτηση οι αρχηγοί

Πέραν όμως των εκλογικών ποσοστών των κομμάτων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα των πολιτικών αρχηγών. Όπως όλα δείχνουν υπάρχει σχετική αμφισβήτησή τους από το εκλογικό τους ακροατήριο καταδεικνύοντας πως σιγά σιγά τα κόμματα σταματούν να έχουν τον προσωποπαγή χαρακτήρα άλλων εποχών. Σε ερώτηση ποιος έχει ηγεσία που εμπνέει, ο ΔΗΣΥ λαμβάνει το 21%, 11% το ΑΚΕΛ, 8% το ΔΗΚΟ, 3% το ΕΛΑΜ, 2% η ΕΔΕΚ, 1% Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών, ενώ κάτω από 1% λαμβάνει η Αλληλεγγύη. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συγκεντρώνει το 58% των Συναγερμικών, ο Άντρος Κυπριανού το 54% των Ακελικών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος το 52% των ΔΗΚΟϊκών, ο Μαρίνος Σιζόπουλος το 36% των Σοσιαλιστών, ο Γιώργος Λιλλήκας μόλις το 17% των ψηφοφόρων της Συμμαχίας, ο Γιώργος Περδίκης το 11% των Οικολόγων, η Ελένη Θεοχάρους το 25% των ψηφοφόρων της Αλληλεγγύης και ο Χρίστος Χρίστου το 66% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ.

Ζήτημα εικόνας

Ο Νίκος Αναστασιάδης απολαμβάνει ψηλό ποσοστό και δη από τον Συναγερμικό κόσμο. Η θετική ψήφος του φτάνει το 52% και η αρνητική στο 43%. Ο ίδιος τυγχάνει της αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφίας του συναγερμικού ακροατηρίου καθώς το 93% τον κρίνει θετικά και μόλις το 6% αρνητικά. Από τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πιο δημοφιλής παρουσιάζεται ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης του οποίου η εικόνα είναι θετική στο 41% και αρνητική στο 52%. Σημαντική είναι και η αποδοχή του στο Κίνημα Οικολόγων με το 80% να τον βλέπει θετικά και μόλις το 20% αρνητικά.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συγκεντρώνει το 31% της θετικής γνώμης και 64% αρνητική. Θετική γνώμη για τον κ. Νεοφύτου έχει το 70% του Συναγερμικού ακροατηρίου και 28% αρνητική. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, από την άλλη, συγκεντρώνει το 26% της θετικής γνώμης και το 67% της αρνητικής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως μόλις το 64% του ΑΚΕΛ βλέπει θετικά τον κ. Κυπριανού και το 35% αρνητικά.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τυγχάνει περίπου της ίδιας αποδοχής με τον Συναγερμικό Πρόεδρο καθώς το 33% τον βλέπει θετικά και το 61% αρνητικά. Από το ΔΗΚΟ το 70% τον βλέπει θετικά και το 28% αρνητικά. Τα ίδια ποσοστά με τον κ. Παπαδόπουλο λαμβάνει και η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους με το 65% της Αλληλεγγύης να την βλέπει θετικά και το 21% αρνητικά. Θετικά ποσοστά συγκεντρώνει και από τη Συμμαχία Πολιτών (54%) και ΔΗΚΟ (48%). Ο Μαρίνος Σιζόπουλος λαμβάνει 25% θετική εικόνα και 67% αρνητική, με τους σοσιαλιστές ψηφοφόρους να του δίνουν ποσοστό αποδοχής στο 74% και αρνητικό ποσοστό 26%. Στο ίδιο πλαίσιο κυμαίνεται και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με θετική εικόνα στο 25% και αρνητική στο 65%. Ο κ. Χρίστου τυγχάνει της πλήρους στήριξης των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ καθώς το 90% τον βλέπουν θετικά και μόλις το 10% αρνητικά.

Το χαμηλότερο ποσοστό λαμβάνει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, με 22% θετική εικόνα και 72% αρνητική. Στη Συμμαχία Πολιτών λαμβάνει ποσοστό αποδοχής 66% ενώ το 34% τον βλέπει αρνητικά. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ξανά στην Υπουργό Εργασίας για την J&P Overseas

«NTROPI STIS OIKOGENIES IOANOU KAI PARASKEVAIDE POU AFINOUN TO PROSOPIKO TOUS APLIROTO. DRN FTENE OI ...»
PROIN IPALLILOS J&P  |  17:28

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση