ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε εντατικές διαβουλεύσεις η Άγκυρα για Κυπριακό και οικονομία

Τσαβούσολγου και Οζερσάι συζητούν εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στην ΑΟΖ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην Άγκυρα, με την τουρκική κυβέρνηση, να επεξεργάζεται την επόμενη μέρα στο κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κεφάλαιο της Συρίας, με την τ/κ πλευρά την Αθήνα και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Μπεράτ Άλμπαϊρακ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του διεξάγει εντατικές διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο με την Ουάσιγκτον για την διευθέτηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει στις διμερείς τους σχέσεις. Η δήλωση του κ. Άλμπαϊρακ έρχεται σε μια στιγμή που ο νέος εκπρόσωπος της ειδικής αποστολής των ΗΠΑ για την Συρία James Jeffrey προετοιμάζει επίσκεψη στην Μέση Ανατολή. Ο James Jeffrey, ο οποίος γνωρίζει καλά τα δρώμενα της Τουρκίας, θα επισκεφτεί μαζί με την Ιορδανία και το Ισραήλ και την Άγκυρα, όπου θα θέσει επί τάπητος το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και τις εξελίξεις στην Συρία.

Πέραν της επίσκεψης του κ. Jeffrey, η τουρκική πλευρά θα συζητήσει Κυπριακό και ελληνοτουρκικά με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών που ετοιμάζει επίσκεψη στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Κουντρέτ Όζερσαϊ, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Η τουρκική πλευρά θεωρεί εφικτή την συνεργασία των δυο κοινοτήτων στο ζήτημα της ΑΟΖ, ακόμη και δίχως την επίλυση του Κυπριακού. Σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά δεν αποδεχθεί αυτή την πρόταση, τότε η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει σε δική της γεώτρηση.

Παράλληλα, η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της δίκαιης και βιώσιμης λύσης και της επανέναρξης του διαλόγου, με βασική προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες θα είναι «result oriented». Αυτά υπογραμμίστηκαν στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης τύπου του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του «Υπουργού Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ.

Ο όρος της Τουρκίας για τις νέες συνομιλίες

Στην αρχή της κοινής συνέντευξης, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην ενίσχυση της παρουσίας της «ΤΔΒΚ» στο διεθνής σκηνικό. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην αύξηση των αριθμών των «αντιπροσωπειών» και την ισχύ του «διαβατηρίου» της «ΤΔΒΚ», καθώς επίσης και σε «άδικες απομονώσεις» και στην συνεργασία των δυο υπουργιών.

Ο κ. Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι η Τουρκία ζητά δίκαιη και βιώσιμη λύση. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να μοιραστεί την εξουσία. Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν μόνο σε περίπτωση που θα είναι «result-oriented». «Η ε/κ πλευρά από την μια δεν προσεγγίζει την λύση και από την άλλη παραγνωρίζει τα δικαιώματα των τ/κ. Αυτή η στάση δεν ωφελεί τους ίδιους. Αν συνεχιστεί αυτή η στάση θα λάβουμε τις πρωτοβουλίες μας και θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των τ/κ», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Η προειδοποίηση για την ΑΟΖ

Από την πλευρά του, ο κ. Όζερσαϊ αναφέρθηκε στην σημασία της οικονομικής εξάρτησης της μιας πλευράς από την άλλη. Ο ίδιος επανέλαβε το κάλεσμα της τουρκικής πλευράς για συνεργασία στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Σε περίπτωση που η Λευκωσία δεν λάβει υπόψη της αυτό το κάλεσμα τότε στο άμεσο μέλλον η τουρκική πλευρά θα ξεκινήσει την δική της γεώτρηση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η τ/κ πλευρά θεωρεί εφικτή και επιθυμεί την συνεργασία στην ΑΟΖ, ακόμη και πριν την λύση. Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, η «ΤΔΒΚ» φέρει δικαιώματα σε όλα τα περίχωρα του νησιού, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες του 1960.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Δήμος Κερύνειας: Δεν ξέρει ο Πρόεδρος τον πληθυσμό της πόλης

«Ο Δήμος Κερύνειας οφείλει να αντιδράσει πολύ πιο δυναμικά στα σκανδαλώδη που εκστομίζει ο Πρόεδρος της ...»
Θεοχάρης Θεοχ΄ρη  |  20:19

Καδής: Καθηλωμένος πολιτικά ο φάκελος χαλλουμιού

«Χωρίς καμμία αμφιβολία ένας από τους λιγότερο ικανούς Υπουργούς της ΚΔ διαχρονικά...Σε κανένα Υπουργείο ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  19:53

Συνάντηση Αβέρωφ-Ακιντζί στην κατεχόμενη Κερύνεια

«Ενώ προφανώς, η πρόσφατη συναντηση του Άντρου με τον Ακκιντζί δεν ήταν επικοινωνιακό κόλπο αλλά γεμάτη ...»
YiannakisKosti  |  17:47

Στο 2,75% το 15ετές ομόλογο της Κύπρου

«2,8% ;;; Έννεν λλίον καμπόσα;»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  15:04

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X