ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σιζόπουλος: Προσπάθεια να ευνοηθούν ξένα συμφέροντα στην υγεία

Δεν είναι προσπάθεια εύνοιας του ιδιωτικού τομέα προς τον δημόσιο τομέα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

ΚΥΠΕ

Για συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια να ευνοηθούν ξένα συμφέροντα όσον αφορά τον τομέα της υγείας στην Κύπρο, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ύστερα από συνάντησή του την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, με βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ).

«Δεν είναι προσπάθεια εύνοιας του ιδιωτικού τομέα προς τον δημόσιο τομέα. Πολύ φοβούμαι ότι ενδεχομένως, συνειδητά ή ασυνείδητα, είναι προσπάθεια να ευνοηθούν ξένα συμφέροντα όσον αφορά τον τομέα υγείας στην πατρίδα μας», ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο τον ανησυχεί τόσο για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, όσο και για τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για το ποιοι μπορούν να είναι διευθυντές, στο μέλλον, των αυτονομημένων νοσοκομείων.

Επέκρινε, επίσης, το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα, αλλά αντιθέτως τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο.

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα ο δημόσιος τομέας αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες του, με αποτέλεσμα να μετακινούνται συνέχεια από τον δημόσιο τομέα, στον ιδιωτικό τομέα περιστατικά», είπε. Διερωτήθηκε παράλληλα πώς θα μπορέσει αυτός ο δημόσιος τομέας να ανταποκριθεί στο μέλλον στις ανάγκες και υποχρεώσεις σωστής εφαρμογής του ΓεΣΥ.

«Από τη στιγμή που δεν θα είναι ανταγωνιστικός, δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμος και από την ώρα που δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμος, τι γίνεται από την ώρα που το κράτος δεν θα μπορεί ουσιαστικά να καλύψει αυτά τα ελλείμματα;», διερωτήθηκε.

Εξέφρασε, επίσης, απογοήτευση «για την προχειρότητα με την οποία πολλές φορές το Υπουργείο Υγείας χειρίζεται τα θέματα» υγείας.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουμε την εμπειρία των Κυπριακών Αερογραμμών και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για την αδυναμία κρατικής κάλυψης ελλειμμάτων μετά από ένα χρονικό διάστημα, αλλά για τα νοσοκομεία να μην υπήρξε μία διαβούλευση με την ΕΕ και να μην υπάρχει μια γραπτή απάντηση της ΕΕ για το πώς αντιλαμβάνεται το ενδεχόμενο κάλυψης ελλειμμάτων από πλευράς του κράτους και για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνεται αυτή η κάλυψη», είπε.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε περαιτέρω ότι δικαιολογημένα ανησυχούν οι πολίτες, ενώ πρόσθεσε ότι ως ένα άτομο το οποίο είχε εμπλοκή με τον τομέα της υγείας για πάνω από 35 χρόνια είχε καθήκον και υποχρέωση αυτές τις ανησυχίες, να τις μεταφέρει τεκμηριωμένες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως είπε, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις σοβαρές του ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η εφαρμογή του ΓεΣΥ, τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από τον τρόπο που επιχειρείται να γίνει η εφαρμογή και κυρίως για την ανάγκη λήψης κάποιων προστατευτικών μέτρων για να αποφευχθεί η κατάρρευση του δημόσιου τομέα υγείας.

Τόνισε ότι ο δημόσιος τομέας υγείας πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της σωστής εφαρμογής του ΓεΣΥ, κάτι που όπως είπε προϋποθέτει μια σωστή αναδιοργάνωση των νοσοκομείων λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και στη συνέχεια, σε μια σωστή αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό σε επιστημονικό και σε οικονομικό επίπεδο. Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε, θα γίνει δυνατή η επάρκεια των δημοσίων νοσοκομείων όσον αφορά τον ανταγωνισμό κυρίως σε επιστημονικό επίπεδο αλλά και η οικονομική επάρκεια ώστε να μην υπάρχουν ελλείμματα.

Έκανε επίσης λόγο για αλλαγή προσανατολισμού από το Υπουργείο Υγείας, σε σχέση με την αρχική συμφωνία, με το Υπουργείο να κινείται παράλληλα για την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ χωρίς να ολοκληρωθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων. Όπως είπε, υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος το χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία αυτόνομα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, να είναι πάρα πολύ μικρό, άρα να μην μπορεί στη συνέχεια το κράτος να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά του. Αυτό, όπως είπε, θα οδηγήσει σε μια υποχρεωτική, είτε κατάρρευση νοσοκομείων, είτε πώληση των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Η ουσία δεν είναι να εφαρμόσω ΓεΣΥ, η ουσία είναι να εφαρμόσω σωστά το ΓεΣΥ και να εξασφαλίσω την επιτυχία του και την ίδια στιγμή να υπάρχει μια σωστή συνεργασία και όχι ανταγωνιστική του δημόσιου τομέα, που θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε.  

Τέλος, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο συζητήθηκαν και άλλα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, όπως το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της προστασίας των πολιτών από εκποιήσεις περιουσιών, η στήριξη των δανειοληπτών οι οποίοι καλύπτουν κατά τρόπο σωστό τις υποχρεώσεις τους και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση