ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκοπιανό στο επίκεντρο των κυπριακών κομμάτων

Σέβονται την απόφαση ελληνικής ηγεσίας αλλά εκφράζουν και ανησυχίες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο επίκεντρο της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας βρίσκεται η Συμφωνία για το Σκοπιανό και η ονομασία Βόρεια Μακεδονία.

Όλα τα κόμματα εξέφρασαν τον σεβασμό τους στην απόφαση της ελληνικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού, με κάποια ωστόσο να εκφράζουν διαφωνίες και άλλα κάποιες ανησυχίες.

ΔΗΣΥ: Σεβόμαστε την απόφαση και του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του για τη συμφωνία που επιτεύχθη μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ, υπογραμμίζοντας τον σεβασμό του απέναντι στις αποφάσεις και τις ελληνικής πολιτείας αλλά και του ελληνικού λαού.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το αδελφό κόμμα του ΔΗΣΥ Νέα Δημοκρατία και δη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για κακή συμφωνία και εθνικές υποχωρήσεις. «Ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε με συγκεκριμένες αρχές και υπηρετεί και συγκεκριμένες πολιτικές. Είμαστε ένα κόμμα που σεβόμαστε και πιστεύουμε στην εθνική μας ταυτότητα ,στις ρίζες, στις παραδόσεις. Για εμάς η Ελλάδα δεν είναι απλά μια άλλη χώρα. Είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος, αλλά είναι ιδιαίτεροι οι δεσμοί μας με την Ελλάδα που ήταν διαχρονικά το ανιδιοτελής μας στήριγμα των εθνικών μας αγώνων. Όμως είμαστε και ένα κόμμα που υπηρετούμε συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και αρχές. Σεβόμαστε την οποιοδήποτε απόφαση του ελληνικού λάου. Και σε αυτή την περίπτωση θα σεβαστούμε την τελική απόφαση του ελληνικού λάου και της ελληνικής πολιτείας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΑΚΕΛ: Θετικά αλλά με σεβασμό

Το ΑΚΕΛ δεν έκανε επί του παρόντος την οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση, ωστόσο κομματικοί κύκλοι επισημαίνουν στην «Κ» πως θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού που θα πάρει της αποφάσεις του για το θέμα.

Παρόλα αυτά «η όποια επίλυση περιφερειακής διένεξης που οδηγεί σε ειρήνη κρίνεται θετικά και στηρίζεται από το ΑΚΕΛ» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Το ΑΚΕΛ δεν έχει αξιολογήσει επίσημα πάντως τη συμφωνία, αναμένεται να προχωρήσει ωστόσο τα επόμενα εικοσιτετράωρα σε ανάλυση και αξιολόγηση του ζητήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το αδελφό κόμμα του ΑΚΕΛ ΚΚΕ, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην τελική συμφωνία.

Ανησυχεί το ΔΗΚΟ

«Το πλαίσιο συμφωνίας Ελλάδας-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας φαίνεται να βελτιώνει σαφώς υπέρ της Ελλάδας την υφιστάμενη κατάσταση σε διεθνές επίπεδο, καθώς κατά τα φαινόμενα διασφαλίζει σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού με χρήση έναντι όλων (erga omnes) και απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών του υφιστάμενου συντάγματος της ΠΓΔΜ. Εν αναμονή του κειμένου της συμφωνίας, είναι επίσης σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι το πλαίσιο λύσης διασφαλίζει μια διαδικασία υλοποίησης της συμφωνίας, η οποία εγγυάται την εφαρμογή της από τα Σκόπια πριν αυτή τεθεί ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκφράζονται και ανησυχίες καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η διαφαινόμενη αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, εθνότητας και ιθαγένειας από την Ελλάδα αποτελούν δυνητικώς επικίνδυνα σημεία που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της συμφωνίας».

«Το Δημοκρατικό Κόμμα και ο κυπριακός Ελληνισμός παραμένουν αλληλέγγυοι με τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού, όπως και με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει αυτό το χρονίζον ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αυτό αφορά πρωτίστως την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και, πάνω απ’ όλους, τον ελληνικό λαό» καταλήγει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.

Διαφωνεί η Αλληλεγγύη

Μόνο η Αλληλεγγύη εξέφρασε επίσημα τη διαφωνία της με την Ελένη Θεοχάρους να αναδημοσιεύει στον λογαριασμό της στο twitter την τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είναι απόλυτα σεβαστές οι αιτιολογήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμφωνία στο Μακεδονικό, δεν παύει όμως να πρόκειται για απαράδεκτη υποχώρηση στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, την οποία δεν εγκρίνει ο Ελληνισμός.

Ξενίζει το γεγονός ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια αποκόμισης κερδών για την Κύπρο σε ότι αφορά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Είναι αυτή η πολιτική του «ρεαλισμού» από μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια –η ίδια ακριβώς που ακολουθείται και στο Κυπριακό τα τελευταία 11 χρόνια- που έφεραν ως αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να μιλά για «διαπραγματευτική νίκη» όταν ο όρος Μακεδονία υπάρχει τελικά στη
Συμφωνία, με γεωγραφικό μάλιστα προσδιορισμό ως «Βόρεια Μακεδονία».

Είναι επίσης λυπηρό να παρουσιάζεται ως τεράστια διαπραγματευτική νίκη η απάλειψη αλυτρωτικών τάσεων από άρθρα του Συντάγματος των Σκοπίων, ωσάν οι αλυτρωτικές τάσεις λαών ή κυβερνήσεων να εξαρτώνται από τα Συντάγματα.

Ως Κύπρος με ένα μεγάλο μέρος του νησιού μας υπό κατοχή, οφείλουμε να είμαστε πολλαπλά προσεκτικοί γιατί οι καιροί που βιώνουμε είναι χαλεποί.

Εκτιμούμε ότι το θέμα δεν τελειώνει ως εδώ αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αλληλεγγύς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση