ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σωσίβιο για τη Λευκωσία το τεμάχιο 10

Απαισιόδοξες οι απόψεις τεχνοκρατών εν μέσω τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εν μέσω προσπαθειών άρσης του αδιεξόδου που έχει προκληθεί στο τεμάχιο 3 με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις οι απόψεις που διατυπώνουν τεχνοκράτες της βιομηχανίας υδρογονανθράκων κινούνται στην απαισιόδοξη κατεύθυνση.

Στο πρώτο ζητούμενο που είναι το τι μέλει γενέσθαι με τη γεώτρηση στο τεμάχιο 3 οι απόψεις που καταγράφονται δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία που συνεχίζεται να εκφράζεται ότι οι έρευνες δεν θα ναυαγήσουν.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι η θέση που διατυπώνει στην «Κ» ο τέως πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας ο οποίος θεωρεί δεδομένο ότι οι εργασίες στο τεμάχιο 3 θα ματαιωθούν ένεκα των τουρκικών προκλήσεων. Ο κ. Έλληνας πέρα από τις απαισιόδοξες απόψεις για το έργο της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3 θεωρεί ότι πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε μια δεύτερη πιθανή αποτυχία. Αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό.

Ο ίδιος εκτιμά πως υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι στο τεμάχιο 8. Μια τέτοια εξέλιξη όπως μας τόνισε θα πλήξει ανεπανόρθωτα τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στο κομμάτι των υδρογονανθράκων. Ο κ. Έλληνας πίσω από την άκρατη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ με την παρεμπόδιση για πρώτη φορά ερευνητικού πλοίου διακρίνει την ανοχή που επιδείχθηκε από την διεθνή κοινότητα στην εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν. 

Διέξοδος το 10

Στο ερώτημα πως προχωρά ο ενεργειακός σχεδιασμός υπό το φως των δεδομένων που υπάρχουν ο τέως πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Η προσοχή των πάντων θα πρέπει να στραφεί στο τεμάχιο 10 που έχει δοθεί στην Exxon. Το συγκεκριμένο τεμάχιο όπως μας είπε βρίσκεται εκτός πεδίου διεκδικήσεων και συν της άλλης όπως σημείωσε υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κρύβει ικανοποιητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X