ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:55
 

Σπέχαρ: Σημαντικά τα ΜΟΕ στην ειρηνευτική διαδικασία

Καθώς και η συμπερίληψη της κοινωνίας των πολιτών αναφέρει η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στη σημασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και της συμπερίληψης της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο αναφέρεται η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης η κ. Σπέχαρ αναφέρεται επίσης στο ρόλο των ανθρώπων σε όλο το νησί που εργάζονται από κοινού, με στόχο την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο.

«Για τα Ηνωμένα Έθνη, το δικαίωμα στην ειρήνη δεν συνεπάγεται μόνο την απουσία βίαιων συγκρούσεων αλλά και την προστασία όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υλοποίηση αναπτυξιακών στόχων» λέει.

Προσθέτει ότι αυτό μπορεί μόνο να επιτευχθεί εφόσον τα άτομα και οι κοινωνίες αναγνωρίσουν όχι μόνο τα δικά τους δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα και τις ανάγκες των άλλων και εφόσον επιδείξουν ανεκτικότητα, αλληλεγγύη και αμοιβαία κατανόηση. «Στην Κύπρο, όπως και άλλου, όλοι μπορούν να συμβάλουν» από την μεριά τους, λέει.

Η Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρεται παράλληλα στην πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τα μέρη στην Κύπρο, μέσω του ψηφίσματος 2430 (2018), να προωθήσουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να επιδοθούν στην υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ως τα δομικά στοιχεία για την ειρήνη. Παράλληλα, λέει ότι υπογραμμίζεται η σημασία της συμπερίληψης της κοινωνίας των πολιτών στην ειρηνευτικής διαδικασία, με έμφαση στις διακοινοτικές επαφές, τις ανταλλαγές και τη συνεργασία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης η κ. Σπέχαρ λέει ότι «τώρα περισσότερο από ποτέ, ο σκοπός της ειρήνευσης χρειάζεται την υποστήριξη όλων», ενώ σημειώνει και τη σημασία για μεγαλύτερη συμπερίληψη γυναικών και νέων. «Το να πιστεύεις στην ειρήνη δεν αρκεί. Όλες οι κοινότητες πρέπει να εργαστούν από κοινού για να γίνει πραγματικότητα» καταλήγει.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση