ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:48
 

Οι αντιδράσεις μετά το ναυάγιο (LIVE)

Η «Κ» μεταφέρει όλες οι εξελίξεις και οι αντιδράσεις μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα

Newsroom K

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε το δείπνο των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ, που είχε αρχίσει λίγο πριν τις 10 το βράδυ, τοπική ώρα, μετά από συνεχείς διμερείς επαφές του Αντόνιο Γκουτέρες όλο το απόγευμα της Πέμπτης.

Δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω εμμονής των Τούρκων σε παραμονή εγγυήσεων και στρατευμάτων για 15 χρόνια με ρήτρα αναθεώρησης και όχι κατάληξης.

Στο εδαφικό η τ/κ πλευρά αποδέχθηκε επιστροφή μόνο μέρους της Μόρφου.

Η τουρκική πλευρά ήθελε η συμφωνία να γίνει πρωτογενές δίκαιο και ίση μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων πολιτών μετά τη λύση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διαψεύσει τις πληροφορίες περί ιστορικής συμφωνίας, τονίζοντας πως "δεν θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει αυτό που εσκεμμένα διαδίδεται".

Τρεις φορές σώσαμε τη διαδικασία από κατάρρευση, δήλωσε το απόγευμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, προσθέτοντας πως  η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, και το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος.

Την Τετάρτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε προφορικά νέα πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, προκειμένου, όπως ανέφερε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, πρόταση η οποία όπως ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί έγινε για τα μάτια του κόσμου, και οι αναφορές Τσαβούσογλου ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο. Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε γραπτώς τις προτάσεις τους στον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Συνεχής ενημέρωση

20:17 Ερτουγρούλογλου: Να ζήσουμε πλάι-πλάι σαν καλοί γείτονες

Ο «υπέξ» των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι οι προσπάθειες να καταλήξουμε σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ έχουν τελειώσει και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ζήσουμε πλάι - πλάι ο ένας στον άλλο σε ειρήνη και συνθήκες καλής γειτονίας.

Σε γραπτή δήλωση, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερτουγρούλογλου ανέφερε πως η Τ/κ πλευρά επέδειξε εποικοδομητική στάση και καλή θέληση στο Κραν Μοντάνα και ότι κινήθηκε και πέραν των «ορίων συμφιλίωσης».

Επέρριψε την ευθύνη για το αδιέξοδο στους Ε/κ και στη στάση τους στο θέμα του διαχωρισμού της εξουσίας «στη βάση της ισότητας».

Ανέφερε ακόμη ότι τώρα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης «στη βάση των πραγματικοτήτων και σε πλαίσιο καλής γειτονίας μεταξύ δύο λαών και δύο κρατών» αντί να επιρρίπτονται ευθύνες εκατέρωθεν.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ακόμη ότι 50 χρόνια διαπραγματεύσεων απέδειξαν ότι κάθε πλευρά έχει διαφορετικό όραμα και ότι η «απομόνωση» των Τ/κ και τα «εμπάργκο» πρέπει να τερματιστούν γιατί παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

20:00 Δεν προχώρησε μέχρι τέλους η Τουρκία σε εγγυήσεις και στρατεύματα σύμφωνα με πηγές

H Τουρκία φέρεται να δήλωνε ευελιξία και έτοιμη στη διάρκεια του χθεσινού μαραθώνιου δείπνου υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ στο πλαίσιο της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα να αποδεχθεί κατάργηση στου παρεμβατικού δικαιώματος, της συνθήκης εγγυήσεων και δραστική μείωση του στρατού, ωστόσο αυτό δεν δόθηκε ούτε γραπτώς ούτε λεπτομερώς, παρά την προσπάθεια Γκουτέρες να διατυπώσει ο ίδιος γραπτώς την πρόταση που φέρεται να είχε κάνει στον ίδιο η τουρκική πλευρά για το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Σύμφωνα με ε/κ και ελληνικές πηγές, στις επίμονες εκκλήσεις Αναστασιάδη – Κοτζιά να καταθέσει η τουρκική πλευρά γραπτώς της πρότασή της παρενέβη ο ΓΓ για να καταγράψει αυτός, όπως κατάλαβε την τουρκική πρόταση, ωστόσο ο Τούρκος ΥΠΕΞ αρνήθηκε ότι είχε συναινέσει σε άμεση κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων, αξίωσε όπως αυτή παραμείνει, μαζί με τα παρεμβατικά δικαιώματα και τις μονάδες στρατού που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη (950 Έλληνες, 650 Τούρκοι) για 15 χρόνια με ρήτρα επαναξιολόγησης και όχι οριστικού τέλους. Ήταν ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιστραφεί ολόκληρη η Μόρφου. Ζήτησε επίσης ικανοποίηση του αιτήματος για ίση μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση σε αναλογία 1:1 και ο Τ/κ ηγέτης, είχε επαναθέσει το ζήτημα η συμφωνία για τη λύση να καταστεί πρωτογενές δίκαιο.

Οι ίδιες πηγές αλλά και οι ε/κ, συγκλίνουν ότι στο δείπνο τέθηκε θέμα να έρθουν οι Πρωθυπουργοί για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου κεφαλαίου, εξού και το τηλεφώνημα του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο τέθηκε το αίτημα της υποβολής γραπτώς της τουρκικής πρότασης που δεν υλοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο δείπνο, ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν επανέλαβε ότι πρόκειται για τελική Διάσκεψη για το Κυπριακό ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ αρνήθηκε σθεναρά στην συνέχιση των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας είτε σε ολόκληρο, είτε σε μέρος της Κύπρου, ζητώντας την πλήρη κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων. Ο Νίκος Κοτζιάς φέρεται να δήλωσε προς τον Εσπεν Μπαρθ Έιντς ότι το κεφάλαιο αυτό έπρεπε να είχε συζητηθεί νωρίτερα και όχι να αφεθεί τελευταίο.

Για την επόμενη ημέρα, ε/κ και ελληνική πλευρά, δηλώνουν ότι θα αξιολογήσουν το πως θα κινηθούν, θα διατηρήσουν την άψογη συνεργασία Λευκωσίας – Αθήνας και θα δουν τα επόμενα βήματα.

17:00 Με ανάρτησή του στο twitter, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ανέφερε ότι οι εκπροσώποι όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, αναχώρησαν από το Κρανς Μοντάνα μετά από 10 ημέρες διαβουλεύσεων, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί μια συμφωνία

15:31 Οζγκιουργκιούν: Οι παράμετροι λύσης των ΗΕ δεν έχουν δουλέψει στην περίπτωση της Κύπρου

Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν δήλωσε πως το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα το έχουμε ξαναζήσει αρκετές φορές στο παρελθόν και ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι οι παράμετροι λύσης των ΗΕ δεν έχουν δουλέψει στην περίπτωση της Κύπρου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο «πρωθυπουργός» είπε πως πρέπει να υπάρχει όραμα για το κράτος και την ανάπτυξη της χώρας. Μίλησε ακόμη για το δικαίωμα των Τ/κ στην ισότητα με τους Ε/κ , όπως ανέφερε. «Οι άνθρωποι στο βορρά θέλουν να ζουν σε συνθήκες ισότητας σε ένα ομόσπονδο κράτος», ανέφερε.

14:50 Φεύγει ο Έιντε και δεν θα έρθει αντικαταστάτης δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

«Όταν εμείς αναζητούσαμε λύση εκείνοι είχαν ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες τους» δηλώνει σε υψηλούς τόνους από το Κρανς Μοντάνα ο Ακιντζί.

14:15 Η ΕΕ έτοιμη να υποστηρίξει μελλοντική πρωτοβουλία

Ο Alexander Winterstein, αναπληρωτής επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ενημέρωσης στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε μελλοντική πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Crans Montana.

13:30 Ομήρου: Έκλεισε ένας κύκλος 43 χρόνων

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σημειώνει ότι «τίποτα δεν είναι όπως χτες, έκλεισε ένας κύκλος 43 ολόκληρων χρόνων και είναι ώρα με σωφροσύνη, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα να κάνουμε μια αξιολόγηση της πορείας όλων αυτών των δεκαετιών και να διαμορφώσουμε μια καινούρια στρατηγική μετά από πανεθνική διαβούλευση».

Η θλιβερή κατάληξη της Διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία «επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά, όχι απλώς την τουρκική αδιαλλαξία, αλλά και το αμετακίνητο των τουρκικών στρατιωτικών στόχων για εσαεί επικυριαρχία – κηδεμονία επί της Κύπρου» αναφέρει ο κ. Ομήρου.

12:50 Οσάτσι: Το Κρανς Μοντάνα απλώς ένα στάδιο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού

Τη θέση ότι το αποτέλεσμα στο Κρανς Μοντάνα δεν είναι το τέλος του δρόμου διατύπωσε ο Ρώσος Πρέσβης Στάνισλαβ Οσάτσι. 
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε ότι η συνάντηση στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας ήταν απλώς ένα στάδιο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. «Από την πλευρά μας, ευχόμαστε ότι η Κύπρος θα καταστεί ένα ενωμένο, χωρίς εγγυήσεις και στρατιωτικές δυνάμεις άλλων χωρών», κατέληξε ο Πρέσβης της Ρωσίας.

12:20 Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων εστιάζουν στην αδιαλλαξία της Τουρκίας. Η τελευταία, του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί αύριο στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ενημερώσει τους ομογενείς για τις εξελίξεις.

11:40 Για την αδιαλλαξία της Άγκυρας στα θέματα της ασφάλειας και της παραμονής κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και για την επιμονή της «στη διατήρηση παράλογων επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο», κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, στην πρώτη αντίδραση πολιτικού κόμματος από την Αθήνα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία.

Αυτά, κατά τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργο Κουμουτσάκο, «υπέσκαψαν μια πολύ σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», ο οποίος και συμπλήρωσε ότι «η διεθνής κοινότητα γνωρίζει καλά πού βρίσκονται οι ευθύνες».

Η ΝΔ επαναλαμβάνει, τέλος, ότι η υποστήριξή της στις ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη είναι στέρεη και διαρκής.

10:35 Καταγγέλλουμε την τουρκική αδιαλλαξία που οδήγησε σε ναυάγιο την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ανέφερε στο Tweet του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

 

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες «ένιψε τας χείρας του» είπε εμμέσως πλην σαφώς με tweet της το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Ερατώ Κοζακου Μαρκουλλή.

 

10:17 Η αποτυχία οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία ανάρτησε στο Twitter ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

 

10: 03 Απογοήτευση για την χωρίς αποτέλεσμα κατάληξη της Διάσκεψης  στο Κραν Μοντάνα εξέφρασε ο Υπουργός Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν. Τόνισε παράλληλα ότι η Βρετανία παραμένει ισχυρός σύμμαχος σε μια επίτευξη λύσης.

«Είναι μία απογοητευτική κατάληξη. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να είναι ένας δυνατός υποστηρικτής μίας λύσης. Τώρα είναι ώρα για ήρεμο αναστοχασμό και εξέταση των μελλοντικών βημάτων. Η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια συμφωνία για την Κύπρο παραμένει ακλόνητη», δήλωσε μετά το πέρας της Διάσκεψης ο σερ Άλαν.

09:08 Να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις αρνητικές εξελίξεις και να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα ήταν η πρώτη τοποθέτηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού

 

08:55 Σοφοκλέους: Δεν κάνουμε κηδεία του Κυπριακού

Σήμερα δεν κάνουμε ούτε μνημόσυνο, ούτε κηδεία του Κυπριακού ανέφερε ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Μιχάλης Σοφοκλέους. Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια στο Κρανς Μοντάνα, έχει μπει η φιλοσοφία του ΓΓ  και έχουμε καταφέρει να φέρουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Σοφοκλέους. Αυτή η προσπάθεια έχει ολοκληρωθεί ανέφερε, ωστόσο θα γίνει μια νέα συζήτηση για το Κυπριακό. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ ΕΔΩ

08:50 Πρέπει όλοι να παλέψουμε να γίνει ξεκάθαρο ότι η τουρκική αδιαλλαξία οδήγησε στο αδιέξοδο ανήρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης

 

07:54 Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει ήδη φύγει από το Κρανς Μοντάνα, ενώ από το ελβετικό θέρετρο αποχωρεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

07:47 Εντός της ημέρα θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τ/κ ηγέτης θα αξιολογήσει το πρωί της Παρασκευής, την όλη κατάσταση με τη διαπραγματευτική του ομάδα, στη συνέχεια θα ενημερώσει τα τ/κ πολιτικά κόμματα που βρίσκονται εδώ και μετά θα προβεί σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, χωρίς η ώρα να έχει διευκρινιστεί.

07:33 Παρά την δέσμευση και την προσήλωση των αντιπροσωπειών η διάσκεψη έληξε χωρίς συμφωνία

Ο7:25 Η τοποθέτηση Κοτζιά 

Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς σε ανάρτηση του στο twitter. Προσθέτει ότι «το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

 

04:40 Επίσημη τοποθέτηση κυβερνητικού εκπροσώπου

"Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα απο την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνήθης εγγυήσεων των παρεμβατικών δικαιωματικών της Τουρκίας στην Κύπρο.

Πέραν των τουρκικών θέσεων στο κεφάλαιο ασφάλεια εγγυήσεις οι τουρκικές θέσεις όπως εκφράστηκαν για υα υπόλοιπα κεφαλαία όχι μόνο ξεφεύγουν απο Τα πλαισια του ΓΓ αλλα ήταν τέτοιες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδέκτες. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας απο την πρώτη μέρα παρουσίας του στο Κρανς μοναυανα υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις στη βάση ιδεών ΓΓ έτσι ώστε αν γίνονταν αποδέκτες να ανοίξει ο δρόμος για μια λύση του κυπριακού. Προτάσεις οι οποίες αντιμετωπιζαν και τις ανησυχίες των τ/κ χωρίς να παραγνωρίζουν ανησυχίες Ε/κ. Συγκεκριμένη πρόταση για ασφάλεια εγγυήσεις υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση η οποία κατα τη διάρκεια της παρουσίας της στο Κρανς Μοντανα παρουσιάστηκε με εποικοδομητική στάση και προσέγγιση για θετικο αποτέλεσμα.

Μέσα σε αυτο το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησης του για την άριστη συνεργασία τόσο τον Έλληνα ΥΠΕΞ όσο φυσικά και τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποιο ήταν σε συνεχή επαφή. Το αποτέλεσμα δεν ειναι σε καμία περίπτωσης θετικό αλλα δεν είναι και το τέλος του δρόμου. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν ειναι να είναι το μέλλον της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον ΓΓ των ΗΕ που με την παρουσία του και τον τροπο προσέγγισης στα εκκρεμούντα θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του κυπριακού για ενα κράτος που είναι και θα συνεχίσει να είναι μετά απο μια λύση κράτος μέλος της ΕΕ."

03:50 Γκουτιέρες: Δυστυχώς η διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία. Εύχομαι ότι καλύτερο στους Κύπριους σε Βορρά και Νότο

«H Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία». Με αυτά τα λόγια ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κραν Μοντάνα, τον τερματισμό της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο τελευταίος γύρος της οποίας διήρκεσε 9 μέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το κυπριακό πρόβλημα», όμως αυτή η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

«Τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονται στη διάθεση των πλευρών», πρόσθεσε.

Στην αρχή της δήλωσής του, ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους δύο ηγέτες «που επιθυμούν το καλύτερο για όλους τους Κυπρίους», τους αντιπροσώπους των εγγυητριών και της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης «την τεράστια εκτίμησή του» προς την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών και τον Ειδικό του Σύμβουλο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

«Έκανε κάθε τι δυνατό για να φέρει κοντύτερα τις θέσεις των διαφορετικών πλευρών. Ατυχώς, όπως είπα, επανέλαβε, δεν ήταν δυνατό και η Διάσκεψη έκλεισε χωρίς τη δυνατότητα να φέρει λύση σ’ αυτό το δραματικά πολύχρονο πρόβλημα».

03:40 Τσαβούσογλου: Οι συνομιλίες με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ τερματίστηκαν

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του αποψινού μαραθώνιου δείπνου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «ως Τουρκία καταβάλαμε κάθε είδους δημιουργική προσπάθεια για δίκαιη, βιώσιμη λύση εδώ και 15 χρόνια παρά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Αναφερόμενος για το ρόλο της τ/κ πλευράς, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως η τ/κ πλευρά διαδραμάτισε δημιουργικό ρόλο με σκοπό τη δίκαιη λύση, ωστόσο πρόσθεσε πως παρά τις προσπάθειες δε φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα.

Διαπιστώθηκε, λέει, πως δεν είναι εφικτή η λύση με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως θα συζητήσει τις νέες εξελίξεις με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί να επιρρίψει ευθύνες σε άλλες πλευρές, ανέφερε, και πρόσθεσε πως η Τουρκία παρατήρησε με πικρία τη διαρροή εγγράφων.

Όσο αφορά το κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε πως «η ε/κ πλευρά επέμενε για μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις», κάτι που θεωρείτο απαράδεκτο από πλευράς Τουρκίας αλλά και τ/κ.

Σε ερώτηση για τις παραμέτρους του ΟΗΕ, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «εξαρχής τονίσαμε ότι αυτή ήταν η τελευταία διάσκεψη. Στην πραγματικότητα για εμάς το τέλος ήταν η Γενεύη».

Πρόσθεσε πως, παρόλα αυτά θελήσαμε να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία.

«Δεν υπήρξε περιθώριο σύγκλισης. Αν όντως υπήρχε, θα έρχονταν στο Κρανς Μοντάνα οι πρωθυπουργοί», δήλωσε.

Κατέληξε αναφέροντας πως οι συνομιλίες με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ τερματίστηκαν.

03:20 Ο Ακιντζί συνεδριάζει τώρα με την διαπραγματευτική ομάδα

03:15 Δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω εμμονής Τούρκων σε εγγυήσεις και στρατεύματα

Για εγγυήσεις και παρεμβατικό δικαίωμα ήθελαν αναθεώρηση σε 15 χρόνια και μείωση στρατευμάτων σε συμφωνημένα επίπεδα. Όσον αφορά το εδαφικό, η τουρκική πλευρά αποδέχονταν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου

03:08 Ολοκληρώθηκε το δείπνο

02:49 Δεν αποκλείεται κατά την έξοδο του από το δείπνο να ενημερώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους δημοσιογράφους.  Μεγάλη πίεση σύμφωνα με πηγές, δέχεται ο κ. Αναστασιάδης. 

02:46 Μέχρι στιγμής δεν υπαρχει καμία ουσιώδης πρόοδος, σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν μετά από το διάλειμμα του δείπνου, από μέλη της ε/κ αντιπροσωπείας που δεν μετέχουν στο δείπνο.

2:44 Συνεχίζεται η διάσκεψη πληροφορεί το κοινό η τ/κ ηγεσία

02:10 Ξεκίνησε εκ νέου το δείπνο 

02:00 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε απόψε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχαν επικοινωνήσει ξανά για ενημέρωση των εξελίξεων του Κυπριακού. 

01:50 Μικρή διακοπή για διάλειμμα από το δείπνο

01:46 Εις μάκρος τραβά η διαπραγμάτευση για τα στρατεύματα

Ώρες πολιτικής και διπλωματικής μάχης στο τραπέζι του δείπνου υπό τον γγ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα και αγωνίας στις αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Ελβετία καθώς και στην Κύπρο, που απόψε αγρυπνά αναμένοντας την κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

00:58 Ενώ από το απόγευμα και ενθεύθεν οι πληροφορίες από την τουρκική πλευρά που διαχέονταν σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονταν αρχικά σε συμφωνία πλαίσιο και στη συνέχεια σε ναυάγιο και αποχώρηση Αναστασιάδη, τώρα ο Σερντάρ Ντενκτάς δηλώνει στα τ/κ ΜΜ ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και ενδέχεται να χρειαστεί να αναμένουμε το πρωί για να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

00:40 "Το δείπνο συνεχίζεται. όλοι αναμένουμε" λένε ε/κ πηγές

00:38 «Θα δώσουμε μάχη για αυτό το νησί», ανήρτησε στο twitter ο διευθυντής του γραφείου του Αναστασιάδη, Μιχάλης Σοφοκλέους. 

Με τον ΓΓ να διευθύνει τη διαπραγμάτευση, πίεση ασκείται και προς τις δύο πλευρές στη συζήτηση για την αποχώρηση των στρατευμάτων. Πληροφορίες της "Κ" αναφέρουν ότι ο ΠτΔ προτάσσει το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Γκουτιέρες και επιμένοντας να είναι εντός πλαισίου, την ώρα που οι τουρκικές προτάσεις το ξεπερνούν

00:35 Στους τ/κ δημοσιογραφικούς κύκλους κυκλοφορεί η πληροφορία ότι σε περίπτωση αδιεξόδου ο ΟΗΕ θα ανακοινώσει τη συνέχιση των συνομιλιών στην Κύπρο.

Επίσης, αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του για δυο σενάρια (πλαίσια συμφωνίας και συνέχιση συνομιλιών στο νησί)

23:30 Οι πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ περί ναυαγίου δεν επιβεβαιώνονται αρμοδίως

Βγήκε η ανακοίνωση για την αυριανή όπως ήταν προγραμματισμένο αναχώρηση. Για τις δημοσιογραφικές αποστολές τουλάχιστον. Ωστόσο ε/κ πηγές λένε πως αυτή επειδή βγήκε τώρα δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα. Το δείπνο είναι ακόμη σε εξέλιξη λένε χαρακτηριστικά

22:54 Τετ α τετ των 2 ηγετών με Γκουτιέρες στο περιθώριο δείπνου

Ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνάντησε αργά απόψε τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τκ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι αντιπροσωπείες.

Το δείπνο ξεκίνησε με καθυστέρηση.

22:20 Να δούμε τί θα βγάλει η νύχτα, δήλωσε ο Ακιντζί

«Είπα ότι η μέρα θα είναι μακρά, ίσως ήταν πιο σύντομη αλλά ήταν πολύ εντατική, να δούμε τί θα γίνει και τη νύχτα που αρχίζει τώρα», ανέφερε στα τούρκικα ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, εξερχόμενος του συνεδριακού κέντρου όπου διεξήχθησαν διμερείς συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Επανέλαβε το ίδιο και στα αγγλικά ενώ ερωτηθείς εάν είναι πιθανή μια συμφωνία, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «μέχρι να μπει τελεία, συνεχίζεται (η διαπραγμάτευση). Ας περιμένουμε να δούμε».

Στην ερώτηση εάν απάντησε στις ε/κ προτάσεις, είπε ότι ισχύει η απάντηση που έδωσε χθες.

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

21:45 Επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είχε μετά το τέλος των συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο συνεδριακό κέντρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το απόγευμα, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε διαδοχικές και αλλεπάλληλες συναντήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της Διάσκεψης και η προγραμματισμένη αρχικά σύνοδος της Διάσκεψης δεν πραγματοποιήθηκε.

21:40 Ξεκινάει το δείπνο. Εκτίμηση διαρκείας 2-3 ώρες

21:20 Αναστασιάδης: Δεν υπάρχουν τα όσα διαδίδονται

Εξερχόμενος του χώρου των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι γνωρίζει τα όρια αλλά και τα περιθώρια στα οποία διαπραγματεύονται. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα όσα διαδίδονται περί ιστορικής συμφωνίας, ο Πρόεδρος δήλωσε πως "δε θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει αυτό που εσκεμμένα διαδίδεται".

"Επαναλαμβάνω ότι γνωρίζω τα όρια και τα περιθώρια μέσα στα οποία διαπραγματεύομαι. Συνεπώς μέχρι στιγμής δεν θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει αυτό που εσκεμμένα διαδίδεται. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχουν προτάσεις από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι δεν θέλει να πει περισσότερα, να αρκεστούμε μέχρι εδώ και εν συνεχεία, όταν και εφόσον κλείσουν είτε τυπικώς είτε ατυπως τότε θα ενημερωθείτε".

21:15 Αποχώρησε χωρίς δηλώσεις ο ΓΓ του ΟΗΕ

21:10 Κοτζιάς: Σώσαμε τρεις φορές τη διαδικασία από κατάρρευση

Τρεις φορές σώσαμε τη διαδικασία από κατάρρευση, τόνισε αποχωρώντας από το χώρο της διαπραγμάτευσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς. Πρόσθεσε δε ότι η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, και το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος.

"Είμαστε σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Η ελληνική πλευρά έχει υπερασπιστεί το Δίκαιο,  το Διεθνές Δίκαιο, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Είμαστε ακόμα στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης που θα συνεχιστεί και τώρα το βράδυ, στη συνάντηση των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και με δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Νομίζουμε ότι έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε σε αυτήν την διαπραγμάτευση. Ξέρετε ότι την σώσαμε τρεις φορές από το να καταρρεύσει. Αλλά αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται αυτά δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο διεθνές Δίκαιο", δήλωσε.

Δείτε το σχετικό βίντεο


 

21:05 Στις 9 τοπική ωρα (22:00 ώρα Κύπρου) θα λάβει χώρα το δείπνο

20:45 Σύμφωνα με πληροφορίες, δε θα πραγματοποιηθείη ολομέλεια για απόψε, αναμένεται να γίνει μια συνάντηση του ΓΓ των ΗΕ με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ενώ αμέωσς μετά θα ακολουθήσει το δείπνο 

20:38 Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έκανε λόγο για "λαϊκισμό" αναφερόμενος στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που κατέθεσε χθες, η οποία όπως υποστηρίζει ο  ίδιος διέρρευσε στα ΜΜΕ πριν κατατεθεί

20:30 «Σε περίπτωση που απομακρυνθεί η ε/κ πλευρά από την αρχή μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις τότε είναι εφικτό ένα πλαίσιο συμφωνίας», μεταδίδουν τ/κ δημοσιογραφικές πηγές από το Κρανς Μοντάνα.

20:30 Ε/κ πηγές: κατευθυνόμενες διαρροές τα περί ιστορικής συμφωνίας

Αντίδραση υπήρξε στα όσα μετέδωσε το ρικ αναφορικά με την ύπαρξη ιστορικής πολιτικής συμφωνίας στο Κρανς Μοντανα. Ε/κ πηγές λένε πως πρόκειται για κατευθυνόμενες διαρροές και συστήνουν υπομονή.

20:17 Για προσχέδιο από ΗΕ κάνει λόγο το κρατικό κανάλι που είναι έτοιμο εδώ και καιρό και θα γίνεται για μια πολιτική συμφωνία, ιστορική, χωρίς λεπτομέρειες στο προσχέδιο

20:15 Όπως αναφέρουν πηγές από την Άγκυρα, η Τουρκία ήδη έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό άνοιγμα πάνω στο οποίο η ε/κ πλευρά και η Αθήνα καλούνται κατά τις επόμενες ώρες να δώσουν συγκατάθεση για πρόοδο. Αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία δεν αποκλείει ανταλλαγή απόψεων και τροποποιήσεις πάνω στο πλαίσιο (για εγγυήσεις), το οποίο πρότεινε η ίδια.

20:13 Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στο Κρανς Μοντάνα. Ακολουθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

20:05 Πέραν της μιας ώρας κράτησε η συνάντηση Γκουτιέρες - Ακιντζί

Η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί από τον ΓΓ πάνω στη δημιουργία πλαισίου για συζήτηση περαιτέρω. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να δείξει θέληση η Τουρκία κάτι που είναι ξεκάθαρο από όλες τις πλευρές

19:59 Όλα δείχνουν αναχώρηση αύριο.

Φωτογραφία μέσα από το βοηθητικό χώρο στη διαπραγμάτευση δείχνει αναχωρήσεις ΓΓ,  ΗΕ, ΤΚ (Τουρκία) για αναχώρηση από Γενεύη.

Αύριο το πρωί ο ΓΓ θα αναχωρήσει από την Ελβετία για το Αμβούργο, για να συμμετάσχει στη σύνοδο των G20.

19:38 Η Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις της

19:26 Χωρίς αν προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση, έφθασε στο χώρο των διαπραγματεύσεων ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου

19:22 Τηλεφωνική επικοινωνία Μογκερίνι - Πενς και για Κυπριακό

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν εκ νέου το απόγευμα Μαικ Πενς και Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σύμφωνα με τουίτ της αρμόδιας υπηρεσίες της ΕΕ, Μογκερίνι και Πενς συζήτησαν Κυπριακό και εμπόριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και χθες κατά τη διάρκεια της οποία συμφώνησαν για τη σημασία της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κρανς Μοντάνα και «εξέφρασαν την ελπίδα πως οι ηγέτες των Ε/κ και Τ/κ θα συμφωνήσουν σε μία διευθέτηση η οποία θα επανενώνει της Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προς όφελος όλων των Κυπρίων»

19:10 Στο χώρο όπου διεξάγονται οι συναντήσεις έφθασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας ΥΠΕΞ

19:05 Η ε/κ πλευρά έφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση με την οποία ζητά την Μόρφου και την Μεσαορία, ισχυρίζεται ο «Πρωθυπουργός», Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν. «Το είπαμε δεκάδες φορές. Δεν διαπραγματευόμαστε τα εδάφη της ΤΔΒΚ. Δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε εδάφη της ΤΔΒΚ σε κανέναν», συμπληρώνει ο ίδιος.

19:02 Έφτασε στο χώρο των διαπραγματεύσεων η ε/κ αντιπροσωπεία

18:54 Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται ανακοίνωση πλαισίου συμφωνίας από τον ΓΓ των ΗΕ. Πιθανώς να προκύπτει από τα ΗΕ ως διαρροή

18:52 Διμερή συνάντηση ΠτΔ με Γκουτιέρες στις 6:15 τοπική ώρα

18:40 Με τον τουρκοκύπριο ηγέτη συναντάται αυτή την ώρα ο Αντόνιο Γκουτιέρες

18:24 Ε/κ πηγές αναφέρουν πως αντί να δώσει στο πρώτο τραπέζι η Τουρκία, ήθελε να δώσει η Κύπρος στο δεύτερο τραπέζι. Η λογική πίσω και από την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, είναι είτε να ανοίξει το δρόμο πάνω στα όσα είπε ο ΓΓ των ΗΕ, είτε να μην υπάρξει επίρριψη ευθυνών προς την ε/κ πλευρά. Εξού και τέθηκε η πρόταση ως προϋπόθεση για το πρώτο τραπέζι.

18:07 Δεν εκτιμάται ότι θα δώσει κάτι γραπτώς το απόγευμα ο ΓΓ των ΗΕ

17:43 Τηλεφωνική συνομιλία Πενς - Ακιντζί

Συνομιλία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς είχε και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί μετά την συνομιλία Πενς - Αναστασιάδη.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Πενς τηλεφώνησε στον κ. Ακιντζί και του επαναβεβαίωσε την στήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία και οι δύο άνδρες ομοφώνησαν στο θέμα του ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο είναι μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Εξάλλου σε tweet του ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος γράφει ότι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για να τους παροτρύνει να φτάσουν μια ιστορική διευθέτηση στο Κυπριακό.

17:39 Δεν προκύπτει κάτι από το γεύμα ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του ΓΓ των ΗΕ το απόγευμα μετά που θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του. Εκεί θα διαφανεί αν υπάρχει φως και προοπτική λένε Ε/κ πηγές

17:19 Κατέθεσε γραπτώς σε Γκουτιέρες τις προτάσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς

Γραπτώς έδωσε την πρότασή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον ΓΓ του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ και σε αυτή δεν υπάρχει διαφοροποίηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει υποβληθεί καμία νέα πρόταση μέχρι στιγμής, από τ/κ ή τουρκικής πλευράς.

Το γεύμα με τον ΓΓ και όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τα ΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες βλέπει διαδοχικά σε διμερείς συναντήσεις την αντιπροσωπεία της Βρετανίας, της ΕΕ, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Στις 18.30 (19.30 ώρα Κύπρου) θα συνεδριάσει και πάλι η ολομέλεια, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, της Διάσκεψης για την Κύπρο και στις 20.00 (21.00 ώρα Κύπρου) θα συναντηθεί ο κ. Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες για μισή ώρα.

17:00 Αυστηρή κριτική στην ε/κ ηγεσία ασκεί ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος δηλώνει ότι δεν υπήρξε ανάγκη για να μελετήσει τις νέες προτάσεις, καθώς υστερούν σε πολλά σημεία σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν.

16:09 Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν γύρω στις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλήσει για το Κυπριακό στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ ΕΡντογάν κατά τη σύνοδο των G20.

Σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο twitter, o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Πενς για το Κυπριακό και τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η συνομιλία διήρκεσε 20 λεπτά και κατά τη διάρκειά της ο κ. Πενς μετέφερε τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλεται, αναφέροντας πως παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο για τις προτάσεις του και ζήτησε όπως ο Πρόεδρος Τραμπ μιλήσει στον κ. Ερντογάν για το Κυπριακό κατά τη σύνοδο των G20.

16:02 Στους τ/κ δημοσιογραφικούς κύκλους κυκλοφορεί η πληροφορία ότι είναι ήδη έτοιμο το ανακοινωθέν του ΟΗΕ για framework agreement.

16:00 Σε εξέλιξη το γεύμα των ηγετών με την παρουσία του ΓΓ των ΗΕ

<img src="https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/201707/273896/editor/1983

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X