ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σθεναρή καταδίκη της Τουρκίας στο προσχέδιο της Συνόδου

Με τον Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η συνάντηση, που ξεκίνησε στις 09:40 τοπική ώρα, περιστράφηκε γύρω από τα θέματα της ατζέντας της σημερινής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιλαμβανομένου το ζητήματος της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, έμφαση δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συμπεριφορά Τουρκίας, που ήταν αντίθετη με τα όσα συνέστησε ο Πρόεδρος Τουσκ στη δήλωσή του μετά το άτυπο Συμβούλιο Κορυφής. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει στα αυριανά συμπεράσματα ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, το οποίο θα μεταφέρει ο Πρόεδρος Τουσκ και στη διάσκεψη με την Τουρκία στη Βάρνα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά» τις «συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα», σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Το προσχέδιο, το οποίο εξέτασε η «Κ», σημειώνει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους» σύμφωνα με την κοινοτική και τη διεθνή νομοθεσία. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» («grave concern») για τη «συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία» και ζητά την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας που σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και θα επιδιωχθεί η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της όσο και για τη ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους.

Κατά τα λοιπά, το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 15.00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Η πρώτη σύνοδος εργασίας θα ξεκινήσει με μια επισκόπηση της κατάστασης από τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, σχετικά με την εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια, γίνεται αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που θα λάβει χώρα στη Σόφια στις 17 Μαΐου με σκοπό την «επαναβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής». Το προσχέδιο παράλληλα επιβεβαιώνει ότι το Συμβούλιο θα απασχοληθεί με το ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε. τον Ιούνιο.

Απαντώντας στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο αλουμίνιο και το χάλυβα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο ανοιχτό, πολυμερές σύστημα διεθνούς εμπορίου» και τους κανόνες του ΠΟΕ που το διέπουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται, «θα εξετάσει πώς να ενισχύσει την επιβολή των δεσμεύσεων τρίτων χωρών». Επιπλέον, το πρώτο σημείο του ανακοινωθέντος απευθύνει κάλεσμα για «αυξημένες προσπάθειες» στην κατεύθυνση της επέκτασης της κοινής αγοράς, ειδικά στον ψηφιακό κλάδο, την ενέργεια και τις κεφαλαιαγορές. Τα κράτη-μέλη καλούνται να ανταποκριθούν στις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα αυτά.

Στον απόηχο του νέου σκανδάλου του Facebook και της Cambridge Analytica, το προσχέδιο αναφέρει ότι «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να εγγυηθούν την ύπαρξη πρακτικών διαφάνειας και πλήρους προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Τέλος, σχετικά με την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης με νευροτοξίνη κατά του πρώην Ρώσου κατάσκοπου στο Σόλσμπερι της Αγγλίας, το προσχέδιο αναφέρει ότι το Συμβούλιο «παίρνει πάρα πολύ σοβαρά» («extremely seriously») την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης για την εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα να ευθύνεται η Ρωσία. Η χρήση χημικών ουσιών ως όπλων «είναι εντελώς απαράδεκτη», προστίθεται στο κείμενο, εκφράζοντας την άνευ όρων αλληλεγγύη της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση