ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Σίσι: Ιστορικοί δεσμοί φιλίας Κύπρου- Αιγύπτου

Η Βουλή αποδίδει μέγιστη σημασία στην επέκταση της συνεργασίας και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τόνισε ο Πρόεδρος της βουλής

Newsroom K

Το κυπριακό, τα ενεργειακά και οι διμερής σχέσεις θα ειναι στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου της Αιγύπτου Αλ-Σίσι ενώ στον ίδιο άξονα αναμένεται να κινηθεί και η ομιλία του προέδρου της Βουλης Δημήτρη Συλλουρη.

Η άφιξη του Προεδρου της Αιγύπτου στη Βουλή, μετα το προεδρικό και την εκει συναντηση και υπογραφή μνημονίων συνεργασιών μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου, συνοδεύτηκε απο κάτ ιδιαν συναντηση με τον Πρόεδρο του Σώματος που κράτησε για αρκετή ώρα στον γραφείο του τελευταίου.

Στην αίθουσα βρίσκονται οι βουλευτές και οι αρχηγοί όλων των κομμάτων και η ιστορική ομιλία του προέδρου της Αιγύπτου αναμένεται να αρχίσει απο λεπτό σε λεπτό.

Νέες βάσεις για μεγιστοποίηση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου

Η σημερινή μέρα είναι ιστορική είπε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την έναρξη της ομιλίας του, λέγοντας πως η παρουσία του Προέδρου Σίσι στην Κύπρο έχει μεγάλη και ουσιαστική σημασία για τη χώρα. Επιβεβαιώνει τους δεσμούς των δυο χωρών, δημιουργώντας νέες βάσεις για μεγιστοποίηση των σχέσεων Κύπρου-Αιγύπτου. Η μακρά και αδιάλειπτη πορεία σύζευξης και με τους κοινούς αγώνες προβάλει τη σύμπραξη για συνεργασία. Εμβάθυνση στη διεθνή πολιτική σκηνή και εκδηλώνεται η σχέση των δυο χωρών και με τις τριμερής συνεργασίες με την Ελλάδα.

Η Βουλή αποδίδει μέγιστη σημασία στην επέκταση της συνεργασίας και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο κ. Συλλούρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινοβουλευτική συνεργασία των δυο χωρών και τόνισε πως ο συντονισμός αποτελεί ζωτικό παράγοντα για την προαγωγή τη ειρήνης στην περιοχή. Η Κύπρος επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της στον λαό της Αιγύπτου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η σημερινή Αίγυπτος έχει ενισχύσει το ρόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο συμβάλλοντας καθοριστικά σε σταθερότερο μέλλον στην περιοχή. Η φίλη χώρα μπορεί να βασίζεται στην Κύπρο και για την προώθηση της σχέσης της Αιγύπτου με την ΕΕ. Διαχρονική η στάση αρχών για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε για άλλη μια φορά πως η Τουρκία αρνείται επιδείξει σεβασμό προς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και εμμένει στις εγγυήσεις.

Η Κύπρος όπως και η Αίγυπτος μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας και συνεργασίας. Η εδώ παρουσία σας κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής αποτελεί σημείο καμπής για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών.

Ιστορικοί δεσμοί φιλίας 

Οι δεσμοί φιλίας είναι ιστορικοί είπε ο πρόεδρος της Αιγύπτου κατά τη δική του ομιλία. Ο κ. Σίσι εξήρε τη στάση της Κύπρου στους αγώνες της Αιγύπτου για δημοκρατία κάνοντας αναφορές στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη χώρα. Η Αίγυπτος ήταν η δεύτερη πατρίδα των Ε/κ για πολλά χρόνια μέχρι και την ανεξαρτησία της χώρας το 1960. Ο κ. Σίσι έκανε αναφορές στις διαχρονικές σχέσεις των δυο χωρών που πάνε πίσω στην εποχή εκείνη. Προσβλέπουμε είπε στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο κοινοβουλίων αλλά και στην ενεργοποίηση της ομάδας φιλίας.

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου διανύει μια εποχή μη σταθερότητας. Οι εξελίξεις σε Συρία και αλλού είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος αλλά δημιούργησε και προβλήματα. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς την Κύπρο για το ότι στέκεται δίπλα στην Αίγυπτο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μπορεί να έρθει σε πολλά επίπεδα συνεργασίας, μαζί με τα μηνύματα που στέλνονται σε πολιτισμικό επίπεδο.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο ενισχύει η Αίγυπτος την πολιτική συνεργασία με την Κύπρο, τόνισε ο κ. Σίσι και ανέφερε πως μπορούμε να πετύχουμε στην αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες. Ο κ. Σίσι ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και ευχήθηκε κάθε καλό στους στόχους της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Κυπριανού: Δεξιά-ακροδεξία προσπαθούν να μοιράσουν τις ευθύνες του '74

«ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ - ΜΙΣΑ ΨΕΜΑΤΑ Κακό κάνουν καλό όχι Η θανάσιμη διαμάχη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης (ελληνικός ...»
ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ  |  21:59

Γιωρκάτζη: Ξέρω πολλά για πολλούς

«Afou kseris mila, Xristallou mou! Ti fovase? Ke an esi exases tin fon isou ksafnika, pou ine o genikos ...»
Orgi laou  |  21:56

Γιωρκάτζη: Ξέρω πολλά για πολλούς

«Ξέρει πολλά... Ξέρει πολλά... Γιατί δεν τα λέει;;; Τι θέλει να μας πει;;; Καταλάβαμε... Καταλάβαμε... ...»
Albalonga  |  20:53

Το γλωσσάρι της αλήθειας

«Ορθός και εύστοχος »
Στάθης  |  16:31

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο Ν. Αναστασιάδης στήριξε πλήρως τους υπουργούς του Χ. Γεωργιάδη και Κ. Χαμπιαούρη τη στιγμή που οι αντιδράσεις εντείνονται

Προεδρικό με ανοικτά μέτωπα

Τα προβλήματα, σε παιδεία, κυπριακό, οικονομία και υγεία βάζουν την κυβέρνηση σε στενωπό στους μόλις τέσσερις μήνες διακυβέρνησης ...
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ