ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:58
 

Στην Επ.Εσωτερικών η αναπομπή του νόμου για τις Ευρωεκλογές

Ο νόμος διαλαμβάνει αυτόματη εγγραφή στον κατάλογο όλων των πολιτών της Δημοκρατίας που είναι καταχωρημένοι στο Αρχείο Πληθυσμού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών θα εξεταστεί ο αναπεμφθείς νόμος για την Εκλογή των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος μετά από τροποποίηση που επέφερε η Βουλή διαλαμβάνει αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο όλων των πολιτών της Δημοκρατίας που είναι καταχωρημένοι στο Αρχείο Πληθυσμού.

Στους λόγους αναπομπής αναφέρεται πως μετά την τροποποίηση που επέφερε η Βουλή, 85.000 Ε/κ και 17.000 Τ/κ θα εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο και θα πρόκειται για άτομα από 18 μέχρι 108 ετών.

Περαιτέρω αναφέρει πως από τις 102.000 που θα εγγραφούν αυτόματα στον κατάλογο 11.500 δεν έχουν καταχωρημένη ενορία και οδό ώστε να κατανεμηθούν σε εκλογικό κέντρο, ενώ για τις υπόλοιπες 90.500 πολίτες είναι άγνωστο αν οι καταχωρημένες διευθύνσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στους λόγους αναπομπής αναφέρεται επίσης πως πέραν των 657 ήδη εγγεγραμμένων Τ/κ, εκ των 17.000 που θα εγγραφούν αυτόματα, η συντριπτική πλειοψηφία θα ζει στα κατεχόμενα, στο εξωτερικό ή θα έχουν πεθάνει.

Περαιτέρω μεταξύ των λόγων αναπομπής αναφέρεται πως για να εξυπηρετηθούν οι 102.000 νέοι εκλογείς θα πρέπει να λειτουργήσουν 100 νέα εκλογικά κέντρα κυρίως στις δημαρχούμενες περιοχές, που με τα πρόσθετα ψηφοδέλτια που πρέπει να εκτυπωθούν θα επιφέρουν πρόσθετη επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό 200.000 ευρώ

Αναφέρεται ακόμα ότι με τη ρύθμιση που επέφερε η Βουλή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διπλής ψήφου για άτομα με διπλή ιθαγένεια άλλου κράτους της ΕΕ, κυρίως παιδιά από γάμους Κυπρίων με Ελλαδίτες.

Προστίθεται πως με τη ρύθμιση θα περιληφθούν στον εκλογικό κατάλογο Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού σε αντίθεση με τη διαχρονική θέση της πολιτείας και τον σχετικό νόμο, ότι δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όσοι διατηρούν τη μόνιμη διαμονή τους στην Κύπρο.

Διατυπώνεται επίσης η θέση πως η εικονική διόγκωση του εκλογικού καταλόγου θα εκτοξεύσει την αποχή σε ποσοστό περί 70%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X