ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ ο Συνεργατισμός

Ο Ν.Παπαδόπουλος θα ζητήσει το πράσινο φώς για τη ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων την Παρασκευή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, οδηγείται το κεφάλαιο Συνεργατισμός και η στάση που θα τηρήσει το κόμμα του Κέντρου την προσεχή Παρασκευή αναφορικά με τις κρατικές εγγυήσεις στη συμφωνία Ελληνικής και Συνεργατισμού. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είχε το πρωί της Δευτέρας συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου ούτως ώστε να στηρίξει τις κρατικές εγγυήσεις το ΔΗΚΟ.

Στη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος είχε θέσει κάτω τις εισηγήσεις του που αφορούν κυρίως τα νομοσχέδια για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τους προβληματισμούς του, θέτοντας παράλληλα και ζήτημα ανάληψης ευθυνών και παραιτήσεων, των αρμόδιων. Το αν αυτό θα τεθεί ως προϋπόθεση από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος είναι ένα ζήτημα που θα διαφανεί με το τέλος της συνεδρίας. Το σίγουρο είναι πως από την πλευρά της η κυβέρνηση συναίνεσε στις εισηγήσεις του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου.



Οι εισηγήσεις

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η διαχείριση του Φορέα δεν πρέπει να παραμείνει στα χέρια του κράτους. «Δυστυχώς έχουμε δει στο παρελθόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και του Συνεργατισμού πως οι πολιτικές παρεμβάσεις οδηγούν στη χειρότερη δυνατή διαχείριση» σημειώνεται χαρακτηριστικά ενώ προστίθεται και η ανάγκη καθορισμού μίας ενιαίας πολιτικής διαχείρισης των ΜΕΔ που θα αναλάβει, κυρίως σε ότι αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης (με κριτήρια, προστασία εγγυητών κ.α.).

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στην επιστολή του εισηγείται και τρόπος μείωσης του ρίσκου που έχει αναλάβει το κράτος, με την εκχώρηση της διαχείρισης των ΜΕΔ του Φορέα σε ειδικούς εμπειρογνώμονες (ειδική εταιρεία διαχείρισης), τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στον φορέα διαχείρισης αλλά και την ανάγκη πώλησης κάποιων από τα ΜΕΔ σε τρίτους για να μειωθεί η έκθεση του κράτους σε αυτή την επένδυση.

Σημειώνοντας πως ο φορέας δεν θα λύσει τα ΜΕΔ ο Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα υπόλοιπα ΜΕΔ που βρίσκονται στις υπόλοιπες τράπεζες.

Ζήτησε παράλληλα τη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης πως το προσωπικό δεν πρόκειται να μείνει εκτεθειμένο από την μεταφορά των εργασιών του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα και στον Φορέα Διαχείρισης, αλλά και ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της κύριας κατοικίας αποτελεί καθοριστική πτυχή της περαιτέρω συζήτησης του νομοθετικού πλαισίου.

Όπως επισημαίνεται «όλα τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή θα πρέπει να έρθουν σαν «πακέτο» καθώς κατ’ εμάς αποτελούν ενιαίο σύνολο για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νέας τραπεζικής κρίσης που έχουμε ενώπιον μας».

Ανάληψη ευθυνών και παραιτήσεις

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο οι παραιτήσεις θα θεωρηθούν προϋπόθεση για τη στήριξη των κρατικών εγγυήσεων. «Θεωρώ ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που ξεκινούν και από πριν το 2013, σίγουρα για τις λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν το 2013 και δεν περιορίζονται μόνο στην Κύπρο, θεωρώ πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και σε επίπεδο ΕΕ, γιατί το κούρεμα έκανε τα πράγματα χειρότερα για την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για τη διαχείριση των τελευταίων έξι ετών. Από κει και πέρα έχουμε ζητήσει και παραιτήσεις, των όσων είχαν την υποχρέωση διαχείρισης του Συνεργατισμού. Κατά το ελάχιστο θεωρούμε ότι το ΔΣ του Συνεργατισμού δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει αυτή την ευθύνη, καθώς θεωρούμε ότι ευθύνεται για τη θλιβερή κατάληξη που έχουμε ενώπιον μας», είπε με το πέρας της συνάντησης ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Έχουμε ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των υπευθύνων που έχουν σχέση με τη διαχείριση και από κει και πέρα αφήνουμε το συγκεκριμένο ζήτημα στους ώμους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος πρέπει να αποφασίσει πώς αυτές οι ευθύνες θα αναληφθούν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα τεθεί ζήτημα παραιτήσεων. Σημειώνεται πως κατά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου την περασμένη βδομάδα, υπήρξαν αρκετά στελέχη που διαφώνησαν με τη θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου να στηριχθούν οι κρατικές εγγυήσεις. Ήδη κομματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να τεθεί επιτακτικά ζήτημα παραίτησης αρμοδίων και κυρίως ζήτημα παραίτησης της ηγεσίας του Συνεργατισμού, ίσως και του Χάρη Γεωργιάδη. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση