ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην ΜΕΕ Κύπρου-Ελλάδας οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Σε ύφεση η προκλητική δραστηριότητα εντός της Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών εντός της Αποκλειστικής Oικονομικής Ζώνης της Κύπρου παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, στην Λευκωσία πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μια σημαντική σύσκεψη του οργάνου που έχει συσταθεί μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και έχει ως κύριο μέλημα τον συντονισμό των δυο χωρών κυρίως σε θέματα αμυντικής συνεργασίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας αμέσως μετά την τελετή παράδοσης των λειψάνων των 17 Ελλαδιτών στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο και για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των Υπουργών Άμυνας Πάνου Καμμένου και Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Στην σύσκεψη της ΜΕΕ με την συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ καθώς και των γενικών διευθυντών των δυο ΥΠ. ΑΜ, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κυριάρχησαν οι τουρκικές προκλητικές κινήσεις των τελευταίων ημερών. Τα επιτελεία των δυο χωρών ενημέρωσαν επισταμένα για την έντονη δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από πλευράς Τουρκίας με μπαράζ προκλήσεων και παραβιάσεων από το Αιγαίο μέχρι και την Κύπρο.

Από ελλαδικής πλευράς, τέθηκαν στο τραπέζι οι απανωτές ασκήσεις που πραγματοποιούν στο Αιγαίο οι Τούρκοι οι οποίοι ετοιμάζονται να τις μεταφέρουν νοτιοανατολικά της Μεσογείου, ενδεχομένως σε περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. Από κυπριακής πλευράς, ενημερώθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι επιτελείς του για τις τελευταίες κινήσεις πολεμικών σκαφών της Τουρκίας κυρίως στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ.

Αυτό το οποίο τονίσθηκε στην σύσκεψη ήταν ότι η εικόνα που δινόταν από Μέσα Ενημέρωσης την περίοδο εκείνη σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρινόταν με το τι πραγματικά συνέβαινε στην περιοχή. Κοινή ήταν η αντίληψη που επικράτησε στην σύσκεψη για τον τρόπο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων.

Η Μεικτή Επιτελική Επιτροπή, η οποία αναβαθμίστηκε και θα συνέρχεται δυο φορές το χρόνο σε υπουργικό επίπεδο, αποφάσισε να έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να υπάρχει σε Αθήνα και Λευκωσία πλήρης εικόνα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, όπως πληροφορούμαστε, και στις επόμενες κινήσεις εντός της ΑΟΖ με επίκεντρο την 13η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι ερευνητικές εργασίες στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ. Η  Μεικτή Επιτελική Επιτροπή Ελλάδας-Κύπρου συστάθηκε μετά την ατονία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Κύπρου - Ελλάδας. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση