ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επικύρωσε και επίσημα Αναστασιάδη ο ΔΗΣΥ

Πήρε το πράσινο φως από το ανώτατο συμβούλιο του κόμματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Και επίσημα υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, λαμβάνοντας το πράσινο φως από το Ανώτατο Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος το πρωί του Σαββάτου. 

Κατά τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου, έκανε χαιρετισμό ο αναπληρωτής πρόεδρος και ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ακολούθησε ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και στη συνέχεια το σώμα, ενέκρινε πανηγυρικά την υποψηφιότητα του νυν Προέδρου. Η σύγκληση του ανωτάτου συμβουλίου, έγινε στην παρουσία σύσσωμης της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, του υπουργικού συμβουλίου και πρώην υπουργών του Νίκου Αναστασιάδη.

ΠτΔ: Είμαι σίγουρος πως ο λαός θα μας ξαναεμπιστευθεί τον Φεβράρη

Τις ευχαριστίες του στον ΔΗΣΥ και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο του κόμματος εξέφρασε σε ομιλία του μετά την έγκριση της υποψηφιότητάς του ο Νίκος Αναστασιάδης. Όπως επεσήμανε μέσα από τη στήριξή τους και μέσα από τις ενέργειες της ηγεσίας του ΔΗΣΥ έγιναν κατορθωτοί οι στόχοι που ανέλαβε και ανέστρεψαν το κλίμα. «Καταφέραμε να σταθούμε σωστοί απέναντι στον λαό που μας εμπιστεύτηκε» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης υπογραμμίζοντας τον συντονισμό κυβέρνησης και ΔΗΣΥ.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το υπουργικό συμβούλιό του για τη δουλειά που παρήγαγε όλο αυτό το διάστημα. «Χαίρομαι και υπερηφανεύομαι γιατί εμπιστεύτηκα τη διακυβέρνησή μου σε νέους» ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι οι επιλογές του υπήρξαν επιτυχείς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται οτι υποβαθμίστηκε με τη συμπεριφορά του σε κοινοτάρχη. Όπως επεσήμανε στις Βρυξέλλες, όπου και πήρε την ομόφωνη καταδίκη των ηγετών του ΕΛΚ για την εμμονή της Τουρκίας στις εγγυήσεις, δεν ήταν ως κοινοτάρχης αλλά ως ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ίσος, απέναντι σε ίσους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  μίλησε και για το κυπριακό και υπογράμμισε τη βούλησή του για λύση σημειώνοντας πως "δεν θα δεχτώ να παρουσιάσω σχέδιο που να ξέρω οτι ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις και ευαισθησίες της ε/κ πλευράς". 

Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται τον Αναστασιάδη ως αντίπαλο επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης σημειώνοντας πως με τη συνεργασία, ο διάδοχός του θα παραλάβει ένα πολύ καλύτερο κράτος. 

Είμαι σίγουρος πως ο λαός θα μας εμπιστευτεί και πάλι τον Φεβράρη επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης κλείνοντας την ομιλία του. 


 

Ηγέτης με εκτόπισμα

Κατά τη συνεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Λευτέρης Χριστοφόρου επεσήμανε πως στις Βρυξέλλες ο Νίκος Αναστασιάδης και η διακυβέρνησή του θεωρείται το success story και σημείωσε πως τυγχάνει σεβασμού και αξιοπιστίας από όλες τις ομάδες. «Ο κυπριακός λαός θα κληθεί να ψηφίσει έναν ηγέτη με εκτόπισμα τόσο στον τόπο του όσο και στο εξωτερικό» επεσήμανε ο κ. Χριστοφόρου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου μίλησε για την κατάσταση που βρήκε ο Νίκος Αναστασιάδης όταν ανέλαβε την εξουσία. Επισημαίνοντας πως είναι στη μοίρα της παράταξης να λαμβάνει χάος και να παραδίδει κράτος, παρουσίασε τις αλλαγές που έγιναν κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι άλλοι επικαλούνται την αλλαγή και άλλοι προχωρούν στις αλλαγές. Κάλεσε τον κόσμο να μην πειραματιστεί σημειώνοντας πως μετά τον Φεβράρη, η Κύπρος θα συνεχίσει με τον Νίκο Αναστασιάδη στο πηδάλιο.

Οι τέσσερις άξονες

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην ομιλία του προχώρησε σε τέσσερις άξονες.

«Βλέπουμε σήμερα τους πολίτες στα μάτια. Και τους καλούμε μαζί να αναλογιστούμε:

• Ποια Κύπρο παραλάβαμε το 2013
• Σε ποιά Κύπρο ζούμε σήμερα;
• Ποιο είναι το όραμα μας για τη Κύπρο του 2023 και
• Ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να υλοποιήσει αυτό το μεγάλο όραμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Στα όρια της χρεοκοπίας

Μιλώντας ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως ο Νίκος Αναστασιάδης ανέλαβε μία χώρα στα όρια της χρεοκοπίας.

«Η χώρα, πράγματι, χρειαζόταν επειγόντως υπεύθυνη ηγεσία. Ανάλαβες την ιστορική ευθύνη να σώσεις την χώρα.

Φαίνεται είναι η μοίρα αυτής της Παράταξης να παραλαμβάνει χάος και να παραδίδει κράτος» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως μέσα σε δραματικές συνθήκες ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε τις αποφάσεις που έπρεπε να λάβει και έκτισε την επόμενη μέρα.

«Σήμερα, ο προϋπολογισμός έχει πλεονάσματα, με σημαντικές μειώσεις σε φορολογίες. Το κράτος βγαίνει στις διεθνείς αγορές και εξασφαλίζει χρηματοδότηση με το χαμηλότερο κόστος που είχε ποτέ.

Η ανεργία, παρότι παραμένει υψηλή, μειώθηκε περισσότερο από το ένα τρίτο» σημείωσε.

Στο πλευρό του ο ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως σε όλη αυτή την πορεία ο ΔΗΣΥ στήριξε το έργο του Προέδρου και κατάφερε να εξασφαλίσει την συνεργασία άλλων πολιτικών δυνάμεων διασφαλίζοντας πλειοψηφία στη βουλή.

Δεν παρέλειψε ο Συναγερμικός Πρόεδρος να κάνει αυτοκριτική σημειώνοντας πως κάποιες προσδοκίες δεν ευοδώθηκαν, τονίζοντας ωστόσο πως τα λάθη ΔΗΣΥ και κυβέρνησης δεν στοίχισαν στη χώρα.

Ενέργεια και εξωτερική πολιτική

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης αλλά και στην εξωτερική πολιτική, σημειώνοντας πως η Κύπρος κατάφερε να καταστεί ένας αξιόπιστος εταίρος.

«Η σημερινή Κύπρος δεν είναι πλέον η Κύπρος της άδειας καρέκλας. Θωρακίσαμε το κύρος, την οντότητα και την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την στιγμή που κάποιοι άλλοι διακατέχονται μονίμως από φοβικά σύνδρομα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έμφαση έδωσε και στην πολιτική που ακολούθησε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «η μεθοδική διαπραγμάτευση του Προέδρου οδήγησε τα πράγματα στην διάσκεψη για την Κύπρο. Η Τουρκία βρέθηκε να συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρώτη φορά, τα ουσιαστικά θέματα ασφάλειας, στην παρουσία της Ε.Ε».

Ο ΔΗΣΥ και ο Πατριωτικός Ρεαλισμός

«Φίλε Πρόεδρε, δήλωσες πριν μια βδομάδα ότι οι δυσκολίες στο Κυπριακό σε πεισμώνουν. Εμείς το ξέρουμε γιατί ξέρουμε ποιος είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι οι δυσκολίες στον δρόμο προς την επίλυση του εθνικού ζητήματος πεισμώνουν και όλους εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Τον Συναγερμό της Κληριδικής σκέψης και φιλοσοφίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Πρόσθεσε πως ο «Δημοκρατικός Συναγερμός δεν ιδρύθηκε για τα μικρά και τα δευτερεύοντα. Ιδρύθηκε για να είναι η φωνή της λογικής και του Πατριωτικού Ρεαλισμού για το Κυπριακό».

«Η φωνή της αναζήτησης εντός των πραγματικοτήτων, όχι της επιθυμητής και ιδεατής, αλλά της εφικτής και δυνατής λύσης. Που θα διασφαλίζει και δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια μας.

Αυτή η παράταξη δεν συμβιβάστηκε και δεν θα συμβιβαστεί ποτέ με τα τετελεσμένα της εισβολής. Δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο» σημείωσε ο κ. Νεοφύτου ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια που έφερε το κυπριακό στο πιο προχωρημένο σημείο αλλά θα «συνεχίσουμε και μετά τον Φεβρουάριο».

«Σήμερα, μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είμαστε περήφανοι. Περήφανοι ως Κύπριοι και περήφανοι ως Συναγερμικοί. Προχωράμε στις προεδρικές εκλογές με τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη για την Κύπρο της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Για το καλό του τόπου πρέπει όμως να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε στον λαϊκισμό να μας οδηγήσει ξανά σε οικονομική αβεβαιότητα, ούτε στις ακραίες θέσεις στο Κυπριακό να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μας» ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας πως ο ΔΗΣΥ «θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την πορεία του Νίκου Αναστασιάδη για επανεκλογή».

Η Κύπρος του 2023

«Αυτά τα πέντε χρόνια μας δείχνουν όμως τον δρόμο για το αύριο. Με ασφάλεια,
σταθερότητα και ανάπτυξη να συνεχίσουμε τα σταθερά βήματα που θα μας πάρουν ακόμη πιο μπροστά» σημείωσε προσθέτοντας πως στόχος είναι «να φτιάξουμε την Κύπρο του 2023, μια χώρα για την οποία να είμαστε όλοι περήφανοι».

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που βρίσκονται στον δρόμο της υλοποίησης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υποστήριξε πως είναι ώρα πειραματισμών, αλλά η ώρα της ευθύνης για την Κύπρο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε και μετά τον Φεβρουάριο. Και θα συνεχίσουμε. Με σταθερά βήματα μπροστά. Με Ασφάλεια, Σταθερότητα και Ανάπτυξη. Περήφανοι Συναγερμικοί. Στηρίζουμε και ψηφίζουμε Νίκο Αναστασιάδη γιατί πρέπει να κουμαντάρουμε το καράβι της Κύπρου σωστά. Γιατί τα παιδιά και τα εγγόνια μας πρέπει να συνεχίσουν να αρμενίζουν με καθαρό ουρανό, στα γαλάζια νερά μια ενωμένης, ασφαλούς και ευημερούσας Κύπρου» κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση