ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:23
 

Στο ανώτατο ο νόμος για την κενή έδρα

Παραβίαση σειράς άρθρων διαπιστώνει ο γενικός εισαγγελέας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε σήριαλ τείνει να μετατραπεί το ζήτημα της 56ης έδρας, καθώς η πρόταση νόμου που ψήφισε την περασμένη Τετάρτη η βουλή και η οποία προνοεί ότι σε περίπτωση που ένας εκλεγμένος Βουλευτής δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του για οποιαδήποτε λόγο τότε αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος εντός 45 ημερών, κρίθηκε πως παραβιάζει σειρά άρθρων από τον γενικό εισαγγελέα, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τον αναφέρει στο ανώτατο δικαστήριο.

«Η αναφορά του νόμου είναι επιβεβλημένη επειδή ο Γ.Ε. στη γνωμάτευσή του διαπιστώνει παραβίαση σειράς άρθρων του Συντάγματος, καθώς και των αρχών της λαϊκής κυριαρχίας και της διάκρισης των εξουσιών. Με επιστολή του προς τον Γ.Ε. ο Πρόεδρος ζήτησε να γίνει η αναφορά εντός της προθεσμίας που προβλέπεται. Με την αναφορά , σε σύγκριση με διαδικασία αναπομπής, επιτυγχάνεται σύντμηση του απαιτούμενου χρονικού διαστήματος» αναφέρουν προεδρικοί κύκλοι.

Το ποια θα είναι η λύση στο πρόβλημα είναι ένα ζήτημα ανοικτό, χωρίς να αποκλείεται να συναινέσει η πλειοψηφία των κομμάτων σε τροποποίηση του συντάγματος. Πολλοί είναι οι κύκλοι που θεωρούν ότι ενδεχομένως να περιοριστεί σε 55 βουλευτές μέχρι και το τέλος της θητείας, ωστόσο αυτό ενέχει κινδύνους να πέφτουν νόμοι που ψηφίζονται με μία έδρα διαφορά. Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο των αναπληρωματικών εκλογών, ενώ νομικοί κύκλοι όπως ο νομικός του ΔΗΣΥ Κρις Τριανταφυλλίδης, θεωρούν ως την πιο ασφαλή λύση την ανακατανομή εδρών.

Στο σενάριο ανακατανομής εδρών επηρεάζονται δύο βουλευτές: η Μαριέλλα Αριστείδου βουλευτής του ΔΗΣΥ στην επαρχία Κερύνειας και ο Χρίστος Ορφανίδης βουλευτής της επαρχίας Λάρνακας του ΔΗΚΟ. Η έδρα της κας. Αριστείδου μεταφέρεται στον υποψήφιο βουλευτή του ΔΗΚΟ, Αδάμο Ασπρή, ενώ όπως όλα δείχνουν την έδρα στη Λάρνακα λαμβάνει η Αλληλεγγύη.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X