ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:54
 

Στο επίκεντρο των ευρωασιατικών σχέσεων η Κύπρος

Υπό την προεδρία του Νίκου Τορναρίτη η Σύνοδος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

Newsroom K

Στο επίκεντρο των ευρωασιατικών σχέσεων βρέθηκε η Κύπρος στις 26 και 27 Ιουνίου με τις εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης η οποίες έγιναν υπό την προεδρία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη.

Η Επιτροπή φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, μετά και την εκλογή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Νίκου Τορναρίτη, στην Αντιπροεδρία της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και την Προεδρία της εν λόγω Επιτροπής. Ο ίδιος προήδρευσε των εργασιών της επιτροπής κατά το διήμερο ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Τις εργασίες της Επιτροπής παρακολούθησαν πέραν των εκατό συνέδρων από δεκαεννέα κράτη μέλη της Συνέλευσης, ενώ στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και Πρέσβεις και εκπρόσωποι Πρεσβειών των χωρών μελών της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης με έδρα την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών η μόνιμη Επιτροπή Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), ενέκρινε ομόφωνα έξι προσχέδια Ψηφισμάτων, τα οποία θα προωθηθούν προς υιοθέτηση στην επόμενη Σύνοδο Ολομέλειας της Συνέλευσης, στο τέλος του φθινοπώρου.

Η επιτροπή συζήτησε ζητήματα ενέργειας, βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, καθώς και θέματα που αφορούν ευρύτερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην Ασιατική ήπειρο. Τα Ψηφίσματα αναφέρονται στις προσπάθειες ενοποίησης της ενεργειακής αγοράς της Ασίας, στο συντονισμό των εθνικών κοινοβουλίων της ΑΚΣ για περιβαλλοντικά θέματα, στη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία, στις προσπάθειες για άμβλυνση της φτώχειας, στο ρόλο των κοινοβουλίων μελών της ΑΚΣ στην υποστήριξη και εφαρμογή των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λειψυδρίας.

Στο πλαίσιο της Επιτροπής, συνεδρίασε επίσης η Συμβουλευτική Ομάδα για την Ενέργεια, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Κουβέιτ και συζήτησε, μετά από σχετική παρουσίαση, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και του ρόλου της στην αειφόρο ανάπτυξη στην Ασία.

Αποφασίστηκε και η δημιουργία δύο ακόμα συμβουλευτικών ομάδων, που αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις προσπάθειες για ενίσχυση του έργου της. Με πρόταση της ρωσικής αντιπροσωπείας, αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας εργασίας για την εξέταση χρηματοδοτικών ευκαιριών και εργαλείων προς ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, ενώ με πρόταση της Ιρανικής αντιπροσωπείας, δημιουργήθηκε άτυπη ομάδα για εξέταση των προβλημάτων της υδατικής κρίσης στην Ασία, ζήτημα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κύπρο.

Στο περιθώριο των εργασιών ο Νίκος Τορναρίτης πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Ρωσίας, της Ινδίας και του Κουβέιτ, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν το συντονισμό των μελλοντικών δραστηριοτήτων της Επιτροπής, αλλά και ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων της Κύπρου με τα εν λόγω κράτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X