ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Στο ευρωπαϊκό συμβούλιο πάει η Λευκωσία το μεταναστευτικό

Επίσκεψη Αβραμόπουλου στη Λευκωσία την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Newsroom K

Αν και φαινόταν πως η επιστολή Γιούνκερ θα μπορούσε να δώσει μια λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα που ταλανίζει την Κύπρο, διαφαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η Λευκωσια θα μεταφέρει το θέμα δια του Προέδρου Αναστασιαδη στο Σαλτσμπουργκ και μετέπειτα στις Βρυξέλλες.

Ένα από τα αγκάθια της συζήτησης και εκείνο που έχει αναγκάσει τη Λευκωσια να αντιδράσει έτσι, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία μην αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθημενη να προσχωρήσει σε επαναπροώθηση μεταναστών, κάτι που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι πρέπει να λάβει χώρα, χωρίς όμως να προχωρά στο επόμενο βήμα.

Αρμοδίως τονίζεται πως η μεταφορά του θέματος στο ευρωπαϊκό συμβούλιο από την πλευρά της Κύπρου είναι μονόδρομος εφόσον απαιτούνται απτά δείγματα γραφής για την αποφόρτιση της κατάστασης.

Η επίσκεψη Αβραμοπουλου

Επίσκεψη στη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει την Τρίτη ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για συνομιλίες με την κυπριακή Κυβέρνηση για θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας, υπό το φως των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Αβραμόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα παρακαθίσει σε σύσκεψη με τη Διυπουργική Επιτροπή για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, της οποίας προεδρεύει, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

Το μεταναστευτικό αναμένεται εξάλλου να συζητήσει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την ‘Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Χριστοδουλίδης θα βρίσκεται στην αμερικανική μεγαλούπολη το τελευταίο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Την περασμένη Πέμπτη ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχε ανακοινώσει σημαντική ενίσχυση της πολιτικής εντολής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με μεγαλύτερες δυνατότητες, μέσα και κονδύλια, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για 10.000 συνοριοφύλακες. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα μέτρα που αποφάσισε πρόσφατα η Διυπουργική Επιτροπή στην Κύπρο, στο πλαίσιο των χειρισμών για το μεταναστευτικό, είναι και η συζήτηση του θέματος και των θέσεων της Λευκωσίας επί αυτού με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών έχει υπογραμμίσει τη σημασία του συντονισμού ενεργειών για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της εφαρμογής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η οποία να μεταφραστεί σε ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής, το οποίο να περιλαμβάνει ένα υποχρεωτικό μηχανισμό αυτόματης κατανομής των δικαιούχων σε όλη την επικράτεια της ΕΕ.

Είπε ακόμη πως μια νέα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να μην εναποθέτει δυσανάλογο βάρος στις χώρες της πρώτης γραμμής, σε μικρές χώρες οι οποίες δεν μπορούν να αναπτύξουν δυσανάλογες με το μέγεθός τους δομές για να απορροφήσουν τα μεταναστευτικά ρεύματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X