ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:34
 

Στο μικροσκόπιο των κομμάτων η κίνηση Ακιντζί

Θετικά αποτιμούν την κίνηση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, διαφωνεί ο Ενδιάμεσος

Newsroom K

Η δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί ότι εάν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχθεί το Πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς αλλοιώσεις, όπως έχει υποβληθεί, ας το δηλώσει άμεσα και να το ανακοινώσουμε ως «στρατηγική συμφωνία πακέτο», βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά και των συζητήσεων των κομμάτων. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βλέπουν θετικά την εν λόγω κίνηση, ενώ τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου επαναλαμβάνουν τη διαφωνία τους με το πλαίσιο Γκουτέρες.

Πρώτος τοποθετήθηκε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος έκρινε θετικά την εν λόγω εξέλιξη και δεν παρέλειψε να επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης. «Κάποιος που πραγματικά θέλει λύση και που δηλώνει εδώ και μήνες ότι η δική της θέση είναι η επανέναρξη των συνομιλιών ανέμενα ότι θα χαιρόταν από αυτή την εξέλιξη και θα διερευνούσε ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του κ. Ακιντζί και οι προθέσεις της Τουρκίας» σημείωσε για να προσθέσει πως «αντί τούτου διαπιστώνουμε αμηχανία και έντονη αντίδραση από τη πλευρά της κυβέρνησης που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αν η θέση της ήταν ενάντια στη συνέχιση της συζήτησης στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες». Δεικτική ήταν και η απάντησή του στο twitter. Η εν λόγω τοποθέτηση έγινε πριν από την απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη πως βλέπει θετικά την πρόταση Ακιντζί.

ΑΚΕΛ: Να φοβάται το κόστος της οριστικής διχοτόμησης
Πάντως μετά και την απάντηση Αναστασιάδη, το ΑΚΕΛ προχώρησε σε νέα ανακοίνωση στην οποία καταδεικνύεται ουσιαστικό κενό καθώς δεν διαφαίνεται αν ο ίδιος είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών. Σημειώνεται μάλιστα στην ανακοίνωση πως το ΑΚΕΛ δεν γνωρίζει αν φοβάται το όποιο πολιτικό κόστος αλλά αυτό που θα πρέπει πραγματικά να φοβάται είναι το κόστος της οριστικής διχοτόμησης.

"Μετά από δύο μέρες αντιφάσεων και παλινδρομήσεων, είναι θετικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη γραπτή του δήλωση, η οποία εκδόθηκε μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη περί αποδοχής του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ, δίνει θετική απάντηση για το διορισμό Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα με σκοπό την διερεύνηση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ταυτόχρονα, όμως, στη δήλωση του κ. Αναστασιάδη εντοπίζουμε ένα ουσιαστικό κενό. Ενώ η δήλωση του κ. Ακιντζί ουσιαστικά συνιστά αποδοχή της επανέναρξης της διαδικασίας με τον τρόπο που καταγράφει ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Έκθεσή του τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφεύγει να τοποθετηθεί με σαφήνεια αν είναι έτοιμος να πράξει το ίδιο.
Ακόμα χειρότερα, ενώ το Πλαίσιο περιλαμβάνει έξι βασικά ζητήματα ως πακέτο, ο κ. Αναστασιάδης επιλεκτικά ζητά από τον κ. Ακιντζί να διευκρινίσει αν αποδέχεται τις πρόνοιες του Πλαισίου που αναφέρονται στα θέματα Ασφάλεια- Εγγυήσεις- Στρατεύματα. Παραγνωρίζει βέβαια, ότι ο κ. Ακιντζί δήλωσε συνολική αποδοχή του Πλαισίου, συνεπώς και των προνοιών του που, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος διαπιστώνει, καταργούν τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και αναφέρονται σε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Με τέτοιες προσεγγίσεις και υπεκφυγές είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Υπενθυμίζουμε ότι μετά το Κραν Μοντανά ο ΓΓ του ΟΗΕ επαίνεσε την Τουρκία για τη στάση της στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και επέρριψε την ευθύνη για το ναυάγιο στους δύο ηγέτες. Αν ο κ. Αναστασιάδης συνεχίσει να μην ανταποκρίνεται θετικά στη δήλωση Ακιντζί, το αποτέλεσμα θα είναι να αποενοχοποιηθεί και η τουρκοκυπριακή πλευρά, με τις συνολικές ευθύνες να επιρρίπτονται πλέον αποκλειστικά στον Ελληνοκύπριο ηγέτη.
Και βέβαια, αν υπάρχουν ερωτήματα για τη στάση της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, αυτά μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορούν να απαντηθούν. Αν εκεί αποδειχθεί ότι ο κ. Ακιντζί δεν εννοεί αυτά που διακηρύττει, η ευθύνη θα βαραίνει τον ίδιο και την Τουρκία.
Καταληκτικά, εκτιμούμε ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει το πατριωτικό χρέος να δηλώσει και αυτός ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που καθορίζει ο Γ.Γ. Δεν γνωρίζουμε αν φοβάται το όποιο πολιτικό κόστος, αλλά αυτό που θα πρέπει πραγματικά να φοβάται είναι το κόστος της οριστικής διχοτόμησης" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Μετά και την απάντηση Αναστασιάδη τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. «Την 4η Ιουλίου 2017, στο Κρανς Μοντανά, ξεκαθάρισαν οι παράμετροι του Πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο από τότε χαιρετήσαμε. Είναι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή Κοινότητα που απέρριπταν το Πλαίσιο Γκουτέρες. Η πρόσφατη τοποθέτηση του Τουρκοκύπριου Ηγέτη, Μουσταφά Ακκιντζί, μέσω της οποίας φαίνεται να αποδέχεται το Πλαίσιο Γκουτέρες, είναι μια σημαντική θετική εξέλιξη. Εάν πράγματι συμφωνεί με τις θέσεις του ΓΓ ΟΗΕ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο Πλαίσιο του της 4ης Ιουλίου 2017, τότε ανοίγει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό» επεσήμανε ο κ. Νεοφύτου. Ο ίδιος μέσω tweet του προς τον Μουσταφά Ακιντζί χαιρέτησε την κίνησή του Τ/η ηγέτη.

 

ΔΗΚΟ:Κλειδώνουν οι επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη

Πέραν των δύο κομμάτων που βλέπουν θετικά την εξέλιξη, ο ενδιάμεσος χώρος εκφράζει την διαφωνία του ως προς το πλαίσιο Γκουτέρες. Το ΔΗΚΟ μέσω ανακοίνωσης υπογραμμίζει πως δεν αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες.
«Το πλαίσιο Γκουτέρες, που προέκυψε από την πενταμερή διάσκεψη στο Crans Montana και το οποίο ενσωματώθηκε στην έκθεση των καλών υπηρεσιών για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2017, εξυπηρετεί τους τουρκικούς στόχους και γι’ αυτό ο Μουσταφά Ακκιντζί, προφανώς σε συνεννόηση με την Τουρκία, επιζητεί την επίσημη αποδοχή του από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.
Το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ευθύς εξ αρχής ότι δεν αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρεζ επειδή με το πλαίσιο Γκουτέρεζ:

• Ουσιαστικά «κλειδώνουν» οι επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη, δηλαδή η εκ περιτροπής προεδρία, ο πρώτος λόγος στους χρήστες για τις περιουσίες των προσφύγων, οι 4 ευρωπαϊκές ελευθερίες για τους τούρκους υπηκόους, τα βέτο και η αριθμητική ισότητα, ενώ υιοθετείται ο τουρκικός χάρτης με μικρή αλλά αδιευκρίνιστη αναπροσαρμογή στην περιοχή της Μόρφου.
• Προτείνεται η συνέχιση των εγγυήσεων με διαφορετική μορφή, ενώ μόνο το μονομερές δικαίωμα της συνθήκης εγγυήσεων χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.
• Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για αποχώρηση του τουρκικού στρατού και το θέμα παραπέμπεται «στους Πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων».
• Εισάγεται ο όρος της Στρατηγικής Συμφωνίας, που είναι αντίθετος με την πάγια θέση της πλευράς μας για πλήρη συμφωνία, παρακάμπτει τη βούληση των πολιτών και δημιουργεί μη ανατρέψιμη και επικίνδυνη κατάσταση, ερήμην του λαού.
Δυστυχώς, αυτό είναι το πλαίσιο Γκουτέρεζ το οποίο χαρακτηριζόταν ως επιτυχία τους προηγούμενους μήνες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και το οποίο ο κ. Ακιντζί θέλει να κατοχυρώσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μάλιστα εξέφρασε απορίες προς την απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη μέσω twitter. 

ΕΔΕΚ: Ο Πρόεδρος να αξιοποιήσει τα διπλωματικά όπλα 

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η ΕΔΕΚ. «Είναι ξεκάθαρο πως οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κατοχής, του κ. Ακιντζί, εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς με στόχο να προσκομίσουν νέα οφέλη ως προς τον καθορισμό του πλαισίου σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών.
Για να θεωρηθούν «θετική εξέλιξη» οι δηλώσεις Ακιντζί, θα πρέπει αυτές να αναφέρουν ρητά την αποδοχή της κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεως και της Συνθήκης Συμμαχίας, καθώς επίσης και της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης. Η μη αποδοχή των πιο πάνω επιτρέπει την εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική.

Ευχόμαστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του να αντιληφθούν τη νέα αυτή τουρκική τακτική και να προχωρήσουν σε τέτοιους σχεδιασμούς που θα επιτρέπουν στη δική μας πλευρά την αποφυγή παγίδων, οι οποίες όπως και στο παρελθόν, θα οδηγούν στην εξυπηρέτηση κατά κύριο λόγο της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και στην περαιτέρω αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Θα επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά πως αυτό το οποίο πρέπει η δική μας πλευρά να κάνει είναι να αξιοποιήσει τα διπλωματικά και διαπραγματευτικά όπλα που της προσφέρουν:
• οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών,
• το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και η ιδιότητα της Κύπρου ως ευρωπαϊκό κράτος,
• τα νέα ενεργειακά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιοποιήσει τα πιο πάνω τότε δύναται να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε το όποιο πλαίσιο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων να στηρίζει την πραγματική φύση του κυπριακού ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης, και όχι τη μέχρι σήμερα τακτική η οποία το υποβάθμιζε και το μετέτρεπε σε ζήτημα διακοινοτικής διευθέτησης.
Από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε πως πρωταρχική επιλογή και προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση και τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του κυπριακού» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Αλληλεγγύη: Επικίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία το πλαίσιο Γκουτέρες

Το Κίνημα Αλληλεγγύης χαρακτηρίζει επικίνδυνη για την Κυπριακή Δημοκρατία την εφαρμογή του πλαισίου Γκουτέρες. «Θεωρούμε ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας τυχούσα εφαρμογή του πλαισίου Γκουτέρες διότι αυτόματα δίνει λαβή στην Τουρκία να απαιτήσει και να εφαρμόσει όλα όσα περιλαμβάνονται στις προτάσεις που προσέφερε ο Αναστασιάδης στη τουρκική πλευρά και ακόμη δεν έχουν τεθεί ενώπιον του λαού».
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Εμείς στηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών αλλά δεν ελπίζουμε σε θετικό αποτέλεσμα όσο:
- Η μόνη αντίδραση μας είναι να εκλιπαρούμε αντί να προκαλούμε κόστος στην Τουρκία.
- Συνομιλούμε με την Τουρκία από μειονεκτική θέση αφού πρόκειται για χώρα η οποία δεν συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες, κατέχει, απειλεί και έχει περικυκλωμένη την Κυπριακή Δημοκρατία».
«Δυστυχώς εμείς οι ίδιοι επιμένουμε να αθωώνουμε την Τουρκία με τα δείπνα και τα πανηγύρια» καταλήγει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Οικολόγοι: Πολιτική παγίδα

Πολιτική παγίδα βλέπουν οι Οικολόγοι πίσω από τον κίνηση Ακιντζί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά της Κυβέρνησης ο τρόπος που θα χειριστεί το πλαίσιο Γκουντέρες και της πονηρής πρότασης Ακιντζί. Πρόκειται για μια πολιτική παγίδα καθώς ο κ. Ακιντζί ζητούσε από το Κραν Μοντανά όπως το πλαίσιο Γκουντέρες καταστεί ενδιάμεση συμφωνία. Αφενός, η ελληνοκυπριακή ηγεσία υποσχέθηκε τη μη υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας, αφετέρου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελεί άλλη μια υποχώρηση των Ελληνοκυπρίων στα θέματα διακυβέρνησης. Συνεπώς, η Κυβέρνηση οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική στον τρόπο που ο κατοχικός ηγέτης θα χειριστεί το πλαίσιο Γκουντέρες, την ώρα που γνωρίζουμε καθαρά τόσο τις απόψεις του όσο και τις βλέψεις του στα διάφορα ζητήματα.
Την ίδια ώρα, τα δύο κόμματα ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, οφείλουν να προσέξουν τις τοποθετήσεις τους, προκειμένου να μην αξιοποιήσει ο κ. Ακιντζί τις παλινωδίες στις τοποθετήσεις τους αλλά και να μην διχάσουν τον κυπριακό λαό.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε εκ νέου τις εξαιρετικά αρνητικές πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουντέρες και η απόρριψή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη» αναφέρεται στην ανακοίνωση των Οικολογων.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Καμμένος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκλωβίσει τις πολιτικές δυνάμεις

«Άσε ρε νούμερο.... Μέχρι προχθές έσταζες μέλι για την κυβέρνηση, τώρα τα χώνεις.... Για τόση αμνησία ...»
Ανώνυμος  |  20:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X