ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο Υπουργικό έγγραφο για μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στη Λάρνακα

Προνοεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης από την επαρχία Λάρνακας στην περιοχή του Βασιλικού

Newsroom K

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης κατέθεσε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο υπογεγραμμένο έγγραφο το οποίο προνοεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την επαρχία Λάρνακας, στην περιοχή του Βασιλικού.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «σε προηγούμενη απόφαση του το Υπουργικό Συμβούλιο με εξουσιοδότησε να διαπραγματευτώ με τις εταιρείες πετρελαιοειδών τη σύναψη ενός μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας για τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών και υγραερίου, από την περιοχή της Λάρνακας και των Λιβαδιών στο Βασιλικό. Σήμερα ενημέρωσα το Υπουργικό Συμβούλιο και κατέθεσα το υπογεγραμμένο έγγραφο μεταξύ των έξι εταιριών, οι οποίες εμπλέκονται, και του κράτους, και το οποίο προνοεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης των εγκαταστάσεων από την επαρχία Λάρνακας στην περιοχή του Βασιλικού. Είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες εταιρίες δεσμεύονται με την υπογραφή τους πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά βεβαίως προνοούνται και μηχανισμοί για υλοποίηση παρακολούθησης και υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων αυτών».

Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «παρόλο που οι Δήμοι Λάρνακας και Λιβαδιών δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη για τους δικούς τους λόγους, πρέπει να πω ότι το χρονοδιάγραμμα είχε συμφωνηθεί και με τους δύο Δήμους. Για τα υγρά καύσιμα η τελευταία ημερομηνία μετακίνησης είναι 31η Δεκεμβρίου 2019, και για το υγραέριο, για το οποίο δεν υπάρχουν σήμερα εγκαταστάσεις και θα πρέπει να γίνουν από το μηδέν, είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2020».

Σε ερώτηση αν ενημέρωσε τους δημάρχους για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε να αναβληθεί η κινητοποίηση που ήταν προγραμματισμένη για το θέμα, ο κ. Υπουργός είπε ότι ενημέρωσε τους δημάρχους, αλλά δεν υπάρχει κάποια πρόθεση αναβολής. «Είναι θέμα δικό τους και έχουν κάθε δικαίωμα να προχωρήσουν», είπε.

Κληθείς να πει αν έχουν δοθεί κάποια κίνητρα στις εταιρίες για τη μετακίνηση, είπε ότι «τα κίνητρα είναι αυτονόητα. Αν δείτε τον τουριστικό χάρτη της Κύπρου, η μια περιοχή της χώρας η οποία προσφέρεται για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, είναι ο κόλπος της Λάρνακας που στο επίκεντρο του έχει αυτές τις εγκαταστάσεις. Συνεπώς, είναι και προς το συμφέρον των εταιριών αυτών που κατέχουν κομμάτια γης, να προχωρήσουν για να μετεγκατασταθούν ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος για τουριστικούς σκοπούς, κάτι που τόσο η Κυβέρνηση όσο και η πόλη της Λάρνακας θα ήθελαν, και προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά ήδη στον απαραίτητο σχεδιασμό της περιοχής».

Ερωτηθείς ποιες κυρώσεις περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, στην περίπτωση που οι εταιρίες δεν ικανοποιήσουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχει συσταθεί καθοδηγητική επιτροπή, η οποία θα αναφέρεται στην υπουργική επιτροπή της οποίας προεδρεύω, και κάθε τρεις μήνες θα παίρνω αναφορά στο Υπουργικό Συμβούλιο για την πρόοδο των εργασιών, είτε αυτό αφορά κυβερνητικά τμήματα είτε αυτό αφορά τις εταιρίες αυτές. Βεβαίως υπάρχει και το διάταγμα, το οποίο είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος με βάση των απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα λαμβάνει υπόψιν στην απόφαση για ανανέωση ή μη, του διατάγματος και την πρόοδο των εργασιών αυτών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση