ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στρατηγική χαμηλών τόνων στα ενεργειακά

Η γραμμή που έχει χαραχθεί πολύ πριν την έλευση του γεωτρύπανου και οι φιλικές νουθεσίες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δέκα μέρες μετά την έναρξη των εργασιών στο τεμάχιο 11, και η πολιτική επιλογή των χαμηλών τόνων φαίνεται, να παίρνει σάρκα και οστά. Κάνοντας μια σύγκριση με το κλίμα που επικρατούσε, μερικές ώρες πριν την άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου αλλά και κατά τη έναρξη των εργασιών, η εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή τείνει να ομαλοποιηθεί.

Τάση που δείχνει ότι οι εργασίες στο τεμάχιο 11, για το επόμενο διάστημα θα περιοριστούν εντός της πρώτης ζώνης ασφάλειας των 500 μέτρων που έχει στηθεί πέριξ της γεώτρησης. Πέρα από τα διπλωματικά αντίμετρα που κλήθηκε να πάρει η Λευκωσία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις, ιδιαίτερη προσοχή επιδείχθηκε και στην αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης δημοσιότητας, που αρχικά προκάλεσε αρκετούς πονοκεφάλους.

Η επιλογή να περιοριστεί στο ελάχιστο η ροή πληροφόρησης, φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Με βάση την εικόνα που επικρατεί, η γραμμή που έχει δοθεί προς πάσα κατεύθυνση είναι ένα ιδιότυπο εμπάργκο σε ό,τι έχει σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Τακτική που εφαρμόζεται ακόμα και σε πληροφόρηση που φέρει την ένδειξη της ανεπίσημης ενημέρωσης.

Οι νουθεσίες

Το χαλί για να πέσουν οι αναμενόμενοι υψηλοί τόνοι, στα ενεργειακά είχε στρωθεί πολύ πριν το γεωτρύπανο φθάσει στην περιοχή και πιάσει δουλειά. Μια περίοδο που οι αναφορές, από επίσημες ή ανεπίσημες πηγές ήταν σχεδόν καθημερινή φαινόμενο.

Οι πληροφορίες της «Κ» θέλουν τη Λευκωσίας να δέχθηκε φιλικές νουθεσίες, εκτός Κύπρου, πολύ πριν κορυφωθούν οι διεργασίες με το Κυπριακό στο Κράνς Μοντάνα.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι, τότε υπήρξαν παραινέσεις, σε διπλωματικό επίπεδο να πέσουν άμεσα οι τόνοι στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Οι νουθεσίες αφορούσαν πρώτα το κλίμα αποφασιστικότητα, που έβγαζε δημόσια η Λευκωσία για υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών, και κατά δεύτερο λόγο την τουρκοκυπριακή πλευρά που συντηρούσε τους υψηλούς τόνους, ως μέτρο αντίδρασης.

Οι προτροπές όπως φάνηκε έπιασαν τόπο με αποτέλεσμα την παντελή απουσία των ενεργειακών από την διαδικασία της Ελβετίας. Μηνύματα είχαν σταλεί και από αμερικανικής πλευράς. Κοινή συνισταμένη, νουθεσιών αλλά και μηνυμάτων ήταν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί στρατιωτικός τόνος στις εργασίες, εντός της ΑΟΖ τώρα ή στο μέλλον. Στην ίδια λογική φαίνεται, να κινήθηκαν και οι εταιρείες οι οποίες βρίσκονται ή θα βρεθούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση