ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:30
 

Συλλούρης :Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα νομιμοποιήσουμε την κατάσταση στο Κυπριακό

Ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι «δεν θέλω να πιστέψει ότι ίσως έχουμε βολευτεί και εφησυχαστεί με την κατάσταση στο Κυπριακό»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

 Δεν θέλω να πιστέψω, ότι ίσως έχουμε βολευτεί και εφησυχαστεί με την κατάσταση στο Κυπριακό ή ότι είμαστε έτοιμοι με κάποιο τρόπο να τη νομιμοποιήσουμε, ανέφερε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
 
Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Σάββα Ροτσίδη, του τελευταίου νεκρού αντάρτη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., που σκοτώθηκε από ενέδρα των Βρετανών αποικιοκρατών την 25η Νοεμβρίου 1958, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η συνέχιση των προσπαθειών για επίτευξη δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, διασφαλίζοντας τις περιουσίες μας και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους, «είναι η δική μας οφειλή απέναντι στους προγόνους μας, που αγωνίστηκαν σε άλλες χρονικές στιγμές της ιστορίας, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές, που θα κληθούν να συνεχίσουν τους αγώνες του Έθνους».
 
«Πενήντα εννέα χρόνια μετά τη λήξη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και την κατοχή των εδαφών μας, το εθνικό μας πρόβλημα παραμένει άλυτο και εμείς αναλωνόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την κατοχική Τουρκία, δεχόμενοι καθημερινά υποσχέσεις, εκ των έσω και εκ των έξω. Και πραγματικά δεν θέλω να πιστέψω, ότι ίσως έχουμε βολευτεί και εφησυχαστεί με αυτή την κατάσταση ή ότι είμαστε έτοιμοι με κάποιο τρόπο να τη νομιμοποιήσουμε», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να στέκεται εμπόδιο σε μια ομαλή και δίκαιη έκβαση της κατάστασης, χειραγωγώντας την τουρκοκυπριακή ηγεσία και προωθώντας τα δικά της συμφέροντα και σκοπιμότητες, για εξασφάλιση του πλήρους ελέγχου του νησιού σε γεωστρατηγικό και πολιτικό επίπεδο. Σε συνέχεια, όπως είπε, της παράλογης και προκλητικής αυτής συμπεριφοράς, η Τουρκία διεκδικεί συνεχώς περισσότερα δικαιώματα επί των κεκτημένων μας, απαιτώντας τώρα μερίδιο από την κυπριακή ΑΟΖ.
 
« Έχουμε φτάσει δηλαδή στο σημείο, που αντί να συζητούμε την επιστροφή των περιουσιών, των σπιτιών, των εκκλησιών, των χωριών και των πόλεών μας, που παράνομα μάς έχουν αφαιρέσει, πιεζόμαστε να διαπραγματευτούμε περαιτέρω παραχωρήσεις στην κατοχική Τουρκία, δίνοντας μερίδιο από την ΑΟΖ μας. Αυτό μάλιστα, θα πρέπει να μας αφυπνίζει και για τη μελλοντική στάση της διεθνούς κοινότητας στην περίπτωση μιας προβληματικής λύσης», σημείωσε.
 
Ανέφερε ωστόσο ότι « όσο και αν μας αδικεί και μας προσβάλλει αυτή η άνομη στάση της Τουρκίας, εμείς οφείλουμε να επιμείνουμε στην επίτευξη λύσης, η οποία θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, θα σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας και θα προασπίζει το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των Κυπρίων πολιτών». Οποιαδήποτε λύση εκτός αυτού του πλαισίου, σημείωσε, θα είναι μια λύση άδικη,  «η οποία θα μας υποβιβάζει ως άτομα και ως λαό».
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει χρέος απέναντι στο κράτος, το οποίο «οφείλουμε να εκσυγχρονίζουμε και να αναβαθμίζουμε συνεχώς -παρά τα δεδομένα της κατοχής- εξυγιαίνοντας τους μηχανισμούς και τους θεσμούς της πολιτείας μας».
 
Η ενίσχυση ενός κράτους δικαίου, βασισμένου στις αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας, μακριά από σκάνδαλα, κακοδιαχείριση και διαφθορά, αποτελεί, όπως είπε,  απαραίτητη προϋπόθεση για την εν γένει ανάπτυξη της χώρας, ενώ θα βοηθήσει και για την ενίσχυσή της στο διεθνές προσκήνιο.

Μιλώντας για τον ήρωα, είπε ότι ο Σάββας Ροτσίδης, ως άξιος συνεχιστής του Αυξεντίου και του Λένα, στον αγώνα για ελευθερία, απόγονος του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Λεωνίδα και του Μιλτιάδη, συνέβαλε με τον δικό του αγώνα στους μεγάλους αγώνες του Έθνους για ελευθερία και δικαιοσύνη, στο όνομα των υψηλότερων αξιών και ιδανικών.
 
Πρόσθεσε ότι η απόδοση τιμών στο όνομα των ηρώων δεν μπορεί να τελείται ως μια τυπική διαδικασία, αλλά αντιθέτως, λειτουργεί σαν ένας μοχλός πίεσης και επαγρύπνησης, για ανάληψη των ευθυνών απέναντι στην πατρίδα, σεβόμενοι το ιστορικό παρελθόν και την εθνική κληρονομιά.
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X