ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:47
 

Συλλούρης: Σμίκρυνση του ρόλου πολιτών-κέντρων λήψεως αποφάσεων

Ο κ. Συλλούρης παρενέβη σε ειδική συζήτηση στην Ολομέλεια για την ενίσχυση των Κοινοβουλίων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα κοινοβούλια έχουν καίριο ρόλο να διαδραματίσουν ώστε το χάσμα μεταξύ των πολιτών και των κέντρων λήψεως αποφάσεων να σμικρυνθεί και να επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχικής δημοκρατίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε παρέμβαση του στη Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, η οποία πραγματοποιείται στις Σεϋχέλλες.

Στα πλαίσια της τελευταίας μέρας των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Συλλούρης παρενέβη σε ειδική συζήτηση στην Ολομέλεια για την ενίσχυση των Κοινοβουλίων ως θεσμών που προάγουν τον ειλικρινή διάλογο, την ευθύνη λογοδοσίας και τη διαφάνεια.

Όπως είπε, ως εκπρόσωποι του λαού, οι κοινοβουλευτικοί οφείλουν να καθιερώσουν πρακτικές και μηχανισμούς που να προάγουν τη χρηστή διοίκηση και τη συμμετοχή των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ιστότοποι και οι νέες τεχνολογίες, είναι εργαλεία, τα οποία οφείλουν να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τα κοινοβούλια ως μέτρα για την καλύτερη επικοινωνία, πληροφόρηση και τροφοδότηση των πολιτών με το κοινοβουλευτικό έργο.

Αναφερόμενος στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες, στην ενίσχυση της διαφάνειας και της ισότητας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και σε άλλα μέτρα που έχουν θεσπιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Συλλούρης σημείωσε πως αυτά είναι απαραίτητο να θεσπιστούν σε εθνικό επίπεδο ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Εκτός από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκείται κατά τρόπο λειτουργικό και ικανοποιητικό, είπε, θα πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί ο θεσμικός ρόλος των κοινοβουλίων, ώστε να καταστούν πιο ευέλικτοι και ανεξάρτητοι οργανισμοί που να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, και επεσήμανε τη σημασία της απρόσκοπτης συνεργασίας της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες εν ισχύ στην Κύπρο, ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε για μέτρα που έχουν ληφθεί για τη σύσταση και λειτουργία Νομικού Τμήματος στη Βουλή, καθώς και σε άλλες προτάσεις που σχετίζονται με τον καλύτερο συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Επίσης, εξέφρασε την άποψη πως οι νέοι θα πρέπει να τύχουν καλύτερης στήριξης και πληροφόρησης σε ό,τι αφορά την εξεύρεση εργασίας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που παρέχουν σε αυτό τον τομέα, επαγγελματικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρότρυνε τους ομολόγους του σε κοινοπολιτειακό επίπεδο να εντείνουν τις προσπάθειες τους ώστε να μετατρέψουν υπάρχουσες αδυναμίες σε ευκαιρίες για αλλαγή και προσαρμογή σε ένα ενισχυμένο δημοκρατικό πλαίσιο που να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις της εποχής.

Στα πλαίσια των Τελικών Συμπερασμάτων των θεματικών ενοτήτων της Διάσκεψης, ενώπιον της Ολομέλειας, συμπεριλήφθηκε η εισήγηση του Προέδρου της Βουλής για δημιουργία κοινού δικτύου της Κοινοπολιτείας για σκοπούς ανταλλαγής κοινοβουλευτικών λειτουργιών και διαδικασιών, η οποία αναμένεται να προωθηθεί για έγκριση.

Το απόγευμα της Πέμπτης 11/01, ο κ. Συλλούρης θα επισκεφτεί την οικία όπου διέμενε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στις Σεϋχέλλες κατά τη διάρκεια της εξορίας του και ακολούθως θα παραστεί σε δεξίωση της Βρετανίδας Ύπατης Αρμοστού στις Σεϋχέλλες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΕΛΚ: Νέες παραιτήσεις και εν τέλει εκλογές για το «γλωσσάρι»

«Πολύ θα ήθελα τη συγγραφέα του γλωσσαρίου να μας πει πως πρέπει να ονομάζουμε την 20ή Ιουλίου. »
knak  |  11:48

Λιλλήκας: Η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία

«Κύριε Λιλλήκα, σε παρακαλώ πες το στον Άντρο Κυπριανού και στον Στέφανο Στεφάνου γιατί κάπου τα έχουν ...»
knak  |  11:46

Βασίλης Πάλμας: Αν χρειαστεί θα παρέμβει ο Πρόεδρος

«Που ως που ο Βασίλης Πάλμας βρέθηκε εκεί που βρέθηκε και να μας κάνει και δηλώσεις. Ο φίλος του φίλου! ...»
knak  |  11:39

Nέα παγκύπρια εκστρατεία ελέγχου ταχύτητας της Αστυνομίας

«Συμφωνώ με τα λεγόμενα της Αστυνομίας όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την μη χρήση ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση