ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση Ιωνά-Λιλλήκα για οργανωμένο έγκλημα

Ο υπ. Δικαιοσύνης ζήτησε την στήριξη για την ψήφιση του νομοσχεδίου

Newsroom K

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συζήτησε με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για τη νομοθεσία που αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Τη στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών για ψήφιση του νομοσχεδίου που μπορεί να παραχωρεί στην Αστυνομία τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών υπό προϋποθέσεις, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου κατά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα, στο πλαίσιο της σειράς επαφών που πραγματοποιεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Να ευχαριστήσω και δημόσια τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα, αλλά και το κόμμα του για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια - στήριξη που πρόσφεραν μέχρι σήμερα, είτε στο Κοινοβούλιο είτε στο Υπουργείο και ειδικότερα στην Αστυνομία.

Επεξήγησα και επανέλαβα στον κ. Λιλλήκα τα διάφορα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί που ουσιαστικά ενδυναμώνουν και υποστηρίζουν την προσπάθεια της Αστυνομίας για να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στον τόπο μας, για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα ζητήματα που σχετίζονται είτε την λειτουργία της Αστυνομίας είτε με την εφαρμογή της αξιοκρατίας και την εμπιστοσύνη των αστυνομικών, είτε και με την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το σοβαρό έγκλημα ή ακόμα περισσότερο με το οργανωμένο έγκλημα.

Έκανα αναφορά ειδικότερα στα ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχρονική παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος στο τόπο μας, στα μέτρα που έχουν ληφθεί όλη αυτή την περίοδο, τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα από την ίδια την Αστυνομία, κυρίως στον επιχειρησιακό τομέα και τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι το οργανωμένο έγκλημα είναι ένα διαχρονικό ζήτημα που απασχολεί την Αστυνομία και την Πολιτεία και θα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να εξαλειφθεί, δεν μπορούμε ποτέ να ζήσουμε σε μια κοινωνία αγγέλων.

Ειδικότερα, έχουμε συζητήσει για το τί μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω την Αστυνομία στην όλη προσπάθεια. Ένα από αυτά που έχουμε συζητήσει είναι και το θέμα που αφορά την δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων με τον κ. Λιλλήκα, τόσο σε σχέση με την αναγκαιότητα της παραχώρησης αυτής της δυνατότητας – με την οποία ο ίδιος συμφώνησε μαζί μας αφού εξήγησα ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να παραχωρηθεί στην αστυνομία η δυνατότητα αυτή – όσο και με τις έγνοιες που σχετίζονται με την πιθανότητα κατάχρησης από κάποιους της δυνατότητας αυτής ή που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δική μας προσπάθεια είναι να υπάρξουν τέτοιες ασφαλιστικές δικλίδες που είτε δεν θα επιτρέπουν ή θα περιορίζουν στο ελάχιστο αυτές τις περιπτώσεις.

Για να μπορέσουν να διερευνηθούν πλήρως, ειδικότερα οι περιπτώσεις των οργανωμένων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εμπορία των ναρκωτικών, θα πρέπει να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Αστυνομία ώστε να μπορεί να φτάσει στην διερεύνηση αυτών των ομάδων μέχρι και την κορυφή της πυραμίδας. Και για να φτάσει σε αυτό το σημείο, η Αστυνομία ζητεί από την Πολιτεία να της παραχωρηθεί αυτή η δυνατότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, κάτω από όποιες αυστηρές προϋποθέσεις θα κρίνει η Πολιτεία ότι θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να περιοριστεί, η οποιαδήποτε καταχρηστική άσκηση της».

Ο κ. Νικολάου επανέλαβε ότι αυτή είναι η έγνοια αυτή τη στιγμή και υπογράμμισε ότι έτσι θα δοθεί στην Αστυνομία, πέρα από αυτά τα οποία έχουν δοθεί μέχρι σήμερα και έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αυτό που ακόμη για χρόνια ζητεί, για το οποίο υπήρξαν πολλοί ενδοιασμοί κατά καιρούς για να παραχωρηθεί. «Για να φτάσουν, όπως οι ίδιοι επισημαίνουν στην πλήρη διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων, θα πρέπει να τους δώσουμε τα απαιτούμενα όπλα που οι ίδιοι ζητούν», τόνισε.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι, κατά καιρούς και διαχρονικά, έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα για να ενισχυθεί ο ρόλος της Αστυνομίας. Ειδικότερα, είπε, τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα που στηρίζουν τα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας, μέτρα που στηρίζουν την ίδια την Αστυνομία, μέτρα που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τις δυνατότητες διερεύνησης υποθέσεων της αστυνομίας, καθώς και μέτρα που σχετίζονται με τα θέματα της διαφθοράς, συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανένας ότι η διαφθορά δεν είναι διαπίστωση οποιουδήποτε ο οποίος είναι εκτός της Αστυνομίας, αλλά είναι και διαπίστωση που γίνεται από την ίδια την Αστυνομία, μέσα από έρευνα την οποία είχε κάνει. Και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας διαμορφώθηκε το πακέτο των νομοσχεδίων που αφορά την διαφθορά στην Αστυνομία, και επ’ ευκαιρία να ευχαριστήσω ξανά την Συμμαχία Πολιτών για την υποστήριξη την οποία μας έδωσε για να εγκριθούν. Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για το που βρίσκεται η εφαρμογή εκείνων των προνοιών της νομοθεσίας και έχει οριστεί η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου τον Φλεβάρη και από τον Μάρτη έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση πληροφοριών ή επώνυμων ή ανώνυμων καταγγελιών που της έχουν γίνει. Θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα και τον χρόνο σε αυτή την Υπηρεσία να ανταποκριθεί στα καθήκοντα τα οποία της έχουμε αναθέσει διά νόμου και να κρίνουμε την Υπηρεσία αυτή εκ του αποτελέσματος. Όπως εκ του αποτελέσματος θα κρίνουμε σίγουρα και την ίδια την Αστυνομία. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω και δημόσια, να δώσουμε την ευκαιρία στην Αστυνομία να κάνει αυτό που χρειάζεται».

Λιλλήκας: Εκτενή συζήτηση για πάρα πολλά θέματα που άπτονται της Αστυνομίας

Από την πλευρά του, ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την ενημέρωση που έγινε και ανέφερε: «Είχαμε μια εκτενή συζήτηση για πάρα πολλά θέματα που άπτονται της Αστυνομίας, για την εισαγωγή διαδικασιών μεγαλύτερης διαφάνειας, αξιοκρατίας, στα ζητήματα προαγωγών, μεταθέσεων, κτλ. Μετέφερα τη δική μας εκτίμηση και συμπαράσταση σε όποιες μεταρρυθμίσεις θα επιχειρήσει ο Υπουργός και το Υπουργείο που θα εδραιώνουν την αξιοκρατία, θα ανεβάζουν το ηθικό του Αστυνομικού Σώματος γιατί χρειάζεται στήριξη η Αστυνομία, για να μπορεί να επιτελέσει το πολύ σημαντικό έργο που έχει αναλάβει απέναντι την κοινωνία και στους πολίτες που είναι η παροχή ασφάλειας. Οι πολίτες πρέπει να ζουν με αίσθημα ασφάλειας και αυτό είναι υποχρέωση του κράτους. Γι’ τούτο και σε όλες τις τομές και μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, θα μας βρουν συμπαραστάτες».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που έχει να κάνει με την παροχή του δικαιώματος στο Αστυνομικό Σώμα για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ο κ. Λιλλήκας είπε: «Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις και παρόμοια νομοσχέδια, ως Συμμαχία Πολιτών θα το δούμε θετικά, θα καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις, οι οποίες αποσκοπούν ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Γιατί από τη μια το κράτος έχει την υποχρέωση να προσφέρει και να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες και στην κοινωνία, καταπολεμώντας το έγκλημα, την διακίνηση ναρκωτικών και την τρομοκρατία, αλλά ταυτόχρονα έχει την υποχρέωση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Πιστεύω πως για όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχει η χρυσή τομή, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, που όταν επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης και σύμπνοιας, εφόσον όλοι θέλουμε να υπηρετήσουμε τον ίδιο στόχο, θα βρεθούν και οι λύσεις ώστε το Αστυνομικό Σώμα να έχει στη διάθεσή του πλέον εκείνα τα απαραίτητα μέσα για να πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην κυπριακή κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη

Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ

O κ. Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει με τους ομολόγους του στην 22η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X