ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση κομμάτων στη Βουλή για την οριζόντια ψηφοφορία

Το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε ο κ. Τορναρίτης, είναι συνεδριακή απόφαση και όχι τοποθέτηση της στιγμής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Επί τη βάση συγκεκριμένης πρότασης για την οριζόντια ψηφοφορία, που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή στις επερχόμενες ευρωεκλογές, έγινε την Δευτέρα μια πρώτη συνάντηση εκπροσώπων κομμάτων στη Βουλή.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι σε πνεύμα συναντίληψης και διαλόγου μαζί με τη πλατφόρμα «Διαφάνεια Τώρα», ο ΔΗΣΥ , η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα, σημειώνοντας πως το κόμμα του υποστηρίζει την οριζόντια ψηφοφορία και την εφαρμογή της σε όλα τα επίπεδα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε, είναι συνεδριακή απόφαση και όχι τοποθέτηση της στιγμής και πρόσθεσε ότι στη συζήτηση έγινε η κατάθεση της πρότασης την οποία ειδικοί επεξεργάστηκαν για το κόμμα.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η πρόταση είναι πολύ απλή και ουσιαστικά διαιρεί τους σταυρούς προτίμησης με τις έδρες.

Στις ευρωεκλογές οι σταυροί είναι έξι, το ίδιο και οι υποψήφιοι κάθε κόμματος. Εξήγησε ότι αν και εφόσον ένας εκλογέας ψηφίσει το κόμμα και βάλει ένα σταυρό προτίμησης σε ένα υποψήφιο ενός κόμματος και άλλο σταυρό όπου θέλει, είτε σε κόμμα είτε σε μεμονωμένο υποψήφιο, το κόμμα που επιλέγει, θα πάρει τα πέντε έκτα και ο άλλος υποψήφιος το ένα έκτο. Αν ο εκλογέας δεν βάλει σταυρό προτίμησης στο κόμμα, αλλά επιλέξει ένα υποψήφιο από το άλφα κόμμα και έναν από το βήτα κόμμα, τότε παίρνει πενήντα τοις εκατό το ένα κόμμα , πενήντα το άλλο και πενήντα έκαστος υποψήφιος από τα κόμματα.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι επανέλαβε την δήλωσή του ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αποσύρει την δική του πρόταση, αν μπορεί να υποστηριχθεί η πρόταση των Οικολόγων για τις ευρωεκλογές, και του ΔΗΣΥ για τις δημοτικές εκλογές.

Αυτή η τοποθέτηση, είπε, έχει ανοίξει το δρόμο για να γίνει ένας διάλογος με πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, υπάρχουν ανησυχίες από πλευράς μικρών κυρίως κομμάτων ότι με την οριζόντια ενδεχόμενα να υπάρξει πριμοδότηση υποψηφίων από μεγάλα κόμματα σε βάρος μικρών, αλλά θα πρέπει, είπε, να δείξουμε όλοι καλή διάθεση και καλή θέληση να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική πρόταση που θα κάνει το πρώτο βήμα για ευρωεκλογές.

Εξέφρασε την άποψη ότι όταν γίνει η αρχή και εφαρμοστεί και αποδειχθεί επιτυχής η πρόταση, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για βελτίωση της νομοθεσίας ώστε να διευκολύνονται και ανεξάρτητοι υποψήφιοι να διεκδικούν τις εκλογές με πραγματικές δυνατότητες εκλογής γιατί αν αφήσουμε την κατάσταση ως έχει, κανένας ανεξάρτητος δεν θα εκλεγεί είτε ευρωβουλευτής ή βουλευτής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Τα πάνω κάτω στο ΔΣ της Cyta από γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα

«Ο καλύτερος κουγκάς της κυβέρνησης!!! Καλλύτερο εν θέλει!!! Aκούεις τον και σβήνεις την τηλεόραση!!! ...»
knak  |  20:48

#PoliticsBlog Οι εμετοί, τα ξερατά και πιθανές θεραπείες

«η τάση προς εμετό μπορεί να προκλήθηκε απο το βούρκο στον οποίο κυλιέται ο Γενικός Εισαγγελέας »
leoegotora  |  12:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση