ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

Κληρίδης: Δική μου αρμοδιότητα η διεξαγωγή έρευνας

Η σύνθεση της ερευνητικής επιτροπής αποφασίζονται από τον γενικό εισαγγελέα λέει ο Κώστας Κληρίδης μετά τις εξαγγελίες Αναστασιάδη

Newsroom K

Μπορεί ο Νίκος Αναστασιάδης να εξήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας από ξένους εμπειρογνώμονες για τα όσα διαμείφθηκαν στον Συνεργατισμό και οδήγησαν στη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων στα 7.5 δις ευρώ, ωστόσο ο Κώστας Κληρίδης θέλησε να διευκρινίσει μέσω επιστολής του πώς την εξουσία για την διεξαγωγή έρευνας έχει ο ίδιος, και συνεπώς όχι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του πως η έρευνα που θα διεξαχθεί από ξένους εμπειρογνώμονες θα αφορά και την περίοδο πριν από το 2013, αλλά και την πενταετία διακυβέρνησής του, ούτως ώστε να διαφανεί πώς και γιατί ο Συνεργατισμός έφτασε να έχει 7.5 δις ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είχαν βεβαίως προηγηθεί δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που υπογράμμιζε πως θα τεθεί ζήτημα και για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Διευκρινήσεις στην όλη κατάσταση θέλησε να δώσει ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, στέλνοντας το μήνυμα πως ο ίδιος έχει την εξουσία για την σύσταση της επιτροπής.

«Επειδή διαφαίνεται κάποια σύγχυση ως προς το θέμα του διορισμού Ερευνητικής Επιτροπής για τα θέματα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Δυνάμει του περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, Κεφ. 44, ως έχει τροποποιηθεί, εφόσον διαφαίνεται ότι στα υπό διερεύνηση ζητήματα εμπλέκεται το Υπουργικό Συμβούλιο και/ή Υπουργοί, το μόνο όργανο το οποίο έχει εξουσία να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή, είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας με Διάταγμά του, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενέργεια από το Υπουργικό Συμβούλιο.

2. Κάθε Διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει του Νόμου θα πρέπει να περιέχει:

(α) τα ονόματα των μελών της Επιτροπής,

(β) τον διορισμό του Προέδρου της Επιτροπής,

(γ) τους όρους εντολής της Επιτροπής,

(δ) τα ονόματα οποιωνδήποτε προσώπων που εξαιτίας των ειδικών γνώσεων τους πάνω στο θέμα της έρευνα ή διαφορετικά, μπορεί να τους ζητηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ή το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανάλογα με την περίπτωση, να παρακαθίσουν ως εκτιμητές μαζί με την Επιτροπή,

(ε) τις εξουσίες με τις οποίες περιβάλλεται η Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου αυτού,

(στ) την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων της Επιτροπής.

3. Έπεται ότι, τόσο τα ονόματα των μελών της Επιτροπής όσο και οι όροι εντολής της και τα άλλα στοιχεία, τα οποία απαιτείται όπως περιληφθούν στο Διάταγμα, αποφασίζονται από τον Γενικό Εισαγγελέα χωρίς καμία συνεννόηση με το Υπουργικό Συμβούλιο.

4. Σύμφωνα πάντα με το Νόμο, ως Επίτροποι, διορίζονται πρόσωπα επιλεγέντα μεταξύ προσώπων ανώτατου επαγγελματικού και ηθικού επιπέδου, από τα οποία τουλάχιστον ο ένας είναι νομομαθής που κατέχει τα προσόντα να διοριστεί ως Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου (δηλαδή τουλάχιστον 12ετή άσκηση της δικηγορίας ή υπηρεσία σε δικαστική θέση) ή είναι πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

5. Λόγω της εξειδικευμένης φύσης των εμπλεκομένων στην έρευνα θεμάτων, απαιτείται επίδειξη ιδιαίτερης προσοχής τόσο στην επιλογή των Επιτρόπων οι oποίοι θα πρέπει να κατέχουν τα απαιτούμενα κατάλληλα προσόντα, να μην έχουν οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων και ασφαλώς να αποδεχθούν όπως προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή απαιτείται στον καθορισμό με σαφήνεια και ακρίβεια, των Όρων Εντολής της Επιτροπής που θα αποτελέσουν το πλαίσιο εντός του οπoίου θα διεξαχθεί η έρευνα.

6. Για υλοποίηση των ανωτέρω έχει αρχίσει σχετική προεργασία, η οποία αποσκοπεί στη διεξαγωγή της έρευνας προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ώστε να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, θα δημοσιοποιηθούν» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση