ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Κυπριακό: Ζητούμενο η λειτουργικότητα με όλα τα σενάρια στο τραπέζι

Η συζήτηση από το πρωτοσέλιδο της «Κ», τι είπε για το θέμα σήμερα έρωτηθείς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Μια νέα περίοδος ξεκίνησε στο δημόσιο διάλογο για το κυπριακό, μετά το πρωτοσέλιδο της «Κ» αναφορικά με το ότι η συνομοσπονδία βρίσκεται στο τραπέζι, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αντρέα Παράσχου, διευθυντή της εφημερίδας, το θέμα έχει φέρει σε συζητήσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έναντι εδάφους, σημαίας και ονομασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέματα για τα οποία έχει γίνει ανοικτή συζήτηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ενώ φαίνεται να είναι ενήμεροι τόσο η κ. Μογκερίνι όσο και η κ. Μέρκελ. 

Μάλιστα, ερωτηθείς σήμερα και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για δύο κράτη και για συνομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ένα θέλω να πω, και δημόσια: αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο ή το δίλημμα να συζητούμε για άλλες μορφές λύσης, είτε λέγονται συνομοσπονδίας είτε δύο κρατών, αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση είναι πως για να πετύχουμε αυτό που διαχρονικά ετέθη ο στόχος, είναι η λύση να είναι λειτουργική και το κράτος πλήρως ανεξάρτητο».

Υπό αυτή την έννοια για το κυπριακό εφεξής η συζήτηση θα κινηθεί αμιγώς πάνω στη λειτουργικότητα, και ως εκ τούτου δεν λείπει κανένα εκ των σεναρίων, που κυκλοφορούσαν στο παρασκήνιο, από το τραπέζι. 

Η συνέχεια επί της λειτουργικότητας 

Αυτό που εννοείται ότι έχει σειρά, είναι να διαφανεί σε ποιο πλαίσιο θα γίνει εφεξής η συζήτηση, νοουμένης και της άφιξης της κ. Λουτ στην Κύπρο, η οποία από μόνη της «δείχνει» ένα πρόβλημα για την ώρα. Η κ. Λουτ έρχεται να δώσει προτάσεις που θα ξεκλειδώσουν τη διαδικασία και άρα τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, κάτι που είπαν πηγές, αν μπορούσαν να το κάνουν οι δυο πλευρές δεν θα ήταν απαραίτητη η κάθοδός της.

Γεγονός που συνάδει με τα όσα αποκάλυψε η «Κ» εφόσον κύριος προβληματισμός παραμένει η λειτουργικότητα του κράτους, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο όπως ήδη αναφέρθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει κρύψει τους προβληματισμούς του και έχει εξωτερικεύσει τις σκέψεις του. Αυτό δεν σημαίνει την ίδια ώρα, πως όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν δεν θα γίνουν.

Image result for αναστασιαδης ακκιντζι

Αναμένεται έτσι από μέρα σε μέρα να δοθεί το πράσινο φως σε νομικό οίκο για εκπόνηση μελέτης αναφορικά με το πώς μπορεί να καταστεί αποκεντρωμένη η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, απόφαση που όπως λένε οι πληροφορίες, ανήκει εξ ολοκλήρου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Μάλιστα η προσπάθεια αποκέντρωσης θα κινηθεί πέριξ κυρίως των θεσμών, ωστόσο αναμένεται να φανεί η κατεύθυνση που θα πάρει το θέμα μετά τη μελέτη. 

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και στη συνάντησή του Προέδρου με τον Μουσταφά Ακιντζί,ωστοσο το ζήτημα που αναμένεται να είναι κυρίως το βαρόμετρο για το κυπριακό, δεν είναι άλλο από το ΦΑ και τις ποσότητες που εμπεριέχονται στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Ο προβληματισμός 

Το γεγονός πάντως ότι ήδη έχει προκληθεί προβληματισμός γύρω από το θέμα διαφαίνεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από την ερώτηση που έθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος για το αν θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πως κάτι τέτοιο (λύση συνομοσπονδίας) θα μπορούσε να περάσει από την ε/κ πλευρά. Θέση του Νίκου Αναστασιάδη αποτελεί το πως ως έχουν σήμερα τα δεδομένα και όπως έχει σχηματοποιηθεί η Διζωνική Δικοινωτική ομοσπονδία, δεν είναι λειτουργική.

Πάντως η αποκάλυψη των προαναφερομένων και όχι μόνο από το ρεπορτάζ της «Κ», δεν έγινε δεκτό από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ο οποίος έσπευσε το πρωί της Κυριακής μέσα από το Twitter, να το διαψεύσει.

«Διαψεύδω ότι ο ΠτΔ έχει θέσει τέτοιο θέμα ενώπιον μου και σημειώνω πως η συγκεκριμένη εφημερίδα ουδέποτε επικοινώνησε μαζί μου σε σχέση με το δημοσίευμα. Με τον @AnastasiadesCY ανταλλάξαμε απόψεις για την «χαλαρή ομοσπονδία» για την οποία το ΔΗΚΟ διατηρεί έντονες επιφυλάξεις», έγραψε στο Twitter.

Απάντησε στο παραπάνω ο διευθυντής της «Κ» Αντρέας Παράσχος: «Αγαπητέ @NicholasPapadop 30 χρόνια στη δημοσιογραφία ουδέποτε έγραψα οτιδήποτε ψευδές. Μετά τη συνάντηση σας με @AnastasiadesCY μιλήσατε με στενούς συνεργάτες σας και τουλάχιστον ένα πολιτικό αρχηγό».

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X