ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το βάρος στους όρους αναφοράς από όλους στο Εθνικό

Επαναλήφθηκε πως η λύση πρέπει να είναι τέτοια που να μη δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργικότητα του κράτους, δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην κρισιμότητα των στιγμών και κυρίως στη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, στο περιεχόμενο αυτών και στο αν θα υπάρξει συμφωνία, στάθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά την ενημέρωση τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επικρατεί ο προβληματισμός για το τί έπεται αν δεν υπάρξει συμφωνία και, σε δεύτερο χρόνο, αν σημειωθεί επανέναρξη συνομιλών και πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Χωρίς οι πολιτικοί αρχηγοί να προβούν σε αποκαλύψεις για το περιεχόμενο της ενημέρωσης, δεν έκρυψαν ωστόσο οπως αντιλαμβάνεται η «Κ» πως αναμένουν την κ. Λουτ με αγωνία, κυρίως για επόμενα βήματα σε περίπτωση μη συμφωνίας, κάτι που για την ώρα δεν μπορεί να απαντηθεί από κανέναν. Το ερώτημα άλλωστε το έθεσε και ο Πρόεδρος Αναστασιαδης κατά τη διάσκεψη Τύπου.

Δηλώσεις αρχηγών 

Αβέρωφ: Τύχαμε ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέριξ της συνάντησης με την κ. Λουτ αλλά και εκείνης με τον κ. Ακιντζι. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ενημέρωση, με την επαναβεβαίωση της θέσης μας για επανέναρξη συνομιλιών εντός του πλαισίου Γκουτέρες. Επαναλήφθηκε πως η λύση πρέπει να είναι τέτοια που να μη δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργικότητα του κράτους.

Αντρος: Όπως λέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς ενημέρωσε για τις συναντήσεις του. Εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό. Η διαμόρφωση των όρων αναφοράς θα δείξει που στεκόμαστε σήμερα και που θέλουμε να πάμε. Είναι σημαντικό αυτό για να έχουμε ξεκάθαρο πλαίσιο για το που πάνε οι διαπραγματεύσεις. Έκκληση μας είναι να συνεχιστεί η συζήτηση στη βάση που έχει διαμορφωθεί ως σήμερα. Ως προς τους όρους αναφοράς, το ΑΚΕΛ εξέφρασε τους φόβους του ως προς το να μην υπάρξει συμφωνία. Η δε συμφωνία σε αυτούς δεν πρέπει να εκτρέπει το κυπριακό από το πλαίσιο των ΗΕ και των θέσεων πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Νικόλας: Δεν θα μπω στην ουσία του τι συζητήθηκε στο εθνικό. Άποψη μας είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί για να μην πετύχει η Τουρκία ανταλλάγματα για την επαναδιαπραγμάτευση, είτε στην ΑΟΖ, ώστε να συνδεθούν ζητήματα που δεν είναι συνδεδεμένα. Ως προς τους όρους αναφοράς, ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε στο τι θα συμπεριλαμβάνουν αυτοί οι όροι ως το σημαντικό.

Προδρόμου: Ακούστηκαν απόψεις εκφράστηκαν και ανησυχίες

Ενημέρωσε, είπε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τις συναντήσεις που είχε με Λουτ και Ακιντζί και για τη διαδικασία των όρων αναφοράς. Ακούστηκαν απόψεις εκφράστηκαν και ανησυχίες. Ως προς την αποκέντρωση εξουσιών, ο Πρόεδρος σέβεται απόψεις που έχουν ακουστεί έχει και τη δική του άποψη. Έχουν δοθεί εξηγήσεις για το θέμα και ο Πρόεδρος θα επιδιώξει σε μια ενδεχόμενη συμφωνία να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα.

Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει όλοι να έχουν υπόψη ότι «εκείνο που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους». Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποκέντρωσης εξουσιών στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβεται τις απόψεις που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα, αλλά έχει και την δική του άποψη στη βάση των δεδομένων που διαμορφώνονται». Είπε επίσης ότι έχουν δοθεί πλήρεις εξηγήσεις για το ζήτημα και «δεν θα ωφελούσε μια συζήτηση, η οποία μετά από ένα σημείο υπεισέρχεται σε άγονο έδαφος». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει σε μια ενδεχόμενη συμφωνία να εξασφαλιστεί απολύτως η λειτουργικότητα του κράτους, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι θα περιέχουν οι όροι αναφοράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα συγκεκριμενοποιηθούν όταν συνεχιστεί η διαδικασία και υπάρξει νέα συνάντηση με την κ. Λουτ. Ανέφερε, ωστόσο ότι  δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη ημερομηνία για την επάνοδο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ο κ. Προδρόμου κλήθηκε να σχολιάσει και αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ότι με βάση την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ η όποια διαδικασία δεν θα είναι ανοιχτού τέλους. «Ουδέποτε η ελληνική κυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμούσαν μια διαδικασία ανοιχτού τέλους» είπε ο κ. Προδρόμου, συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να τελειώσει η τουρκική κατοχή αν είναι δυνατόν σήμερα».

Σε ερώτηση αν αυτό συνεπάγεται κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια πληροφορία ή γνώση».

Ως προς τη διάνοιξη οδοφραγμάτων είπε ότι εφαρμόζονται συμφωνίες του 2015. Για τα ενεργειακά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως επειδή η Τουρκία επιλέγει να φέρει κάθε μέρα το θέμα μπροστά ενώ το συμφέρον της Κύπρου επιβάλλει ψυχραιμία. "Επειδή βλέπουμε μια προσπάθεια από την τουρκική πλευρά να μεταδίδουν εικόνες, και μονταρισμένες, θα ήταν σκόπιμο να μη λέμε πολλά λόγια. Έκκληση της κυβέρνησης είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι" είπε για το θέμα. 

Ποιοι βρέθηκαν στο Εθνικό

Στη συνεδρίαση μετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Έφη Ξάνθου, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.
 
Παρόντες ήταν επίσης ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, και ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση