ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα βλέμματα στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων

Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργούνται από την πρόθεση της Shell για εκμετάλλευση μέρους των τεμαχίων «Αφροδίτη-Λεβιάθαν»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε νέο επίπεδο φαίνεται να αποκτά και το κομμάτι της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της κυπριακής Δημοκρατίας, μετά που μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν γνωστές τις προθέσεις της Shell, εν προκειμένω.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ, η εταιρεία είναι έτοιμη για από κοινού αγορά μέρος των κοιτασμάτων «Αφροδίτη-Λεβιάθαν», 10 BCM το χρόνο, με το κόστος της εν λόγω συμφωνίας, αν κλείσει τελικά, να φτάνει σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 25δις δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια. Κι αυτό την ώρα που η Τουρκία κρατάει την ένταση, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο σε υψηλότατο επίπεδο, γεγονός που φέρει τη σημασία του. Πρέπει βεβαίως να τονιστεί πως τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ έχουν ακόμη και μεταξύ τους διαφορές που πρέπει να υπερκεραστούν, τεχνικού επιπέδου ανάμεσα στις δυο ΑΟΖ, ωστόσο διαφαίνεται πως αυτές δεν θα σταθούν εμπόδιο στους περαιτέρω σχεδιασμούς.

Ζήτημα πάντως για την ώρα παραμένει, όπως τονίζουν και τα σχετικά δημοσιεύματα, το πώς θα γίνει η μεταφορά του ΦΑ από τα εν λόγω κοιτάσματα προς το εργοστάσιο υγροποίησης που έχει η Shell στην Αίγυπτο, με το σενάριο νέου υποθαλάσσιου αγωγού από την περιοχή στο IDKU, να είναι το πιο πιθανό. Τη δική τους δε βαρύτητα αναμένεται να έχουν και οι τιμές του ΦΑ που αποτελούν από τεχνοκρατικής πλευράς και όπως λένε οι αρμόδιοι εμπόδιο που για την ώρα που δεν καθιστά συμφέρουσα την όποια κινητικότητα. Ωστόσο είναι δεδομένος ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός εταιρειών όπως η Shell, οπότε και αν κριθεί πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για μια τέτοια κίνηση, τότε και θα λάβει χώρα.

Φουλ και οι διπλωματικές μηχανές

Την ίδια που ο διεθνής Τύπος αναλύει τα προαναφερόμενα δεδομένα στην περιοχή, το διπλωματικό μέτωπο έχει στραμμένο το βλέμμα και στις Βρυξέλλες.

Με φόντο τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βουλγαρία, το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας , των λεγομένων αλλά και των πεπραγμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, παραμένει στην πρώτη γραμμή για Λευκωσία-Αθήνα. Εφόσον θα προηγηθεί Σύνοδος στις Βρυξέλλες πριν αυτής στη Βάρνα, αρμόδιες πηγές τονίζουν πως εκεί θα εκεί θα κριθούν και τα όσα πράττει η Τουρκία αλλά και αν τελικά γίνει κι αυτή καθαυτή η Σύνοδος στη Βουλγαρία, με το βέτο προς την τέλεση να είναι στο τραπέζι. Κάτι που σημαίνει ότι Λευκωσία και Αθήνα θεωρούν, και εκ των πραγμάτων έτσι είναι, πως παρά το ότι δεν υπάρχει άμεση χρονικά κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, τα όσα επαναλαμβάνονται από πλευράς Άγκυρας είναι καταδικαστέα.

Την ίδια ώρα ωστόσο διπλωματικές πηγές επιμένουν πως αν γίνει η Σύνοδος στη Βάρνα, που επαναλαμβάνεται ότι άπτεται και κονδυλίων της ΕΕ προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό, θα είναι ευκολότερο να γίνουν εκ του συστάδην παραστάσεις προς την Τουρκία, παρά να μη λάβει χώρα, κάτι που θα έχει λιγότερο αντίκτυπο για την τελευταία.

Οι πληροφορίες πάντως από το παρασκήνιο των Βρυξελλών λένε πως η Σύνοδος στη Βάρνα θα γίνει κανονικά.

Η δε κάθοδος του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ στις 16 του μήνα, αναμένεται να έχει διαστάσεις, εις διπλούν. Και ως προς το ΦΑ αλλά και τα όσα πράττει η Τουρκία, ενώ κινητικότητα αναμένεται και από τον αμερικανικό παράγοντα εντός Κύπρου, και λόγω της προαναφερόμενης επίσκεψης αλλά και όχι μόνο, το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση