ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα έβαλαν με Άντρο, ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ

Αφορμή οι δηλώσεις του γ.γ του ΑΚΕΛ για αντιφάσεις και παλινδρομήσεις του Προέδρου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στο στόχαστρο τόσο του ΔΗΣΥ όσο και του ΔΗΚΟ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά και τις επικρίσεις του για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο κυπριακό. Ο κ. Κυπριανού αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία κατήγγειλε τον Πρόεδρο για αντιφάσεις και παλινδρομήσεις, ενώ άφησε και αιχμές για τα περί λύσης δύο κρατών που ενισχύονται το τελευταίο διάστημα. Τόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου μέσα από δηλώσεις του όσο και το ΔΗΚΟ μέσω ανακοίνωσης φρόντισαν να απαντήσουν στον κ. Κυπριανού πως δεν ευθύνεται η ε/κ πλευρά για το αδιέξοδο αλλά η τουρκική πλευρά.

Ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν «να κατηγορούμε την δική μας πλευρά, τρεις ημέρες από τις τουρκικές εκλογές και την επομένη των τουρκικών εκλογών ότι καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και δεν κάναμε κάτι να επαναρχίσει ο διάλογος; Είναι λογικό και πραγματιστικό αυτό το πράγμα;».

Το ΔΗΚΟ μέσω γραπτής ανακοίνωσης επεσήμανε πως αντί ο «Άντρος Κυπριανού να αναλώνεται σε προσβλητικές αναφορές κατά των θέσεων του Ενδιάμεσου Χώρου για το κυπριακό, ας αναλογιστεί γιατί η τουρκική πλευρά εκμεταλλεύεται σε πολλές περιπτώσεις τις θέσεις που ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εκφράζει δημόσια».

Χάσαμε το μέτρο

Ιδιαίτερα έντονος ήταν για πρώτη φορά ο Αβέρωφ Νεοφύτου απέναντι στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ. Όπως επεσήμανε η κριτική που γίνεται είναι τραβηγμένη. «Το πιο ήπιο που μπορώ να πω. Ασκήθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη η πιο οξεία κριτική για το κυπριακό τρεις ημέρες πριν τις τουρκικές εκλογές και μια ημέρα μετά από την επανεκλογή του Ερντογάν» σημείωσε.

«Όταν κατηγορείς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μένει με σταυρωμένα χέρια και δεν κάνει κάτι να ξεκινήσει ο διάλογος, τρεις ημέρες, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία και το επαναλαμβάνεις την επομένη των προεδρικών εκλογών της Τουρκίας. Ειλικρινά. Χάσαμε το μέτρο σε αυτό τον τόπο; Και δεν θα μπω στις απόψεις του κ. Μαλά και του κ. Άντρου Κυπριανού. Δεν είμαι εξ’ εκείνων. Αν ήταν το ΑΚΕΛ, και υπήρχε η άποψη του Αβέρωφ Νεοφύτου και του προεδρικού μας υποψηφίου, θα χρησιμοποιείτο από το ΑΚΕΛ από το πρωί μέχρι το βράδυ από τον γενικό γραμματέα μέχρι το τελευταίο στέλεχος. Εγώ το αποφεύγω» σημείωσε ο κ. Νεοφύτου διερωτώμενος αν είναι δυνατόν «να κατηγορούμε την δική μας πλευρά, τρεις ημέρες από τις τουρκικές εκλογές και την επομένη των τουρκικών εκλογών ότι καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και δεν κάναμε κάτι να επαναρχίσει ο διάλογος; Είναι λογικό και πραγματιστικό αυτό το πράγμα»;

Και τι δεν κάναμε…

Στις επικρίσεις του κ. Κυπριανού ότι πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η δική μας πλευρά ο Αβέρωφ Νεοφύτου επεσήμανε πως «και τι δεν κάναμε. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το κόμμα που στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν καθόμαστε με ένα μικρόφωνο στο χέρι. Και στην Ουάσιγκτον πήγαμε, και στην Γαλλία πήγαμε και μιλώ για τον ΔΗΣΥ. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις επαφές του, και στην Ευρώπη, έδωσε την έγκρισή του για την αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, την κυρία Λούτε, και ακόμη μέχρι σήμερα που μιλάμε η Τουρκική πλευρά δεν έδωσε την έγκρισή της. Πώς θα ξεκινήσει ο διάλογος χωρίς να προηγηθεί μια βολιδοσκόπηση από τον ΓΓ όταν η άλλη πλευρά αρνείται ακόμη και το ελάχιστο: να εγκρίνει την ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα».

Παρερμηνείες τα περί δύο κρατών

Απαντήσεις έδωσε ο Συναγερμικός Πρόεδρος για τις επικρίσεις ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θέλει λύση.

«Όταν ο άλλος μιλά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν λέει ‘ότι θέλω λύση του κυπριακού, αλλά στέλλω το μήνυμα ότι δεν μπορώ να δεχτώ λύση εάν δεν διασφαλίσω την ασφάλεια του λαού μου και αποκόψω τον ομφάλιο λώρο που έχει να κάνει με την ασφάλεια μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου με τις τουρκικές εγγυήσεις και τα κατοχικά στρατεύματα’, και φτάνουμε στο σημείο, που έχετε πει, να ερμηνεύεται, εγώ λέω να παρερμηνεύεται, από κάποιους ότι δήθεν ο ΠτΔ τα λέει αυτά γιατί δεν θέλει λύση του κυπριακού, γιατί δεν στηρίζει την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» σημείωσε για να προσθέσει ο ΔΗΣΥ είναι «η πολιτική δύναμη που ιδρύθηκε, λοιδορήθηκε, χτυπήθηκε γιατί είπαμε το απλό και πραγματιστικό: Στην επιδίωξη του ευκταίου, δυστυχώς το τι πετυχαίνουμε είναι να χειροτερεύουμε το εφικτό».

ΔΗΚΟ: Τις θέσεις του Άντρου εκμεταλλεύεται η Άγκυρα

Έντονη υπήρξε και η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ. Σε γραπτή ανακοίνωση το κόμμα του Κέντρου ασκήσει έντονη κριτική για τις δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού το τελευταίο διάστημα. «Αντί ο κ. Άντρος Κυπριανού να αναλώνεται σε προσβλητικές αναφορές κατά των θέσεων του Ενδιάμεσου Χώρου για το κυπριακό, ας αναλογιστεί γιατί η τουρκική πλευρά εκμεταλλεύεται σε πολλές περιπτώσεις τις θέσεις που ο ίδιος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εκφράζει δημόσια.

Είναι απαράδεκτο να επικρίνεται η Ελληνοκυπριακή πλευρά για το τέλμα στο κυπριακό, καθώς με αυτόν τον τρόπο, αποενοχοποιείται η Τουρκία.

Ο κ. Άντρος Κυπριανού πρέπει επίσης να αναλογιστεί, γιατί για τέσσερα χρόνια, δηλαδή μέχρι πριν τις προεδρικές εκλογές, υποστήριζε πλήρως την πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη στο κυπριακό.  

Αυτή η πολιτική, του κ. Αναστασιάδη και του ΑΚΕΛ είναι που έφεραν το κυπριακό στη χειρότερη θέση από ποτέ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΑΚΕΛ: Μασημένα λόγια και αμφισημίες 

Εκ μέρους του Άντρου Κυπριανού ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου καλώντας τον Πρόεδρο να είναι ξεκάθαρος σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και για επίτευξη λύσης στη βάση της ΔΔΟ. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως οι αμφισημίες και τα μασημένα λόγια δεν έχουν καμία θέση στη συγκεκριμένη περίοδο. 

"Πριν από τις εκλογές στην Τουρκία όλοι έλεγαν ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε έναρξη των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι εκλογές στην Τουρκία έχουν τελειώσει και είναι φανερό ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ επιθυμεί να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Έχει μεγάλη σημασία, σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, ποια θα είναι η στάση και τι πρέπει να λέει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, και εν γένει η Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό ο Πρόεδρος να είναι ξεκάθαρος για το τι θέλει η Ελληνοκυπριακή πλευρά σε σχέση με το κυπριακό. Η θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπορεί να είναι άλλη από τη θέση που εδώ και καιρό έχει διατυπώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, για να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία σε σχέση με το κυπριακό. Η θέση του Γενικού Γραμματέα, την οποία και επανέλαβε στην τελευταία του έκθεση, είναι ξεκάθαρη: επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, διαφυλάσσοντας και αξιοποιώντας το υλικό που έχει συσσωρευθεί όλα αυτά τα χρόνια στις διαπραγματεύσεις και συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Κρανς Μοντανά. Δηλαδή, παράλληλη και διασταυρούμενη συζήτηση σε δύο τραπέζια, ένα για την εσωτερική πτυχή και ένα για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού, των έξι θεμάτων που έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας.
Οι αμφισημίες και τα μασημένα λόγια δεν έχουν καμία θέση στη συγκεκριμένη περίοδο. Η προσέγγιση που λέει ότι θα πρέπει να ικανοποιούμε τα αυτιά στο εσωτερικό μέτωπο δεν είναι βοηθητική. Θα πρέπει να απαντήσουμε στις προκλήσεις της περιόδου και να είμαστε ξεκάθαροι χωρίς μασημένα λόγια.
Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το τι θα κάνει η Τουρκία. Το τι θα κάνει η Τουρκία θα διαφανεί στην πράξη, θα διαφανεί από τις απαντήσεις που θα δώσει. Εμείς όμως, δεν μπορούμε να εξαρτούμε τη δική μας θέση από τις θέσεις της Τουρκίας. Εμείς να είμαστε ξεκάθαροι. Εάν η Τουρκία ανταποκριθεί και τελικά επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, έτσι όπως το επιθυμεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τότε καλώς. Αν όχι, τότε τουλάχιστον να έχει την ευθύνη η Τουρκία για την μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και όχι η δική μας πλευρά.
Καλούμε, λοιπόν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ξεκάθαρος σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά και με τον επιδιωκόμενο στόχο για επίτευξη λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, για τερματισμό της κατοχής, για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας" ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ αποδεικνύει την ρητορική ενδιάμεσου χώρου που υιοθετεί το ΑΚΕΛ ανέφερε σε δηλώσεις του ο Στέφανος Στεφάνου απαντώντας στο ΔΗΚΟ. «Μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υιοθετεί τη ρητορική και τις θέσεις του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου δεν μπορούσε να υπάρξει από τη σημερινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ που διαμαρτύρεται γιατί το ΑΚΕΛ ασκεί κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα, οι Τουρκικές επιδιώξεις εξυπηρετούνται καλύτερα όταν δεν υπάρχουν συνομιλίες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν στα μάτια της Διεθνούς κοινότητας η Τουρκία εμφανίζεται αποενοχοποιημένη, όπως συμβαίνει δηλαδή την τελευταία περίοδο. Είναι κατά αυτή την περίοδο που η Τουρκία παρεμπόδισε ερευνητική γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός διεθνώς.

Η πολιτική του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό ήταν και είναι η εμμονή σε επίλυση του Κυπριακού με συνέπεια στις αρχές που έχουν συμφωνηθεί. Ούτε άλλαξε πριν τις Προεδρικές, ούτε θα αλλάξει. Αυτό που σίγουρα άλλαξε είναι η πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη, που πλέον βρίσκει ισχυρούς υπερασπιστές στο ΔΗΚΟ και τον λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο.
Τα παραμύθια επιτέλους πρέπει να τελειώσουν. Το ΑΚΕΛ δεν κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τέλμα στο κυπριακό. Το ΑΚΕΛ επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είχε ευκαιρία να στριμώξει τη Τουρκία στο Κρανς Μοντανά και δεν το έπραξε με αποτέλεσμα η Τουρκία να ξεγλιστρήσει, να εισπράττει επαίνους από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, και σε μας μαζί με την Τουρκοκυπριακή πλευρά να μένουν οι ευθύνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X