ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Tα ελληνικά ΜΜΕ για το Κυπριακό μετά το Κρανς Μοντάνα

Εκτενείς είναι οι αναφορές στον ελληνικό Τύπο για την επόμενη μέρα της διάσκεψης για το Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Αρκετά άρθρα, αναλύσεις, αλλά και παρασκηνιακές πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό, την περασμένη Παρασκευή τα ξημερώματα, στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.

Κάποια εξετάζουν τί έγινε στη Διάσκεψη για την Κύπρο, και άλλα πραγματεύονται το ερώτημα «τί θα συμβεί από εδώ και πέρα στο Κυπριακό».

Καθημερινή

Σε βασικό της άρθρο η «Καθημερινή» της Κυριακής υποστηρίζει ότι δεν ήταν έκπληξη η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας για την επίλυση του Κυπριακού, διότι «η 'Αγκυρα χρησιμοποίησε τη διάσκεψη για να επισημοποιήσει την αμετακίνητη στάση της στο θέμα της παραμονής των στρατευμάτων κατοχής, που διατηρεί στο νησί ως εγγυήτρια δύναμη».

Το ερώτημα που πλέον, κατά την αθηναϊκή εφημερίδα τίθεται, αφορά τα επόμενα βήματα της Τουρκίας. Υποτίθεται, σημειώνει η «Κ», ότι αυτά θα αποφασιστούν σε διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου στην τουρκική πρωτεύουσα, αλλά και σε συνεννόηση με τους Τουρκοκυπρίους. Kατά την άποψή της «το πιθανότερο είναι ότι (αυτά τα βήματα) έχουν ήδη σχεδιαστεί, και με δεδομένο ότι το καθεστώς Ερντογάν είναι απρόβλεπτο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Το μόνο βέβαιο», τονίζεται στο βασικό άρθρο της εφημερίδας, «είναι ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει το Κυπριακό σε νέα βάση, χωρίς διζωνική, δικοινοτική αφετηρία». Και εκτιμά ότι «πρώτο δείγμα των διαθέσεών της αναμένεται να φανεί στην κυπριακή ΑΟΖ».

liberal.gr

Με άρθρο στην ιστοσελίδα ενημέρωσης και άποψης liberal.gr υπό τον τίτλο «Υπάρχει ελπίδα στο Κυπριακό; Το ναυάγιο στις βουνοκορφές της Ελβετίας και η επόμενη ημέρα», ο διπλωματικός συντάκτης Νίκος Μελέτης, που κάλυψε και τη διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα, αφού σημειώνει πρώτα ότι δεν είναι λίγοι πια αυτοί που υποστηρίζουν ότι εάν δεν κατόρθωσαν οι «ομογάλακτοι» Ταλάτ-Χριστόφιας και οι πιο μετριοπαθείς Αναστασιάδης-Ακιντζι να επιτύχουν την συμφωνία για λύση του Κυπριακού, πιθανότατα δύσκολα θα βρεθεί και πάλι τέτοια συναστρία, προσθέτει ότι το βασικό νέο δεδομένο είναι ότι η Τουρκία αγνόησε και τις πιο σημαντικές παραχωρήσεις του Νίκου Αναστασιάδη επιδιώκοντας να τα πάρει «όλα» στο Κυπριακό.

«Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που πρέπει και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας εν κατακλείδι τα εξής, κατά την γνώμη του, δεδομένα: «Η μονιμοποίηση και αποδοχή τους στάτους κβο έχει κόστος. Η λύση θα έχει κόστος. Η οριστικοποίηση της διχοτόμησης θα έχει κόστος μεγάλο. Η κακή λύση είναι προφανές ότι θα έχει επίσης μεγάλο κόστος. Δωρεάν λύση στο Κυπριακό δεν υπάρχει και σαφώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποδεχθούμε ως λύση αυτή που συντηρεί τους ανοικτούς λογαριασμούς του παρελθόντος και ανοίγει και νέους λογαριασμούς για το μέλλον.»

Και επομένως, καταλήγει, «οι επιλογές θα έπρεπε να ανήκουν αποκλειστικά στους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Αλλά δυστυχώς, υπάρχει και η Τουρκία και με αυτή την Τουρκία δεν πρέπει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει σύντομα λύση του Κυπριακού».

Το βήμα

Το νέο ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν αποτέλεσε έκπληξη και τούτο διότι οι αδιάλλακτες θέσεις της 'Αγκυρας στα θέματα ασφαλείας και παραμονής των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και η επιμονή της στη διατήρηση των παράλογων επεμβατικών δικαιωμάτων, ήταν γνωστές από καιρό και επαναλήφθησαν και στη διάσκεψη της Ελβετίας, αναφέρει σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Ένα αναμενόμενο ναυάγιο», ο Γιάννης Καρτάλης στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Ναυτεμπορική

Η «Ναυτεμπορική», τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική της έκδοση, αναφερόμενη στην σύγκληση σήμερα στην Αθήνα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Νίκου Κοτζιά, εκφράζει την άποψη ότι στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας η Ελλάδα κατέβαλε κάθε προσπάθεια, προκειμένου να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού.

Σημειώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του ΕΣΕΠ στις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί σε αυτές τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν επί ένα δεκαήμερο και που προσέκρουσαν στην αδιάλλακτη, στάση της Τουρκίας η οποία, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, διέψευσε όλους όσοι είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της, οδήγησε σε αδιέξοδο και τίναξε στο αέρα τη διάσκεψη, αποκαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Huffingtonpost.gr

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Huffingtonpost.gr αναφέρεται στις κρίσιμες ώρες της νύχτας της περασμένης Παρασκευής όταν παίχτηκε, όπως περιγράφει, ένα διπλωματικό παιχνίδι με έντονες στιγμές.

Συζητιόταν ακόμη και το «σενάριο» για συνάντηση Πρωθυπουργών στη Νέα Υόρκη, μετά το πέρας της διάσκεψης, την επόμενη εβδομάδα, εφόσον, βεβαίως, τη νύκτα θα σημειωνόταν πρόοδος. Η Τουρκία δήλωνε επισήμως ετοιμότητα για λύση και διαλλακτικότητα, αλλά στην πραγματικότητα, μέσα σε κλίμα έντασης, αδιαλλαξίας, και επιθέσεων από την τουρκική πλευρά κατά της Λευκωσίας. Με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, να ζητά επίμονα από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να διατυπώσει σαφώς την τουρκική πρόταση, σημειώνεται.

Σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες, συνεχίζει η HP, στις δυο τα ξημερώματα, μεσολάβησε διάλειμμα, και ο Ν.Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον 'Ελληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Όταν ξανάρχισαν οι συζητήσεις, κυπριακή πλευρά φέρεται να ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τον Μ. Τσαβούσογλου να υποβάλει η Άγκυρα γραπτώς την τελική πρότασή της.

“Η τουρκική αντιπροσωπεία συνέχισε να προβάλλει αντιρρήσεις ως προς την υποβολή γραπτών προτάσεων, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι την πρότασή της την έχει εκθέσει στον Α.Γκουτιέρες. Τότε, ο τελευταίος παρενέβη και δήλωσε πως θα συντάξει ο ίδιος το κείμενο, δεδομένου ότι αυτός έχει τη συνολική εικόνα των προτάσεων που έχουν γίνει. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από παρόντες στις διαβουλεύσεις, όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε για κατάργηση εγγυήσεων – παρεμβατικών δικαιωμάτων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς πρόσθεσε την παρατήρηση 'άμεση' ('immediately'), η οποία και έγινε αποδεκτή από τον Α.Γκουτιέρες. Τότε, παρενέβη ο Μ.Τσαβούσογλου λέγοντας πως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την τουρκική πρόταση και ότι η Τουρκία επιμένει στη διατήρηση των εγγυήσεων για 15 χρόνια, και στη συνέχεια την επανεξέτασή τους. Κατόπιν, συνέχισε στο μήκος κύματος των γνωστών τουρκικών θέσεων, προκλήθηκε για μια ακόμη φορά αναστάτωση μεταξύ τουρκικής και κυπριακής αντιπροσωπείας, με τον ΓΓ του ΟΗΕ να κλείνει τη συζήτηση, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο».

«Εφημερίδα των Συντακτών»

Σε μία ανάλυσή της με τίτλο «Πού οδηγεί ο μαραθώνιος του Κυπριακού;», η «Εφημερίδα των Συντακτών» θέτει, κατ’ αρχάς, το πρόβλημα σε επίπεδο διαφορετικού προσανατολισμού της κάθε πλευράς.

«Οι δρομείς ξεκίνησαν μεν από την ίδια αφετηρία αλλά στην πορεία, αντί να τρέχουν ο ένας πλάι στον άλλο, άρχισαν να πορεύονται σε αντίθετη τροχιά. Πώς θα μπορέσει κάποιος να φτάσει στο τέρμα όταν οι δρομείς της μιας ομάδας βλέπουν το νήμα σε μια κατεύθυνση και οι άλλοι σε διαφορετική; Πώς θα συναντηθούν οι δρόμοι τους και θα τρέξουν μαζί μέχρι το τέρμα, αφού τρέχουν σε κυκλικό στίβο;»

Κατά την εφημερίδα, «το δυστύχημα είναι πως στο άθλημα του κυπριακού μαραθωνίου δεν υπάρχουν πια δυνατότητες βοήθειας προς τους δρομείς». Η εφημερίδα εγκαλεί τα Ηνωμένα Εθνη τα οποία, κατά τη γνώμη της, μετά το πάθημα της επιδιαιτησίας τους στο Μπούργκενστοκ το 2004, που παρήγαγε το σχέδιο Ανάν, έχουν πάθει και έχουν μάθει.

«Και όταν καείς με τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι. Έχουν νίψει βολικά τας χείρας τους, με τη σύμφωνη γνώμη, αν όχι και απαίτηση των πλευρών, βάφτισαν τις συνομιλίες 'κυπριακής ιδιοκτησίας', κρυβόμενοι πίσω από αυτό. Και όμως πόσα διεθνή προβλήματα βρήκαν τη λύση τους με τη διαμεσολάβηση και τις γεφυρωτικές προτάσεις τρίτων;», αναρωτιέται η «Εφ.Συν», που βλέπει ότι ΟΗΕ και ΕΕ μπορούν, υπό άλλες προϋποθέσεις, να παίξουν πιο ουσιαστικό ρόλο.

«Θα συνεχίσει επ΄άπειρον το καθεστώς της 'κυπριακής ιδιοκτησίας' ή μπορεί να αλλάξει; Φυσιολογικά διερωτάται κανείς, αν οι δυο πλευρές δεν τα βρίσκουν επί μονίμου και συνεχώς επαναλαμβανόμενης βάσεως, αν εμμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, ποιός είναι εκείνος που δικαιωματικά θα μπορούσε να τείνει χέρι βοηθείας ώστε να βγουν τουλάχιστον από το τέλμα; Αυτό μπορεί να το κάνει ένας οργανισμός κοινά αποδεκτός, όπως ο ΟΗΕ ή η ΕΕ, φτάνει βεβαίως να το αποδεκτούν και οι δυο πλευρές», αναφέρεται.

Επίσης, στην εν λόγω ανάλυση δεν αποκλείεται ως μία δεύτερη «πιθανή προοπτική» (η πρώτη, λέει, είναι η συνέχιση της ως τώρα πορείας), να επέλθει ένα βελούδινο διαζύγιο μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.

«Μια τέτοια εξέλιξη ασφαλώς δημιουργεί σε βάθος χρόνου νέα δεδομένα, τα οποία φυσιολογικά αλλοιώνουν το υφιστάμενο στάτους κβο. Πιθανότατα να αλλάξει ο δημογραφικός χάρτης του νησιού, στοιχείο που αυτονόητα εμπεριέχει κινδύνους και απειλές για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί το θέμα του φυσικού αερίου και των μελλοντικών εσόδων που υπολογίζονται σε πολλά δις, με τις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς, η κατάσταση θα περιπλακεί ακόμη περισσότερο. Θα χρειαστούν νέες αρχιτεκτονικές σχέσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία στο νότο και το παράνομο μόρφωμα στο βορρά. Οι νέες αυτές συνθήκες δεν αποκλείεται να θέσουν επί τάπητος καινούργιες προσεγγίσεις και, φυσικά, νέα θεώρηση των σχέσεων μεταξύ βορρά και νότου», καταλήγει η ανάλυση της εφημερίδας.

Αυγή

«Πραγματικό όνειδος για τον δυτικό πολιτισμό και την Ευρώπη του 21ου αιώνα αποτελεί η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και η αδυναμία εύρεσης μίας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό. Είναι αδιανόητη η διατήρηση τειχών, η οποία παραπέμπει στις σκοτεινότερες εποχές του Ψυχρού Πολέμου, και φυσικά απαράδεκτη είναι, επίσης, η διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και η παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων. Το Κυπριακό συνιστά εν τη γενέσει του πρόβλημα επεμβατισμού, ηγεμονισμού και εν τέλει εισβολής και κατοχής», γράφει στην εφημερίδα «Αυγή» ο Ιωάννης Σαρακιώτης, δικηγόρος-βουλευτής Φθιώτιδος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ριζοσπάστης

Η εφημερίδα Ριζοσπάστης, σε μία μακρά ανάλυσή της, θεωρεί πως «βήμα-βήμα κατοχυρώνονται τα διχοτομικά συστατικά της 'λύσης', με ορατές τις σοβαρές αντιθέσεις και ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα», και στέκεται στη δήλωση Γκουτέρες πως το ότι μια συμφωνία δεν ήταν δυνατή «δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το κυπριακό πρόβλημα».

Έτσι, ο «Ρ» θεωρεί σίγουρο ότι νέες μεθοδεύσεις για την τύχη της Κύπρου θα εκδηλωθούν σύντομα, σε διάφορα επίπεδα. Αυτό, συνεχίζει, βεβαιώνεται από το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων για το νησί και τον πλούτο του λαού όλης της περιοχής, που αποτυπώνεται πολύ καθαρά: «Αυτό βεβαιώνει το επενδυτικό μπάσιμο μονοπωλιακών κολοσσών όπως η αμερικανική Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, και μέσω αυτού σε όλη τη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η παραμονή των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων, που κανένας απολύτως απ` όσους κόπτονται για λύση του Κυπριακού δεν έχει αμφισβητήσει στο ελάχιστο. Οι διευκολύνσεις που έχουν πολεμικά πλοία και αεροπλάνα χωρών όπως και η Ρωσία να χρησιμοποιούν λιμενικές και αεροπορικές υποδομές στην Κύπρο», αναφέρεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση