ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστοδουλίδης: Οι σχεδιασμοί στο 11 προχωρούν

Προτάσεις κατέθεσαν τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού

Newsroom K

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ενώ οι αρχηγοί των κομμάτων αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις. Αυτό αναμένεται να γίνει αύριο σε νέα συνεδρία του Εθνικού η οποία θα γίνει στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Την ικανοποίηση του Προέδρου Αναστασιάδη για το γεγονός ότι ξεκίνησε στο Εθνικό Συμβούλιο μια παραγωγική συζήτηση για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, μετέφερε ο ΚΕ Νίκος Χριστοδουλίδης,

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωσης της συνεδρίασης που κράτησε 4 ώρες, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι θα συνεχιστεί και αύριο ( δέκα το πρωί) εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «θα χρειαστούν και άλλες συναντήσεις για να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση».
Στη σημερινή συζήτηση τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ λόγω χρόνου και θα το πράξει αύριο.
Οι αρχηγοί των κομμάτων αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις.

Ο ΚΕ ερωτηθείς πως βλέπει η Κυβέρνηση να προχωρεί η διαδικασία και κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις για νέο παράθυρο ευκαιρίας τον Σεπτέμβριο συνέστησε υπομονή.

«Να αναμένουμε την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης σε επίπεδο Εθνικού, από πλευράς κυβέρνησης εκφράζω την ετοιμότητά μας, όμως αποδείχθηκε εξάλλου και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση πώς ο ΠτΔ θα αξιοποιήσει τις προτάσεις των κομμάτων, ανέφερε ότι γίνεται ένας πολύ παραγωγικός διάλογος και στο τέλος της συζήτησης θα δούμε πως αξιοποιούνται όλα αυτά τα δεδομένα και σε ποιο βαθμό είναι δυνατό να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση.
«Γίνεται συζήτηση με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές απόψεις ή εκτιμήσεις, αλλά εκείνο που αν θέλετε κυριαρχεί είναι αυτό που σας είπα, περί παραγωγικού διαλόγου», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν τα κόμματα κατέθεσαν νέες προτάσεις είπε πως θα πρέπει να αναμένουμε να ολοκληρωθεί η συζήτηση. «Όπως είδατε οι αρχηγοί των κομμάτων δεν προέβησαν σε δηλώσεις , να αναμένουμε την ολοκλήρωση και ακολούθως θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα», ανέφερε.

Για την παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ αύριο στο Εθνικό ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι στο πλαίσιο του συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τα μετέπειτα βήματα και ειδικότερα ,αν όχι αποκλειστικά, αφορά τις προσεγγίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Αντιλαμβάνεστε ότι η ελληνική κυβέρνηση και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο μέσα και από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και του Έλληνα ΥΠΕΞ, δεν εμπλέκεται στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ ο ΚΕ ανέφερε πως όταν προκύψει ανάγκη για να γίνουν δηλώσεις που αφορούν το θέμα της γεώτρησης, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
«Εκείνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή ότι η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών στο τεμάχιο 11 προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Γαλλίδα ΥΠΑΜ θα επισκεφθεί το τεμάχιο 11, ο ΚΕ είπε πως δεν υπάρχει μια τέτοια διευθέτηση σε σχέση με το πρόγραμμα της.

Διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά, κληθείς να πει αν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό στις τουρκικές κινήσεις, ότι η υλοποίηση των σχεδιασμών μας και ο προγραμματισμός που έχει γίνει σε σχέση με το τεμάχιο 11 προχωρούν κανονικά.

Η συνεδρία ξεκίνησε στις εννέα και μισή και αποτελούσε συνέχεια αυτής που έγινε την περασμένη Δευτέρα κατά την οποίαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα τεκταινόμενα στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα. 

Στη συνεδρίαση σήμερα παραβρέθηκε για πρώτη φορά εδώ και καιρό και το ΕΛΑΜ με τον Πρόεδρό του Χρίστο Χρίστου. Το ΕΛΑΜ απήχε από τις συνεδριάσεις αντιδρώντας στους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας. 

Και Κυπριακό σήμερα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας 

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Κυπριακό αναμένεται να είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) που συνέρχεται σήμερα στην Τουρκία υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το πιο σημαντικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ θα συζητηθούν ακόμη και θέματα τρομοκρατίας και το Συριακό.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Γιλντιρίμ: Σε αδιέξοδο το Κυπριακό με την ένταξη της Ε/κ πλευράς στην ΕΕ

«Ο τουρκαλλας όταν λέει αδιέξοδο εννοεί ότι έκλεισαν κάποιοι έξοδοι που οδηγούν στην αγκαλιά της τουρκιας! ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  12:16

Επίτροπος Διοικήσεως: Εντολή μου είναι να είμαι δίκαιη και όχι αρεστή

«Είναι προφανές ότι η κα Λοττίδου δεν επιθυμεί να έλθει σε αντιπαράθεση με την εκκλησία και για αυτό ...»
Leo  |  12:02

J&P Overseas: Νέα επιστολή Παπαθωμά στους υπαλλήλους της Σαουδικής

«GIA TO KALO TIS ETERIAS KAI TON IPALLILON PREPI NA TA VROUNE OI IDIOKTITES METAKSI TOUS. DIAFORETIKA ...»
Giorgos (Retired employee of J&P Overseas)  |  11:04

Αρνητικό και το Προεδρικό για τη μετακίνηση της Βουλής στα Λατσιά

«Αν δεν σας χωρεί το κτήριο τότε ας γίνουν οι βουλευτές 30.αν είναι παλιό τότε αφήστε το να πέσει πάνω ...»
δημος  |  10:15

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση