ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα επόμενα βήματα εξετάζουν Αναστασιάδης-Κασουλίδης

Δεν αποκλείεται επαφή και με τον ΓΓ των ΗΕ, το απόγευμα η συνάντηση Έιντε-Κοτζιά

Ώρα ανασκόπησης μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, που ανάγκασαν τον ειδικό σύμβουλο για το κυπριακό Έσπεν Έιντε να διακόψει τη διπλωματία του πήγαινε-έλα. Οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν πως στο προεδρικό είναι έντονο το συναίσθημα της απογοήτευσης που προέρχεται κυρίως από την άρνηση Ακιντζί για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα για τη συνέχεια της συζήτησης της πρότασης Αναστασιάδη.

Στο Προεδρικό αναμένεται να μεταβεί ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα μετά που ενημερώθηκαν και πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, όταν την ίδια ώρα πληροφορίες δεν αποκλείουν και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης πάντως μιλώντας και χθες έκανε λόγο τόσο στο ότι η κριτική που δέχεται κυρίως από το ΑΚΕΛ είναι άδικη και πως δεν γίνεται να υπάρξει μετάβαση για εκδρομικούς λόγους στη Γενεύη. Τόνισε δε πως δεν θα μπορούσε να κάνει πίσω σε θέσεις που γνωρίζει ότι θα απορριφθούν από τον κυπριακό λαό σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ρίχνοντας το βάρος αποκλειστικά σχεδόν στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Για προεκλογικό κατηγορεί το ΑΚΕΛ τον Αναστασιάδη

Δριμεία ήταν για άλλη μια φορά η επίθεση του κόμματος της Αριστεράς στις νέες εξελίξεις και υπό το πρίσμα της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη νέα μετάβαση στη Γενεύη. Πριν μέρες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο η πρόταση να γίνει δεκτή και πως αν τα κατάφερνε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο πρώτος θα του έβγαζε το καπέλο.

Το ΑΚΕΛ κλιμάκωσε την επίθεσή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι οι συνομιλίες βρίσκονται λίγα βήματα πριν από το ναυάγιο, και κατηγόρησε το Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ ότι για ακόμη μια φορά φαίνονται έτοιμοι να θυσιάσουν την Κύπρο στο βωμό των επιδιώξεων τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε τα όσα ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού τονίζοντας πως αν θέλει το ΑΚΕΛ μπορεί να επανεξετάσει τη στάση του. Πρόσθεσε δε πως «έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που αφορούν τα τέσσερα κεφάλαια. Συνεπώς, εκείνα που απομένουν, και (αυτό) απαιτείται, διότι είναι ουσιώδη θέματα, είναι ιδιαίτερα εκείνο της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων».

Με πρωτοβουλία Κοτζιά

Την ίδια ώρα, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ της Ελλάδας θα λάβει χώρα Δευτέρα απόγευμα η συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο των ΗΕ για το κυπριακό, Έσπεν Έιντε.

Η συνάντηση στον απόηχο των εξελίξεων κρίνεται ως εξόχως σημαντική εφόσον είναι η πρώτη μετά τη διακοπή που καταγράφεται τώρα στις συνομιλίες για το κυπριακό και την παύση του πήγαινε έλα από τον Νορβηγό διπλωμάτη.

Την ίδια πηγές στη Λευκωσία τονίζουν πως δεν είναι καλό σημάδι ότι ο Έσπεν Έιντε δεν κατάφερε τελικά να μεταβεί στην Τουρκία, αν και πληροφορίες τον ήθελαν να κάνει το ταξίδι για να υπάρχει το πράσινο φως πάνω στη συζήτηση της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Από την άλλη, στο κάδρο μπαίνει και η δεδομένη μετακίνηση στα πλαίσια ανασχηματισμού στον οποίο θα προβεί ο Ταγίπ Ερντογάν, του ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τη θέση να καταλαμβάνεται από τον στενό πυρήνα του Τούρκου Προέδρου και δη από τον Ιμπραήμ Καλίν.

Ο τελευταίος περιγράφεται από πηγές στην «Κ» ως αμερικανοτραφής ακαδημαϊκός που βρίσκεται στο πλευρό του Ερντογάν από το 2009 και από τους πρωτεργάτες της έκδοσης Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

Με την διαπίστωση πάντως ότι Άγκυρα και Ακιντζί, για τους δικούς τους λόγους, οδηγούν την διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού σε αδιέξοδο, απάντησε χθες η Αθήνα στον ισχυρισμό του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκείνη που, όπως λέει, εκτρέπεται από τα συμφωνηθέντα στην έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας το 2014.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα διαχρονικά και συστηματικά στηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, και ότι γι’ αυτό εγκαίρως επέμενε "στη σημασία ενδελεχούς και έγκαιρης διαπραγμάτευσης των θεμάτων εγγυήσεων και ασφάλειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού σε αποτυχία", κατηγόρησε την Άγκυρα που "για ακόμη μια φορά, –για λόγους εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών της συμφερόντων- και ο κ. Ακιντζί, οδηγούν σε αδιέξοδο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X