ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα σημεία που κρατά η Λευκωσία από το κείμενο της ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Άνευ αντικειμένου οι ανησυχίες για μείωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έξι είναι τα σημεία τα οποία κρατά η ε/κ πλευρά από το κείμενο της ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και τα οποία ανέλυσε το πρωί μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικό Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Χαρακτήρισε καταρχήν ως σημαντικό το γεγονός ότι η ανανεώση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι για έξι μήνες από την στιγμή που όπως ανέφερε ήταν ανάμεσα στους στόχους της τουρκικης μόνιμης αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη ο περιορισμός της επέκτασης και η μείωση της στους τρεις μήνες. Παράλληλα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάκισε τις διάφορες ανακοινώσεις κομμάτων αλλά και αναφορές στο δημόσιο διάλογο οι οποίες μιλούσαν για μείωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ χαρακτήρισε τις ανησυχίες αυτές άνευ αντικειμένου, καθώς, όπως ανέφερε, δεν είχε καν υιοθετηθεί το ψήφισμα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως σημαντικό το γεγονός ότι διατηρούνται και ότι ενισχύονται οι αναφορές που υπογραμμίζουν τη συνέχιση της προσπάθειας υπό την αιγίδα και το πλαίσιο του ΓΓ. «Είναι ένα σημαντικό μήνυμα υπό των φως των όσων ακούσαμε αμέσως μετά το Κρανς Μοντάνα για σχέδιο Β», ανέφερε.

Ως τρίτο σημείο καταγράφεται η αναφορά στο 12-51, η οποία αναβαθμίζεται και έχει μεταφερθεί στη διαταχτική παράγραφο. Το περιεχόμενο του οποίου περιλαμβάνει την αναφορά σε μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Αναφέρεται παράλληλα για το περιεχόμενο της λύσης με τη μορφή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ έχει αναφορά η οποία αποκλείει την μερική ή την ολική ένωση με οποιοδήποτε κράτος. Μιλά παράλληλα για απόσυρση όλων των μη κυπριακών δυνάμεων από την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο κ. Χριστοδουλιδης.

Συνεχίζοντας ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρόλη την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς διατηρείται η ανάγκη όπως η τουρκική πλευρά η αναφορά για ανάγκη αποκατάστασης στάτους κβο στα Στροβίλια, ενώ ως ένα άλλο θετικό σημείο αποτιμάται και η διατήρηση των αναφορών στους αγνοούμενους.

Όσο αφορά στο θέμα της αναθεώρησης της ειρηνευτικής δύναμης, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι διασφαλίζεται ότι οι όροι της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Ο στόχος είναι η βέλτιστη διαμόρφωση της λειτουργίας της δύναμης στη βάση τεχνικής αξιολόγησης σε τέσσερις μήνες, σημείωσε.

Και έδωσε το παράδειγμα, ότι αν το Νοέμβριο δεν υπάρχει διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού,  δεν θα μπορέσουν τα σαράντα άτομα του γραφείου των καλών υπηρεσιών στην Κύπρο, τότε είναι αμφίβολη η παρουσία όλων στη θέση τους. Τόνισε ότι πρόκειται για παράδειγμα και πως σε κάθε περίπτωση η Λευκωσία εργάζεται προς αντίθετη κατεύθυνση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση