ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των «εκλογών»

Τα τελευταία ποσοστά, η σύνθεση της νέας «βουλής» και τα σενάρια που συζητούνται στην τ/κ κοινότητα

Το «Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο», σύμφωνα με τα τ/κ μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε ότι η νέα σύνθεση της «βουλής» θα ξεκαθαρίσει σήμερα το βράδυ ή αύριο. Αυτήν την ώρα, τα τ/κ μέσα μεταδίδουν τα τελευταία ανεπίσημα αποτελέσματα, που είναι:

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ): 35,58%
Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ): 20,92%
Κόμμα του Λαού (ΚΛ): 17.08%
Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ): 8,64%
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ): 7.84%
Κόμμα Αναγέννησης (ΚΑ): 7%
Κόμμα Κοινοτικής Λύτρωσης (ΚΚΛ): 2,68%
Κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (ΚΕΔ): 0,13%
Ανεξάρτητοι: 0,13%

Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα η σύνθεση της νέας «βουλής» αναμένεται να είναι:
Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ): 21
Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ): 12
Κόμμα του Λαού (ΚΛ): 9
Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ): 3
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ): 3
Κόμμα Αναγέννησης (ΚΑ): 2

Ας σημειωθεί ότι η «βουλή» απαρτίζεται από 50 έδρες και για τον σχηματισμό της κυβέρνησης χρειάζεται η υποστήριξη 26 «βουλευτών».

Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με τ/κ αναλυτές με βάση την προαναφερόμενη εικόνα, αυτήν την ώρα το μοντέλο «διακυβέρνησης» που ξεχωρίζει είναι τρικομματικό. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, τα κόμμα της τ/κ Δεξιάς, το ΚΕΕ, το ΔΚ και το ΚΑ, τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσουν να έρθουν σε συνεννόηση για τον σχηματισμό της νέας «συγκυβέρνησης».

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, η νέα «κυβέρνηση» θα έχει την υποστήριξη 26 «βουλευτών». Σε αυτήν την περίπτωση προκύπτουν σημαντικά προβλήματα. Πρώτα από όλα, η νέα «κυβέρνηση» θα εξαρτάται από πολύ λεπτές πολιτικές ισορροπίες. Την ίδια στιγμή, θα προκύψει το ζήτημα-πρόβλημα της εκλογής του ή της «Προέδρου» της νέας «βουλής». Τα τρία κόμματα έχοντας επικεντρώσει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις τους, την προσοχή τους στο «κυβερνητικό» σχήμα, ενδέχεται να μη διαθέτουν τον κατάλληλο αριθμό «βουλευτών» για την ανάδειξη της νέας προεδρίας της «βουλής».

Την ίδια ώρα, η νέα «βουλή» παρουσιάζει και ένα άλλο «πρόβλημα» - ιδιαιτερότητα. Στη νέα περίοδο, μόνο τα μεγαλύτερα τρία κόμματα έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν «κοινοβουλευτικές ομάδες» και να συμμετάσχουν στις «επιτροπές», οι οποίες εκτελούν σημαντικό «νομοθετικό» έργο. Τα υπόλοιπα τρία κόμματα δεν εξασφαλίζουν πέντε «έδρες», οι οποίες θα τους παρείχε μια τέτοια δυνατότητα.

Τα άλλα σενάρια

Εκτός από το προαναφερόμενο, τρικομματικό σενάριο, στην άλλη πλευρά συζητούνται και άλλα «απομακρυσμένα» ενδεχόμενο και σενάρια. Ένα από αυτά προβλέπει την εκ νέου συνεργασία των δυο μεγαλύτερων κομμάτων για τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης».

Ο ηγέτης του ΡΤΚ χθες βράδυ άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο, δίχως ωστόσο να το αποκλείει ολοκληρωτικά. Το συγκεκριμένο σενάριο θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή με την διαμεσολάβηση της Άγκυρας, η οποία ενδιαφέρεται κυρίως για την προώθηση των ρητρών του περίφημου οικονομικού πακέτου με μια ισχυρή «κυβέρνηση».

Τέλος, ας σημειωθεί ότι από χθες το βράδυ, στο επίκεντρο της τ/κ κοινότητας έρχεται και το ενδεχόμενο της αλλαγής του «πολιτεύματος», κυρίως μετά την ηχηρή παρέμβαση του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου για θέματα συντάγματος στα πολιτικά δρώμενα της τ/κ κοινότητας. Την μετάβαση σε προεδρικό σύστημα υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος του ΚΕΕ, ο «Υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Εργουγρούλογλου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Γιενί Ντουζέν, ο «Υπουργός Εξωτερικών», ο οποίος το τελευταίο διάστημα ξεχώρισε με την εθνικιστική γραμμή του στο Κυπριακό, ενδέχεται να μην μπει στην νέα «βουλή». Μαζί με τον Ταχσίν Ερτουγρούγολου, σημαντικά στελέχη της τ/κ Δεξιάς, όπως οι Κεμάλ Ντουρούστ, Οζντεμίρ Μπέροβα ενδέχεται να αποκλειστούν από την νέα «βουλή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση