ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την Παρασκευή στην Βουλή ο Φάκελος της Κύπρου

Σχετική απόφαση έλαβε το απόγευμα της Τρίτης η Βουλή των Ελλήνων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση για το Κυπριακό, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε σήμερα ομόφωνα την παράδοση του υλικού για τον φάκελο της Κύπρου στην Βουλή των αντιπροσώπων.

Η διαδικασία παράδοσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουλίου στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίας, όπως ενημέρωσε σχετικά ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Κατά την ειδική συνεδρία, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης θα παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Ειδική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον Φάκελο της Κύπρου και το οποίο βρίσκεται στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων. Πρόκειται για 139 φάκελους, που περιλαμβάνουν 90 μαρτυρικές καταθέσεις όλων των υπευθύνων ή συμμετεχόντων και πρόκειται για υλικό έως 250 σελίδων που αφορούν καταθέσεις για όλη την περίοδο βάσει των οποίων διαμορφώθηκαν τα πορίσματα, όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο 2016, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, είχαν προχωρήσει σε μια ιστορική συμφωνία για πρόσβαση στη υλικό του «Φακέλου της Κύπρου», που είχε συλλέξει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων (1986-1988), αναφορικά με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας, αναφέρεται ότι ομάδες εμπειρογνωμόνων από τα δύο Κοινοβούλια θα αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα αρχεία του «Φακέλου της Κύπρου», με στόχο την καταγραφή, την ταξινόμηση, την ψηφιοποίηση του υλικού, για την αξιοποίησή του αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς σκοπούς.

Η βουλή των Ελλήνων συνήλθε σήμερα για συζήτηση του Κυπριακού μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η λύση του κυπριακού αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, προσθέτοντας ότι η δίκαιη λύση του προβλήματος πρέπει να είναι το κεντρικό πρόταγμα για την ίδια την ΕΕ και το μέλλον της κάτι που τόνισε όπως ανέφερε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειας προσθέτοντας ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ολοκληρώνοντας την συζήτηση στην ελληνική βουλή για το Κυπριακό ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για το Κυπριακό διαπιστώνεται μια σύμπτωση απόψεων, τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις δεν είναι πεδίο για μικροκομματικά οφέλη. Παράλληλα διαπίστωσε την σύμπτωση απόψεων των ελληνικών κομμάτων σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία συνόψισε σε τέσσερα σημεία.

  • Συναντίληψη πολιτικών κομμάτων στην ανάγκη διαρκούς προσπάθειας για εξεύρεση δίκαης και βιώσιμης λύσης χωρίς εγγυήσεις χωρίς στρατούς κατοχή και παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών.
  • Ευρύτατη συναντίληψη  στην ανάγκη να στηριχθούν οι προσπάθειες της κυπριακής δημοκρατίας και του Πορέδρου Αναστασιάδη στον οποίο εναπόκειται το βαρος λήψης αποφάσεων. Η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί και θα παρεμβαίνει στο θέμα που αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις.Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε παρεμβάινουμε στο θέμα που αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις.
  • Ανάγκη αξιοποίησης και εμβάθυνσης των ερεισμάτων σε ότι αφορά το ρόλο της Κύπρου ως κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, Έμφαση στο γεγονός ότι το Κυπριακό δεν είναι είναι ζήτημα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά πρόβλημα διεθνές και ευρωπαϊκό που ξεκίνησε με την εισβολή.
  • Σύμπτωση στην υποστήριξη  του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, από πλευράς Ελλάδος.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το Κυπριακό ως ένα κρίσιμο εθνικό θέμα για το οποίο θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων για τις εξελίξεις.

Κοτζιάς: Πήγαμε στην Ελβετία γιατί θέλαμε να λύσουμε το πρόβλημα

Με τις προτάσεις μας είχε στιγμές που ακόμα και η Βρετανία αναγκάστηκε να τις υιοθετήσει ακόμα και η ΕΕ και ο ΟΗΕ τις υποστηρίξανε και βρέθηκε η Τουρκία μόνη της, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μιλώντας ενώπιον της ελληνικής Βουλής, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι μπήκε πλέον στην ατζέντα του Κυπριακού η διατύπωση ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος κάτι που έγινε αποδεκτό και υιοθετήθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

«Με τις παραστάσεις μας αναγκάστηκε ο Τσαβούσογλου να πει ότι η Τουρκία δεν θέλει να παραιτηθεί από τα επεμβατικά της δικαιώματα και ήθελε στη νέα συνθήκη να διατηρήσει όλα αυτά τα συμφέροντα και τις δυνατότητες. Εμείς πήγαμε εκεί γιατί θέλαμε να λύσουμε το πρόβλημα».

Ο κ. Κοτζιάς διατύπωσε την θέση ότι η εσωτερική πτυχή του Κυπριακού δεν αφορά την Ελλάδα, θέση την οποία υποστήριξε και στο Κρανς Μοντάνα σε μια προσπάθεια να κρατήσουν την Τουρκία μακρυά από την εσωτερική πτυχή.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση