ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ταγιάνι: Να μειώσω την απόσταση μεταξύ θεσμικών οργάνων ΕΕ και πολιτών

Ο Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ενώπιον της Βουλής πως πιστεύει πολύ στο ρόλο των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των πολιτών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη οι πολίτες της ΕΕ να είναι κοντά στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι να μειώσει την απόσταση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των πολιτών.

Σε ομιλία του ενώπιον της Oλομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Ταγιάνι σημείωσε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, πως πιστεύει πολύ στο ρόλο του ΕΚ και των εθνικών κοινοβουλίων, αλλά και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ευρώπη σε Αφρική και Μέση Ανατολή με τη συμβολή μεσογειακών χωρών όπως η Κύπρος.

Ανέφερε ότι η Ευρώπη εξέρχεται από τη δύσκολη οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο και την Ιταλία, μαζί με άλλες χώρες και ότι η κατάσταση τώρα βελτιώνεται.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι η Κύπρος έχει πετύχει πολλά. Επανέλαβε επίσης τη στήριξη του ΕΚ στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών της ΕΕ.

Για την ανεργία, ο κ. Ταγιάνι είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ότι η κοινωνική πολιτική θα επέλθει μόνο με ισχυρή υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, της βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της βιοτεχνίας, της γεωργίας. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να εργαστούμε για να πετύχουμε τον πολιτικό στόχο της ανάπτυξης και της μείωσης της ανεργίας. Δεν είναι τυχαίο, είπε, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες αντιντάμπινγκ εντάσσοντας για πρώτη φορά μεταξύ των κριτηρίων το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό ντάμπινγκ.

Για τα θέματα της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, ανέφερε ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν προοπτικές και ότι δεν χρησιμεύει μόνο να υψώνουμε τείχη. Ο Πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι πρέπει να εμποδιστεί η παράνομη μετανάστευση αλλά θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αναγκαίες λύσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Θα πρέπει όλοι να κινηθούμε αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις, στρέφοντας τα μάτια στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καταβάλουμε μια προσπάθεια να επιλύσουμε τα προβλήματα αυτής της ηπείρου.

Δίχως άλλο, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα πάρα πολύ μεγάλο ρόλο έχουν να διαδραματίσουν χώρες όπως η δική σας, προσθέτοντας ότι το λέει αυτό ως Μεσογειακός και ο ίδιος. Η Ευρώπη, δύσκολα, χωρίς τη συμβολή των χωρών της Μεσογείου θα μπορέσει να καταλάβει καλά την νοοτροπία και την κατάσταση που επικρατεί στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Εμείς οι Μεσογειακοί έχουμε την ικανότητα να καταλαβαίνουμε καλύτερα τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας, είπε, προσθέτοντας ότι επίσης καταλαβαίνουμε την νοοτροπία των Αφρικανών και των Μεσανατολιτών.

Ο κ. Ταγιάνι ανέφερε ότι ίδιος έχει μιλήσει για ένα σχέδιο για την Αφρική. Χαράζουμε μια πραγματική στρατηγική όπου η Ευρώπη θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό, ειρηνευτικό ρόλο, είπε. Ανέφερε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και αυτό συζήτησε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα.

Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα προκειμένου μαζί να εδραιώσουμε την ειρήνη, για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και το πρόβλημα της μετανάστευσης, τόνισε.

Ο κ. Ταγιάνι είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να έχει τη δική της πολιτική και δεν μπορεί να είναι χώρος λήψης αποφάσεων των γραφειοκρατών αλλά θα πρέπει να ασκούν εξουσία και να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι εκπρόσωποι του λαού.

Το μέλλον μας, επισήμανε, δεν μπορεί να είναι στα χέρια των ΗΠΑ, της Κίνας ή της Ινδίας και ότι πρέπει να προασπιστούμε τα συμφέροντά μας.

Αναφέρθηκε εκ νέου στην επιστολή που απέστειλε στον Μάριο Ντράγκι για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει τους κανόνες για όλες τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης.

Εξέφρασε ακόμη ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit. Υπενθύμισε ωστόσο ότι το Brexit, δεν είναι το βασικό μας πρόβλημα. Το δικό μας πρόβλημα, τόνισε, είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα των Ευρωπαίων.

Στόχος του μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019, είπε ο κ. Ταγιάνι, είναι να υπάρξει όσο γίνεται πιο μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων πολιτών που θα πάνε στις κάλπες προκειμένου να χαράξουν τον μελλοντικό ρόλο της ΕΕ.

Είπε επίσης ότι προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλήσει μαζί με άλλους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί -όπως εξήγησε- θέλει το Κοινοβούλιο να γίνει ένας χώρος πολιτικής συζήτησης. Ο νομοθέτης είναι εκείνος που θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον των πολιτών, σημείωσε. Γιατί όλοι μας, πρόσθεσε, αντίθετα με τους δημοσίους υπαλλήλους, υποκείμεθα στην κρίση του λαού.


Την στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής

Την στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιβεβαιώσει ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στην ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

«H Κύπρος ανέκαθεν επεδίωξε ένταξη στην ΕΕ και στήριξε την ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, αυτό δεν αποτελεί μυστικό, τόσο για να ενισχυθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις εντός της Τουρκίας, όσο και ως μοχλό πίεσης για αλλαγή της άτεγκτης στάσης της στο Κυπριακό πρόβλημα», ανέφερε στη δική του ομιλία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Σήμερα, πρόσθεσε, «13 χρόνια μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, οι θέσεις της στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και η γενικότερη στάση της ως προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στα πλαίσια του Διαπραγματευτικού Πλαισίου, θέτουν εν αμφιβόλω την εν λόγω στρατηγική».

Μας προβληματίζει δε το γεγονός, σημείωσε, «ότι ενώ η Κύπρος υφίσταται εδώ και δεκαετίες κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παράνομο εποικισμό, πρόσφατα ακόμα και δυσχέρειες στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε εγκλωβισμένους, ωστόσο χρειάστηκε η καταπάτηση δικαιωμάτων εκ μέρους της Τουρκίας να επεκταθεί σε πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών για να ενεργοποιηθεί ο προβληματισμός για τη διολίσθηση των δημοκρατικών αξιών στην Τουρκία, που οδήγησε στην πρόσφατη αποκοπή μέρους των προενταξιακών κονδυλίων».

«Στηριζόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επιβεβαιώσει ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είμαστε βέβαιοι ότι θα το πράξει».

Είναι παράδοξο, είπε ο κ. Συλλούρης, «μια ένωση κρατών, που επιθυμεί τη θεμελίωση κοινής αμυντικής ταυτότητας, να έχει στους κόλπους της ένα μέλος υπό κατοχή, ένα μέλος που δέχεται απειλές για την αξιοποίηση του φυσικού του πλούτου».

Είναι γι αυτό, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «που επιζητούμε ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στα πλαίσια της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ενώ άλλοι επιμένουν να της αποδίδουν ρόλο απλού παρατηρητή, εύγλωττη ένδειξη της αξιολόγησης τους για τη σοβαρότητα και αξιοπιστία της Ένωσης».

«Θέλω να τονίσω ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Κύπρου, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος να παραμείνει ένα ελεύθερο σύγχρονο κράτος, πλήρως ευθυγραμμισμένο με το δίκαιο της ΕΕ, αξίες και αρχές που θα προσφέρουν προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας για όλους τους πολίτες της», είπε.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί «οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και οι ηγέτες των κρατών μελών, αποφάσισαν να θέσουν ξανά ως προτεραιότητα τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, υιοθετώντας τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων».

Μια εξέλιξη, ανέφερε, «που έχει τη δυνατότητα να φέρει την Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της, συμβάλλοντας στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, τονώνοντας την ανάπτυξη, ενισχύοντας την κοινωνική ενσωμάτωση».

Μια εξέλιξη, πρόσθεσε, «που αποτελεί παράλληλα αισιόδοξο μήνυμα ότι η ΕΕ δεν αποτελεί άθροισμα επιχειρηματικών επιδιώξεων, αλλά επιστρέφει στις ρίζες της, ως εγχείρημα που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την ευημερία του».

Σε σχέση με τη συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης είπε ότι η Βουλή συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία συζήτησης της Λευκής Βίβλου.

«Θέλω να ελπίζω ότι η κατάληξη της συζήτησης της Λευκής Βίβλου δεν θα υπονομεύσει την αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα επιτρέψει την από κοινού αντιμετώπιση των καίριων ζητημάτων που απασχολούν τα κράτη-μέλη, όπως πρέπει να γίνεται σε μια γνήσια πολιτική ένωση, χωρίς να υπερισχύει η επιλεκτική ανάληψη κοινής ευθύνης», ανέφερε.

Στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας, εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδη καθώς και νυν και πρώην Ευρωβουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση